asiunia Posted July 6, 2006 Posted July 6, 2006 Hej! Ja co prawda owczarka nie posiadam ale instynkt pasterski,a raczej zaganiania u mojej rottweilerki przetrwal:evil_lol:Znajomą goldenke(z reszta nie tylko ja)traktuje jako typowy obiekt do zaganiania,wyglada to przekomicznie kiedy na przyklad ciezarem ciala probuje nadac jej "tor biegu"ewentualnie podszczypuje w okolicach tylu lap aby Koma(golden)biegla szybciej;) Postaram sie to nagrac bo opisac sie tego nie da:lol: Quote
Ecco Posted November 6, 2006 Posted November 6, 2006 TEMPUSIE napisał(a):Mam dwa bordery i robię wszystko, żeby nie straciły swoich walorów użtkowych. Brałem udział w próbie instynktu pasterskiego w Pradze oraz w tygodniowym szkoleniu pasterskim na Śląsku. Pozdrawiam Marcin Bierzmy przykład z naszych południowych sąiadów - oni dbaja o swoje owczarki. www.borderki.prv.pl Witam, a kolega gdzie dokładnie mieszka na śląsku ? Quote
Greven Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 Mój owczarkowaty Misek złapał bakcyla - teraz na hasło "dalej" zagania nie tylko konie, ale i kozy ;) Czasem pogubi się, CO KONKRETNIE ma zagonić (dookoła konie, koty, inne psy, kozy, ludzie), ale wystarczy pokazać mu gestem i już rusza do zaganiania. Zaganianie dzieli na wyganianie (kóz z domu) i odganianie (koni gdzieś dalej, niż się obecnie znajdują). Quote
Recommended Posts