Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam
mam juz dwa psy 12 letniego pudla i 11-miesiacznego kundelka suczke sredniej wielkosci(od listopada jest z nami) , za miesiac przeprowadzamy sie do wiekszego mieszkania 120m kwadratowych w bloku i moj brat postanowil przyprowadzic jeszcze jednego psa , brat jest dorosly 25lat ale mieszka ze mna i rodzicami , jego kolega dopuscil swoja suke pierwszy raz (suka ma 7 lat i jest z pseudo) we wrzesniu beda szczeniaki do odbioru juz. a ze to kolega jego to dostanie psa za darmo (chce wziasc suke,ale juz mowi ze wystrylizuje)
ja nie jestem za bardzo za tym pomyslem chociaz ast to moje marzenie ale nie wyobrazam sobie spaceru z trzema psami np:roll:

mieszkal by w duzym mieszkaniu na 1 pietrze , 4 spacery w tym 2 ponad 2 godzinne , cale wakacje na wsi na dzialce 25 arow , jadlby jak moje zapewne acane , tylko czy to jest dobry pomysl?
czy szczeniak nie bedzie meczyl mojego staruszka?
czy nie bedzie klopotow jak szczenie zechce po jakims czasie rzadzic moja sucz ? strasznie sie boje tego wszystkiego...
to jeszcze tyle czasu..ale staram sie zniechecic brata jak tylko umiem
rodzicom tez nie podoba sie ten pomysl bo to przeciez "morderca" bedzie :roll:

tym bardziej ze ja mialam w planach kupic amstaffa ale za jakies 5 lat i z dobrej hodowli :roll:

Posted

Sama juz sobie odpowiedzialas - kazdy pies rasowy musi pochodzic z dobrej hodowli i miec rodowod. Astki jakie są wiadomo (nie mowie ze są "mordercami" - po prostu sa to psy ze sklonnoscia do dominacji i agresji), a z takiej pseudohodowli to moze byc jakis ze skrzywiona psycha i/lub z nieobliczalnym charakterem:shake:

• 2 weeks later...
Posted

Sukę, mieszankę pita z tego co kojarzę gdzieś oddałaś, teraz przygarnęłaś na jej miejsce kolejnego psa i znów chcesz następnego? A jak będzie miał charakter podobny do oddanej suki to również oddasz ? Poczekaj dziecko, aż za te parę lat będziesz na swoim i będziesz w stanie kupić psa z dobrej hodowli, a nie z pseudo...

Posted

*Daria* napisał(a):
Sukę, mieszankę pita z tego co kojarzę gdzieś oddałaś, teraz przygarnęłaś na jej miejsce kolejnego psa i znów chcesz następnego? A jak będzie miał charakter podobny do oddanej suki to również oddasz ? Poczekaj dziecko, aż za te parę lat będziesz na swoim i będziesz w stanie kupić psa z dobrej hodowli, a nie z pseudo...

tak mialam mieszanke pita i oddalismy (ma sie dobrze ) poniewaz meczyla mojego struszka , gryzla go a on sie jej bal
po jakims czasie wzielismy inna suke jest z nami od listopada , kundla, mial byc DT ale zostala , dogaduja sie z pudelem wspaniale

przeczytaj dokladnie i nie osadzaj , mowie ze wcale nie chce trzeciego psa . tzn chce ale za 5 lat jak bede na swoim
psa z dobrej hodowli moge kupic nawet teraz ale nie chce , wiem ze niedam rady z trzema psami

jesli bedzie mial taki charakter jak tamta suczka ktora oddalismy to brata wywala rodzice razem z tym psem najprawdopodobniej
to nie bedzie moj pies, ale wiem ze to ja bede musiala sie nim opiekowac

narazie nic nie mowi i mam nadzieje ze zrezygnuje do tego czasu z tego pomyslu

Posted

To wywalcie chlopaka juz, przed decyzja, wtedy lepiej sie zastanowi. Swoja droga 25-latek, to najwyzszy czas pojsc na swoje ;).
W przypadku wprowadzenia do domu szczeniaka w typie energicznej rasy jest duze ryzyko powtorzenia schematu i koniecznosci nowego domu, wiec po co?