Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Prawie 2 tyg temu dostałam jamniczkę. Ma 2 miesiące. Jest kochana, ale jak to jamniczki dosyć chałaśliwa. często piszczy/wyje, czasami podszczekuje.

np. jak chce wejsc komus na kolana, albo zostanie sama w zamknietym pokoju, cos jej sie niepodoba...

Jak jej oduczyc "naduzywania" glosu?

Jej druga wada jest ciągłe podgyzanie. Wszystkich i wszystko gryzie, czasami naprawde mocno. nie wiem...moze wszystkie szczeniaki tak maja? Nigdy nie mialam w domu takiego malucha. wszystkie psy bralam jak juz byly dorosle/starsze, wiec nie wiem jak powinno byc.

Proszę o rady :-?

Posted

Chyba już było o hałaśliwych pieskach... A na pewno było o podgryzaniu...

Wszystkie szczeniaki gryzą, mocno i nieustannie i trzeba je tego oduczać, a jak oduczać- to sobie poszukaj na forum. 8)

Co do szczekania, piszczenia itp- najważniejsze- nie ulegać tym nawoływaniom. Poświęcać psu dużo uwagi i czasu, ale nie wtedy kiedy sobie tego życzy- czyli wymusza zabawy czy pieszczoty piszczeniem. I nagradzać ciszę 8)

• 2 weeks later...
Posted

podgryzanie, piszczenie i szczekanie w miare opanowane.
Jest za to strasznie łakoma. dja jej jesc 4 razy dziennie, je wiecej niz moja dorosla dobermanka ;) i ciagle jest glodna, daje jej do jedzenia(ryzu/makaronu z puszka) witaminki, kotre plecilam nam pani wet.
Czy ona jest glodna bo za malo jej daje czy moze byc poprostu tak lakoma? Potrafi powiesc sie lapami i na szyi na misce dobermanki(na stojaku) byle by wylizac resztki jedzenia :o

Naszym 1 sukcesem jest "siad" :D

Posted

Jamniki zazwyczaj są łakome:) choć mam już trzeciego jamnika w swoim życiu (pierwszego mało co pamiętam, bo to z czasów mojego niemowlęctwa) i ku zdziwieniu całej rodzinki czasem nie ma czasu! jeść:) ciągle gdzieś pędzi i jest tak rozproszona, że musimy stać przy misce żeby zjadła.

Twoja jest jeszcze malutka a szczeniaczki jedzą często i dużo, ale trzeba z wyczuciem (dorosłe jamniki mają tendencje do zamieniania się w baryłki). Nikt nie podpowie Ci dawki przez internet, łatwiej było by się z kimś naocznie skonsultować jeśli nie masz pewności np z hodowcą.

Co do gryzienia... ma mleczne ząbki, czyli igiełki:) specjalnie żeby uczyć się wyczucia w zabawach z rodzeństwem, gdy ugryzie za mocno psiak odpowie piskiem albo odda:) i ona zapiszczy. Nie radzę gryźć ale piszczenie jest wskazane (wyczytane w książkach i wypróbowane w praktyce).