Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

hej,

moja ok 1.5 roczna, przygarnięta z ulicy suczka, na początku całkowicie bezproblemowa ostatnio zaczęła coraz więcej gryźć (buty, kabel od wyłączonego z prądu telewizora, sznurek od rolet, po prostu wszystko co jej wpadnie w pysk). Ruchu ma dużo (1,5 - 2 godzin biegania po lesie i łąkach dziennie, pies wielkości jamnika), zabawki zapewnione (najczęściej ok 2 szt. jednorazowo), od czasu do czasu trochę ćwiczeń (na razie raczej podstawowe komendy). Gryzie zarówno jak zostaje sama i wtedy jak jesteśmy w domu (jeśli "spuścimy ją z oka")
Co może być tego przyczyną? Jak sobie z tym radzić?

pozdrawiam
Justi

Posted

A moze ona gryzie to ze stresu? Zmienilo sie cos ostatnio u was w domu?
Moja bokserka wlasnie tak reaguje na stresujace ja zmiany - gryzienie przedmiotow ja uspokaja.

Moze sprobujcie ja nakierowac na przedmioty, ktore moze gryzc, zeby na nich mogla sie "wyzyc". Kosci, drewniane kolki, pluszaki czy po prostu patyki, mozliwosci jest duzo. Jezeli wezmie cos innego do gryzienia ja bym jej to po prostu odebral mowiac "nie wolno!" i dal w zamian cos co moze gryzc. Mysle, ze powinna sie nauczyc co mozna gryzc, a czego nie. Bo moze skroro lubi gryzc to niech sobie gryzie, ale nie koniecznie Wasze rzeczy.

Posted

Tak, to możliwe, że gryzie ze stresu, bo zmiany są u nas codziennością :-)
dzięki za radę, spróbuję nakierowywać ją na gryzienie właściwych przedmiotów, choć to nie zawsze jest łatwe

Posted

zabawka typu kong (z firmy trixie) leżała obok psa a on z radością pałaszował kabel - "odgłos paszczą" był zbliżony do gryzienia zabawki więc zareagowałam zbyt późno
problemem jest to że ona ma wszystko (ruch, zabawki, nasze zainteresowanie, ćwiczenia) a i tak gryzie...

Posted

wszystko tylko nie smalec! Ani to zdrowe ani potrzebne psu. Już lepiej serek jakiś, mięso mielone i zamrozić itd po co pakować w psa sam tłuszcz?

Ja bym zwiększyła ilość ruchu, ćwiczeń i uczyła odpoczynku później - najpierw przy człowieku - spokojnego leżenia, odpoczywania, takiego nicnierobienia.

Posted

Uważasz że ilośc napchana do konga, nawet małego to mało? Zakładam że pies po za kongiem dostanie też inne żarcie tego dnia, więc moim zdaniem to o wiele za dużo - ani to zdrowe, ani potrzebne w takich ilościach.

Posted

pasta jest do 'bałwanków' - klasycznych kongów /a przynajmniej moim zdaniem tylko w nich się sprawdza/ więc wchodzi tam tego sporo.
Ale pasta skład ma paskudny - jeżeli piszesz o tej kongowej?

Posted

dzięki za rady
z ilością ruchu jest jeden problem - psica jest właściwie "niezniszczalna", z radością biega 3-4 godziny za nartami, rowerem czy w lesie albo szlaje z innymi psiakami a my niestety nie każdego dnia mamy czas żeby ją aż tak "wymęczyć"
kong ze smakołykami to dla niej chwila
dzisiaj próbowała gryźć buta na moich oczach więc po raz pierwszy miałam możliwość ją za to skarcić - zobaczymy czy to pomoże

Posted

Nie bedzie 'niezniszczalna', jesli dasz jej zajecie, zamiast oczekiwac, ze sama sobie je zorganizuje. Zajmij szkoleniem w czasie spaceru, cos np. z agility, tanca z psem, tropienia, wtedy padnie znacznie szybciej i na dluzej ;).

