Heri Posted March 9, 2020 Posted March 9, 2020 Dobry, Dziś u psa wykryto niewydolność bądz zmniejszona czynność nerek ( poziom SDMA w surowicy/osoczu 1.20 umol/L) wart. refer. +/-0.65 norma 0.1-0.65 umol/l. Do badania SDMA doprowadziły nas badania krwi (podwyższona kreatynina i mocznik(wysoko podniesiony)) a następnie badania moczu gdzie wszystko wyszło w normie prócz wielu kryształów fosforanowych. Piesek jest bardzo żywy nawet chce się częściej bawić, trochę grymasi odnośnie karmy Renala, jednak je i ogólnie rzecz biorąc jest szczęśliwa. Stąd moje pytanie - bo mówiąc szczerze nie dopytałem się weterynarza to wszystko wskazuje raczej na niewydolność ostrą czy przewlekłą? Badania wcześniejsze były bardzo dobre (lekko podwyższony mocznik spowodowany SIBO). Zwykle była karmiona jedzeniem gotowanym w domu - staraliśmy się nie przesadzać z ilością mięsa - 60% mięsa 40% węglowodanów (kasze,ryże, marchew, ziemniaki i inne warzywa które psy mogą jeść). Mogliśmy niestety przesadzić z ilością jedzenia. Jeżeli przewlekła to jaki jest mniej więcej przewidywany czas komfortowego życia? Sunia jest młoda - 3 letnia, rasa mieszana wzięta ze schroniska. Dzisiejszy wynik mnie zestresował bo jest moim małym oczkiem w głowie. Też bym poprosił o jakieś sposoby do gotowania jedzenia by zmniejszyć jej podaż fosforu jeżeli macie jakieś pomysły, bo chciałbym jej urozmaicić dietę raz, czy dwa razy na tydzień od renala. Pozdrawiam, Heri Quote
bou Posted March 9, 2020 Posted March 9, 2020 4 godziny temu, Heri napisał: Stąd moje pytanie - bo mówiąc szczerze nie dopytałem się weterynarza to wszystko wskazuje raczej na niewydolność ostrą czy przewlekłą? Pozdrawiam, Heri Musisz zadać to pytanie wetowi,za mało danych podajesz,żeby Ci odpowiedzieć na pytanie - PNN - postać ostra,czy przewlekła,nie wiem jak leczone jest SIBO etc. Porozmawiaj z wetem,poczytaj o ostrej i przewlekłaj postaci PNN - to temat rzeka,ale powinienes mieć dokładne rozeznanie dot.zarówno w sprawie diagnozy jak i diety,poza tym - leczenie postaci przewlekłej różni się od leczenia ostrej niewydolności nerek. Quote
Heri Posted March 9, 2020 Author Posted March 9, 2020 7 minut temu, bou napisał: Musisz zadać to pytanie wetowi,za mało danych podajesz,żeby Ci odpowiedzieć na pytanie - PNN - postać ostra,czy przewlekła,nie wiem jak leczone jest SIBO etc. Porozmawiaj z wetem,poczytaj o ostrej i przewlekłaj postaci PNN - to temat rzeka,ale powinienes mieć dokładne rozeznanie dot.zarówno w sprawie diagnozy jak i diety,poza tym - leczenie postaci przewlekłej różni się od leczenia ostrej niewydolności nerek. Jeżeli coś dodatkowego jest potrzeba to mogę podać - mam każde badania od 2 lat - co 3 miesiące miała robione badania krwi w razie co. Czytam, problem w tym że nigdzie nie ma konkretów. Są ogólnikowe zdania wszędzie bez niczego na czym mógłbym się oprzeć. Robię co mogę odnośnie pieska by jej było jak najlepiej, jednak nie mogę tego zrobić jak nie mam konkretnych wskazań. Co do weta to idę do niego w tym tygodniu po pracy dopytać co i jak. SIBO to tylko i wyłącznie przerost bakterii leczony dietą (wcześniej już dostosowałem się do wskazań) jak i w razie potrzeby antybiotykami. Quote
