Ka92 Posted May 8, 2020 Posted May 8, 2020 Witam , mój szczeniak 4 miesiące będąc na działce podjadał dziś kwiatki . Nie bylismy tam długo bo nie dało się upilnować . Niestety z przerażeniem odkryłam ze obok kwiatków ,które obgryzala rosły konwalie. W jakim czasie można się spodziewać objawów zatrucia ? Nie widziałam żeby skubala akurat te kwiatki ale mogłam się odwrócić . Zamartwiam się ile czasu powinnam ja obserwować . Proszę o rady . Quote
bou Posted May 8, 2020 Posted May 8, 2020 2 godziny temu, Ka92 napisał: Witam , mój szczeniak 4 miesiące będąc na działce podjadał dziś kwiatki . Nie bylismy tam długo bo nie dało się upilnować . Niestety z przerażeniem odkryłam ze obok kwiatków ,które obgryzala rosły konwalie. W jakim czasie można się spodziewać objawów zatrucia ? Nie widziałam żeby skubala akurat te kwiatki ale mogłam się odwrócić . Zamartwiam się ile czasu powinnam ja obserwować . Proszę o rady . Pierwsze objawy zatrucia konwalią majową to dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Najpierw pojawiają się nudności i wymioty. Toksyczne działanie rośliny powoduje biegunkę oraz ból brzucha. Glikozydy zawarte w konwalii mają m.in. działanie moczopędne, a więc zatrucie nimi objawia się zwiększoną ilością oddawanego moczu.Poza tym występują objawy ze strony układu krązenia,duszność,kaszel etc. Objawy zatrucia występują dość szybko,w ciągu kilku godzin i wcześniej.Jeśli pies ma jakieś dolegliwości - jak najprędzej jedz do weta.Mam nadzieję,że szczenior jednak nie pozywił się konwaliami...Napisz co słychać teraz. Quote
Ka92 Posted May 9, 2020 Author Posted May 9, 2020 9 godzin temu, bou napisał: Pierwsze objawy zatrucia konwalią majową to dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Najpierw pojawiają się nudności i wymioty. Toksyczne działanie rośliny powoduje biegunkę oraz ból brzucha. Glikozydy zawarte w konwalii mają m.in. działanie moczopędne, a więc zatrucie nimi objawia się zwiększoną ilością oddawanego moczu.Poza tym występują objawy ze strony układu krązenia,duszność,kaszel etc. Objawy zatrucia występują dość szybko,w ciągu kilku godzin i wcześniej.Jeśli pies ma jakieś dolegliwości - jak najprędzej jedz do weta.Mam nadzieję,że szczenior jednak nie pozywił się konwaliami...Napisz co słychać teraz. Szczeniak przespał smacznie cała noc, ja oczywiście nie ;) tylko dużo pila co potęgowało mój strach. Rano zdrowa kupa i siusiu . Będę ja obserwować jeszcze jakiś czas. Dziekuje ślicznie za odpowiedz właśnie wyczytałam ze chyba jeszcze trzeba usunąć bluszcz na drugiej działce zwłaszcza ze mała WSZYSTKIEGO musi spróbować, jak to dziecko . ;) Quote
Recommended Posts