Posted

karjo2 napisał(a):
Nie bedzie 'niezniszczalna', jesli dasz jej zajecie, zamiast oczekiwac, ze sama sobie je zorganizuje. Zajmij szkoleniem w czasie spaceru, cos np. z agility, tanca z psem, tropienia, wtedy padnie znacznie szybciej i na dluzej ;).

he he he szybciej i hihihi dłużej:evil_lol:

Posted

po skijoringu lub bikejoringu rzeczywiście pada na kilka godzin.
Po aportowaniu, wykonywaniu poleceń czy zabawie piłką nie widać zbytniej różnicy w poziomie zmęczenia

• 3 weeks later...
Posted

Witaj w klubie ;)

Jako właściciel psa o podobnych "parametrach" pozwolę sobie uprzejmie nie zgodzić się z niktórymi teoriami moich szanownych przedmówczyń/przedmówców.
U mnie np. z moja suczyną "zmęczenie" i wszelkie formy "agility" można między bajki włożyć...
Trudno mówić o jakimkolwiek zorganizowanym treningu "agility" z psem, który nawet biegnąc po trzymany przez własciciela przysmak, za wykonanie (ojej wreszcie !! :multi: )"do mnie", na kilka metrów przed dobiegnięciem do nagrody, nagle "apomina"po co biegł, skręca za jakimś zapachem i ... tyle go widzieli (a ty sobie gardło zdzieraj do woli...).
O jakim treningu można mysleć, jeżeli pies w trakcie biegu za lecącym patykiem, nagle "traci koncentrację" (3 sekundy to już za długo dla niej :evil_lol:) i zaczyna sobie coś wąchać ...
O jakim "zmęczeniu" możemy dyskutować, kiedy po pół godzinie rzucania patyka (WOW nic akurat nie było ciekawszego!) pies ma jezor do pasa, kładzie się, a po 5 minutach jak już chcesz wracać i zapinać smycz, odzyskuje pełnię sił i pędzi gdzieś na zatracenie głuchnąc profilaktycznie ;)
Nawet jakbym wstał godzine wcześniej i godzine jej rzucal patyki przed wyjściem do pracy, to zmeczę ją na 5 minut, a zanim wyjadę samochodem z osiedla, to ona będzie gotowa do dalszej zabawy/niszczenia... :diabloti:

BTW - nie wiem jak u Twojej, ale u mojej to na pewno nie była kwestia "stresu". Gnojówa to z nudów robiła i tyle (mimo, że w domu jest drugi pies i kot, ktory sie z nią bawi) :mad:

Wielomiesięczne "pozytywne szkolenie" miała w (_!_), ale trzeba było tak czy siak poświęcić czas na zdobycie pewności, że już WIE ... czego robić nie wolno...
Dopiero jak zaczęła tracić różne przywileje na których jej zależało to zaczęło docierać do łebka, że "się nie opłaci"...

No ale próbuj różnych metod i napisz co pomogło. (bo nie ma uniwersalnej metody i każdy pies zareaguje trochę inaczej)

Ja uciekam, bo zaraz tu będzie lincz ;)
I będą mi tłumaczyć, że pies po podetknięciu mu poraz 50. pod nos pogryzionej książki, obślinionej jego śliną przez podczas godzinnego przeżuwania, "nie ma pojęcia o co mi chodzi" ;)
Może i nie ma :roll: skąd mi (i im ?) to w końcu wiedzieć - nikt z nas nie jest przecież psem. :evil_lol: (ta dyskusja trwa od lat, więc nie będę poraz kolejny jej toczył :diabloti:)

Czegokolwiek jednak nie zastosujesz i cokolwiek Ci pomoże, to życzę powodzenia i SUKCESU!! (ale uzbrój się w cierpliwość, bo to pewnie potrwa...)