Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam!

mam zamiar pujsc z Fartem na wysatwe w Warszawie (midzynarodowka!!) no i sie zastanawiam jak sie przygotowac.

co musze zrobic przed wystawa?? ja wymyslilam narazie :

nauczyc Farta biegac na smyczy (tak jak ONy powinny)

nauczyc stawac tak jak ONy powinny

nauczyc pokazywac zeby itp.

no i kupicaka smycz i oborze do wystawiania

no i ? kiedy myc i czym?a na wystawe bede musiala wziasc

jakis kocykdla psa

miski

wode

smakolyki

oborze i smycz wystawowa

grzebien

i cos jeszcze?

Prosze bardzo o pomoc i pozdrawiam Maniut z Fartem :)

Posted

Z ONami nie mam nic wspólnego, ale postaram się odpowiedzieć. :wink:

Piesek powinien był nauczony owczarkowego wystawiania, w ruchu i statyce. Dobrze żeby bez problemów ktoś obcy mógł go dotknąc, i tak jak napisałeś/aś, oglądnąc zęby.

Ja na wystawy biorę, poza rzeczami przez Ciebie wymienionymi: ręczniki(gdyby była gorsza pogoda), preparaty do siersci, jesli jedziemy dalej to woreczek suchej karmy, jakąś zabawkę, woreczki na wypadek rzyganka w samochodzie czy kupkania na terenie wystawy. :wink:

Posted

Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia. Nie wiem, co jest ważne w wyglądzie siersci ONa. Ja używam preparatów, które zwiększają objętosc włosa i dodają intensywności barwie siersci, ale mam inną rasę :wink:

Na to pytanie najbardziej odpowiedzą Ci osoby, które wystawiają tę rasę.

:wink:

Posted

Maniut, ONy wystawiane sa w dosc specyficzny sposob... mysle, ze nice_girl, mimo szczerych checi trudno bedzie odpowiedziec dokladnie na twoje pytania...

ja nigdy nie wystawialam zadnego psa, ale chyba obroza zaciskowa (a na taka mi ta pokazana przez ciebie wyglada) nie jest najlepszym pomyslem. sylwetke, ruch ON na wystawie ocenia sie w chwili, kiedy pies idzie na napietej smyczy, wrecz ciagnie, a lancuszek zaciskowy mu to chyba uniemozliwi... ale wcale nie jestem pewna tych informacji 8)

moze skontaktuj sie z hodowca od ktorego kupilas psa? powinno mu zalezec, zeby pochodzacy od niego ON pokazal sie na wystawie jak najlepiej. na pewno ci pomoze. wiecej informacjo zdobedziesz tez pewnie na ONowym forum (adres w linkowni)

Posted

Ja wydam tylko opinię co do łańcuszka. Otóż polecam łańcuszek zaciskowy albo z większymi albo zupełnie drobny bo ładniej wygląda. ONki głównie są wystwiane na łańcuszkach. Różnicą jest tylko to, że zapina się je za drugie kółeczko tak by się nie zaciskał. Jeśli założysz obrożę, będzie ona optycznie łamać sylwetkę suni. Jeśli zalożysz zaś obrożę zaciskową aby się zaciskała uzyskasz ten sam efekt.

Stąd najładniej i najlepiej sprawdza się łańcuszek zaciskowy ale nie zaciśnięty.

• 2 months later...
Posted

Maniut Onek musi bys przygotowany do wystawy,tzn nauczony chodzenia a wlasciwie ciagniecia.Poza tym On zazwyczaj wystawia ktos obcy a wlasciciel nawoluje za ringiem,wtedy pies pieknie sie napina i ciagnie w jego strone uzyskujac porzadany efekt wystawowy.Powiem Ci ze pokazanie On nie nalezy do prostych rzeczy i dobrze bedzie jezeli ktos kto juz to robil ten pierwszy raz zrobi to za Ciebie.Porozmawiaj z hodowca niech on pobiegnie z pieskiem a Ty wolaj za ringiem. :D

Posted

dokladnie tak jak pisze Rysiczka, no i co rowniez bardzo wazne pies musi miec kondycje, czyli duzo klusowania przy rowerku, plywanie itp. Moze hodowca organizuje jakies szkolenia wystawowe, ja jezdze czasami na takie, pies idzie po ringu w grupie psow, wymieniamy sie pieskami miedzy soba i nawolujemy je, a pozniej jest ustawianie, pies przyzwyczaja sie od razu do dotyku przez osoby obce.
Masz juz kogos kto wystawi Ci psa?

• 4 weeks later...
Posted

Bylo to troche fdawno, a Marysia sie nie odzywa:P Ja chcialam tylko powieexiwc, ze Fart NIE JEST SUNIA!!:p Tylko samcem;) I to mlodym, wiec pewno by;by wystawiany w mlodziezy/otwartej?
No i to by bylo na tyle:)