Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam 2letnią sunię która panicznie boi się jazdy pociągiem. W trakcie jazdy cały czas dyszy, ma sztywne ciało, jest jakby odcięta od rzeczywistości, nie reaguje na zabawki, smaczki, gryzaki, puszcza bąki (ze strachu, bo zwykle jest bez jedzenia i po długim spacerze). Przez miesiąc przed podróżą dawałam jej kalmvet ale nie pomógł. Mam taką sytuację, że co 2 miesiące musimy jechać pociągiem ok 3h w jedną stronę. Co mogę zrobić aby oswoić ją, zmniejszyć jej lęk?

Posted

A w innych środkach lokomocji - tramwaj, autobus? Na końcowym przystanku tramwaju czy autobusu można łatwiej najpierw tylko wsiadać i wysiadać, zanim tramwaj/autobus ruszy. Potem oswoić dworzec - bez wsiadania do pociągu. Potem, jeśli pociąg stoi dość długo, wsiadać i wysiadać. 

Czy suczka podróżuje w kontenerku?

Posted

w autobusie i tramwaju jeździ bez problemu ale też poruszałyśmy się tymi środkami transportu odkąd była szczeniakiem. Pociągiem dopiero teraz przyszło nam jeździć. Sunia jeździ u mnie na kolanach, wnoszę ją też na rękach do pociągu bo jest małym 6kg pieskiem. 

Posted

To może kontenerek, do którego przyzwyczaisz ją w domu, byłby dobrym rozwiązaniem? Kontenerek, w którym dostaje smakołyki, w którym zabierasz ją na spacer - nie do weta!  I zawsze, przed opuszczeniem kontenerka (najpierw przyzwyczajasz, że warto wejść do środka, nic na siłę,  potem do pozostania w otwartym, potem w zamkniętym) powinna dostać smakole w środku, nie po wyjściu.

• Upvote 1
Posted
8 minut temu, Sowa napisał:

To może kontenerek, do którego przyzwyczaisz ją w domu, byłby dobrym rozwiązaniem? Kontenerek, w którym dostaje smakołyki, w którym zabierasz ją na spacer - nie do weta!  I zawsze, przed opuszczeniem kontenerka (najpierw przyzwyczajasz, że warto wejść do środka, nic na siłę,  potem do pozostania w otwartym, potem w zamkniętym) powinna dostać smakole w środku, nie po wyjściu.

muszę w takim razie spróbować z kontenerkiem... myślałam że może właśnie dobrze robię będąc blisko niej, dając jej wsparcie i trzymając na kolanach.

A jakieś leki oprócz tego powinnam stosować? 

Posted

W kontenerku nie będą jej się tak udzielać Twoje leki. I jej i Tobie będzie zdecydowanie .wygodniej

Mnie się wydaje, ze jak ją trzymasz na kolanach i bronisz przed światem to ona właśnie sie boi, bo jej się wydaje, że się stanie coś strasznego. A w kontenerku mogłaby sobie wygodnie  spać. I nie musiałabyś  jej dawać smaczków czy gryzaczków czy zabawek. Mniej by było zamieszania wokół tej jazdy.

Posted

Fibi_1, nie jestem wetem. Na temat leków nie mogę się wypowiadać. Może jeszcze, zanim w kontenerku wsiądziesz do pociągu, przejedź z nią w kontenerku tramwajem - odgłosy tramwaju ona zna, więc to będzie kolejny etap nabierania przekonania, że kontenerek jest bezpiecznym miejscem.

I bardzo ważne też, abyś Ty nie denerwowała się w pociągu, żebyś nie bała się, że suczka będzie się bać. Bo psy wyczuwają nosem natychmiast wszystkie nasze emocje - nie da się ukryć przed psem niezadowolenia nawet, a co dopiero zdenerwowania. No i jak denerwujesz się że ona będzie się bać, to ona Twoje zdenerwowanie odbiera jako sygnał, że coś Wam zagraża - i tak sie nakręca.

• Upvote 1
Posted

Ona jest wielkości kota, wiec można kupic jakiś wygodny lekki kontener  i postawić w mieszkaniu -niech sobie w nim śpi i korzysta z niego. Może mieć w nim swój kocyk.  I zabierasz go tez w podróz pociągiem. Bedzie się mogła tam schować w pociagu . tylko trzeba go tak stawiać, żeby nie sie przesuwał w czasie jazdy jakoś gwałtowanie. Przymocować może jakoś . Może sa jakieś specjalne do pociągu.

I jak dyszy -to jej brać wodę do picia. Szczególnie jak będzie cieplej.

A sobie wziąć ciekawą ksiązkę/audiobooka czy dobra muzykę  i się wyluzować po prostu.

Jak ją masz na kolanach i głaszczesz i przytulasz jak ona się spina /dyszy/sztywnieje to pochwalasz/nagradzasz /akceptujesz takie zachowanie .No to ona się stara dostosować.

Posted

macie rację z tym moim strachem :( faktycznie jej się to musi udzielać...

kontenerek to dobry pomysł, kolejna podróż za dwa miesiące więc będę miała teraz czas żeby ją powoli w domu przyzwyczajać do wchodzenia tam, spania itd a później włączę w to też krótkie przejazdy tramwajem czy kolejką podmiejską.

dzięki wielkie za pomoc!

• Like 1