uxmal Posted March 9, 2020 Posted March 9, 2020 44 minuty temu, Heri napisał: Jeżeli coś dodatkowego jest potrzeba to mogę podać - mam każde badania od 2 lat - co 3 miesiące miała robione badania krwi w razie co. Czytam, problem w tym że nigdzie nie ma konkretów. Są ogólnikowe zdania wszędzie bez niczego na czym mógłbym się oprzeć. Robię co mogę odnośnie pieska by jej było jak najlepiej, jednak nie mogę tego zrobić jak nie mam konkretnych wskazań. Co do weta to idę do niego w tym tygodniu po pracy dopytać co i jak. SIBO to tylko i wyłącznie przerost bakterii leczony dietą (wcześniej już dostosowałem się do wskazań) jak i w razie potrzeby antybiotykami. O konkrety zapytaj weterynarza. Czy oprócz badania krwi i moczu było wykonywane USG? Co do diety jeśli piesek był przed diagnozą na gotowanej diecie a teraz jest karmiony być może suchą to trudno mu się przestawić. Quote
bou Posted March 9, 2020 Posted March 9, 2020 52 minuty temu, Heri napisał: Czytam, problem w tym że nigdzie nie ma konkretów. Jest mnóstwo konkretów,problem w tym,że jedynie wet - dysponując wynikami badań - może odpowiedzieć na pytanie :ostra,czy przewlekła niewyd.nerek Bardzo istotne jest usg nerek,tymbardziej,że wykryto fosforany. https://magwet.pl/wpd/24686,roznicowanie-ostrej-i-przewleklej-choroby-nerek Quote
Heri Posted March 9, 2020 Author Posted March 9, 2020 USG bylo wykonywane - zarowno pecherza moczowego jak i nerek - co dziwne nie bylo wykryte nic poza mocna dysproporcja kory nerek do rdzenia - co zostalo wykryte wczesniej i zostalo przypisane do poprostu genetyki suni. Ale dziękuje za odpowiedzi - pójdę do innego weterynarza powtórzyć - może coś wyjdzie. Quote
uxmal Posted March 9, 2020 Posted March 9, 2020 1 minutę temu, Heri napisał: USG bylo wykonywane - zarowno pecherza moczowego jak i nerek - co dziwne nie bylo wykryte nic poza mocna dysproporcja kory nerek do rdzenia - co zostalo wykryte wczesniej i zostalo przypisane do poprostu genetyki suni. Ale dziękuje za odpowiedzi - pójdę do innego weterynarza powtórzyć - może coś wyjdzie. Poszukaj koło siebie nefrologa a jeśli nie masz takiej możliwości to dobrego weterynarza. Quote
Heri Posted March 9, 2020 Author Posted March 9, 2020 Przed chwilą, uxmal napisał: Poszukaj koło siebie nefrologa a jeśli nie masz takiej możliwości to dobrego weterynarza. Mam zamiar, wpierw zapytam się mojego weterynarza o powtórzenia badania - facet cieszy się nieposzlakowaną opinią, a do stówy w te czy wewte nie ma znaczenia - ważne jest zdrowie suni. 1 Quote
Pani Gucia Posted April 25, 2020 Posted April 25, 2020 Czy może ktoś polecić nefrologa na Śląsku lub okolicach. Jesteśmy pod opieką Nefrovet z Chorzowa ale chce sie skonsultować jeszcze z innym, Guciemu sie pogorszyło wymiotuje. Kreatynina ponad 7, mocznik 270. Wcześniej mocznik nie przekraczał 200. Ma podawane codziennie kroplówki podskórne 2x dziennie po około 170 ml. Leczony jest na nadciśnienie bierze na to 3 rózne leki, ale jak do tej pory nie spadło poniżej 200. teraz jest w stanie jedynie sie sam napic, wszytsko inne wypluwa blenduje mu animonda na nerki i podaje strzykawką ale jest w stanie zjesc max 250ml dziennie. Wieksze dawki niz za jednym razem 100ml wymiotuje. Pies teraz waży 10,8kg przed diagnozą 13 kg. terier walijski. Może ktoś z doświadczenia może poradzić co jeszcze można zrobić. Quote
Recommended Posts