Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

chciałam napisac "ale u was sennie" ale jak zwykle nie zdązyłam :evil_lol: bo juz nowe, śniegowe szaleństwa... a na marginesie - ale u Was śniegu!!! u nas nic! wczoraj było cieplej, zaledwie -9, ale dziś znowu zimnica...

a to jajko, to ja osobiście bym go nie spożywała, ususzyłabym, na wielkanoc, do koszyczka :lol:

Posted

wilczy zew napisał(a):
ilość kurcząt nie zależy od wielkości jajka tylko od ilości żółtek

hehehehe, to ja bym powiedziała tak, że im więcej żółtek tym mniej kurczaków :evil_lol: ... ponoć - zaznaczam, ja tylko o tym słyszałam, za to ze źródła, któremu nie mam podstaw nie wierzyć - że z tych dwużółtkowych, to raczej kurczęcia się nie doczekasz, a tym bardziej dwóch, bo one ponoć od kur co to nigdy koguta na oczy nie dziobały :cool3:

Posted

wilczy zew napisał(a):
nie prawda,dwóżółtkowe są też od normalnych kur,wiem od osoby która hodowała kury

ok, nie spieram się - mój informator był biologiem :)

Posted

to ja wam powiem jako tyn co ma kury ale sie na tym nie zna!!!
moje maja koguty i to.... jurne , rozne mniejsze wieksze ale zawsze sa koguty, miewalam juz jajca dosc spore nie wszytskie duze maja dwa zoltka i z moich mikrych obserwacji wynika ze dwuzoltkowe znosza ... predysponowane kury, nie zdarza sie coby kazdej sie znioslo nawet jesli bylo wieksze jajko ale jedna , dwie znosily dwuzoltkowe, kiedys jeszcze jako mala dziewczynka widzialm u mojej babci jajka w jajkach, znaczy w wiekszym jajku bylo mniejsze ze skorupka, bywaly takie co ino mialy bialko i w srodku to mniejsze z zoltkiem a bywaly takie co mialy i zoltko i mniejsze jajko ze skorupka ale bez zoltka, samej mnie sie trafila kura znoszaca mniejsze jajka bez zoltka [ na te czekaly codziennie psy pod kurnikiem hihihi, bylo bardziej okragle] wiec anomalie bywaly rozniste ale nigdy nie slyszlam i nie widzilam kurczat blizniaczych [ z punktu widzenia hodowlanego nie bylyby pozadane ze wzgledu na mniejsze rozmiary kurczat a co za tym idzie slabe by byly, to sa ino moje domysly i wcale nie musza byc sluszne!!!!]

ale jak juz zuzyje to moje duze jajco to wam powiem czy i ile mialo zoltek
jeszcze nie mam pomyslu jak je spozyjemy hihihi ale napewno jakis przepis sie znajdzie

tyle co do jajcow i kur na dzis

dzis wiele glosow patkow bylo slychac w przeblyskach slonca , mialam wrazenie ze idzie ku lepszemu , jakby na wiosne

Posted

Ja wiedziałam, gdzie przyjść co by sobie humor poprawić, patrzę na te fotki i płaczę ze śmiechu :cool2: jeden zwierz cwańszy od drugiego :evil_lol:
http://images10.fotosik.pl/718/9d57b3876794ccb7.jpg
http://images10.fotosik.pl/777/dd0bf9872aae29e4.jpg

Houston mamy problem :evil_lol::diabloti:
http://images10.fotosik.pl/718/1d73f546d104b0e1.jpg

Przecież każdy wie że podstawą dobrego snu jest dobra poduszka :cool1:
http://images10.fotosik.pl/721/7753f6d3832b63fd.jpg

Tekla wyborny masz ten zwierzyniec :lol::lol::lol:

Jajko olbrzym :crazyeye: normalnie szok ;)

Posted

Ekhem... to i ja się ponownie wypowiem... Każde anomalie kształt, gigantyzm ;p brak zółtka, podwójne żóltko czy tez jajko w jajku... to anomalie i nieprawidłowości.

Pamietajmy, ze jajko u kury to nasza (ludzka) komórka jajowa- więc powtarzające się anomalie moga świadczyć o zaburzeniach ze strony układu rozrodczego u kury :)

Posted

dzis cudny sloneczny , bialy ranek ale bardzo mrozny -22
i juz wiem hihihi snieg przeszkadza przy takich mrozach w spacerach, dzis psom lapska marzly , nie zrobilismy calej rannej tury i ta raza wszytskie byly za przerwaniem-skroceniem spaceru