Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
3 godziny temu, helli napisał:

czy ona jest sprytniejsza/ madrzejsza niz reszta?

te pochodzace od wilkow chyba sa, dobrze, ze nie wspina sie po ogrodzeniu

Zdecydowanie jest bardzo inteligentna. No i dziś własnie nie wspięła sie, ale podkopala pod ogrodzeniem z boku na pole i przebiegła na przód do bramy, gdzie czekała, żeby ją wpuścić. Mało zawału nie dostałam. Tyle psów i jeszcze żaden nie przekopał sie na zewnątrz. Cale szczęście, że nigdzie nie pobiegła, tylko czekała. Jednak i tak muszę dać jej adresatkę i co chwilę teraz sprawdzam jak jest w ogrodzie.

Tak jak piszesz też jest ze szczurami. Te dzikie wędrowne są bardzo mądre. Ja je zdecydowanie wolę, niz zwykłe hodowlane. teraz mam już tylko jedną dziką i dwie mieszańce, ale nie żyjące już Bobok i Młysz to były najinteligentniejsze bestyjki, jakie spotkałam. Uwielbiam takie cwaniaki z ikrą. 

Posted

Co do bystrości Freyi to wczoraj zdałam sobie sprawę, że ona nawet na gesty reaguje. Kiedy moje małe wybiegają na spacer, to nauczylismy ja, żeby wskakiwała na fotel i czekała dla ich bezpieczeństwa, az wyjdą. Teraz po 3 tyg, wystarczy, że wyciągne palec  w kierunku fotela i wskakuje.

Posted
4 godziny temu, Jaaga napisał:

Co do bystrości Freyi to wczoraj zdałam sobie sprawę, że ona nawet na gesty reaguje. Kiedy moje małe wybiegają na spacer, to nauczylismy ja, żeby wskakiwała na fotel i czekała dla ich bezpieczeństwa, az wyjdą. Teraz po 3 tyg, wystarczy, że wyciągne palec  w kierunku fotela i wskakuje.

Mądra sunia!

Posted
16 minut temu, b-b napisał:

Mądra sunia!

Tak, bardzo.

Sowa mnie uświadomiła, że psy pierwsze reagują na mowę ciała, potem dopiero słowa.  Wiem już dlaczego moje yorki i maltańczyki zaczynaja drzeć się rano, jak tylko opuszczam nogi z łózka i nie reagują wtedy na "cicho", "spokój" ;) Wtedy żadne słowa nie są w stanie uspokoić ich, zeby zdążyć sie przebrac przed wyjściem na siku.

Posted
1 godzinę temu, helli napisał:

No ale to -jej mądrość-może też prowadzić do otwierania sobie lodówki, drzwi, szaf, itd.

Potrafi otwierac drzwi od początku ;)

Posted
2 godziny temu, Jaaga napisał:

Wiem już dlaczego moje yorki i maltańczyki zaczynaja drzeć się rano, jak tylko opuszczam nogi z łózka

No to naucz je,  zaczynając nie rano, że spuszczenie nóg to gest oznaczający "waruj", warując szczekać trochę niewygodnie...I że bezwzględnie przed otwarciem drzwi i wypuszczeniem na siku MUSZĄ siedzieć bodaj sekundę przed drzwiami. A wypuszczenie jest nagrodą za siad.

Posted

Dzieki za info, p. Małosia nie dała znać.

Dzis rano miałam tel. o Freyę. Pani z jak to okresliła "mieszkankiem", poprzednią suczkę zabiło auto i dzieci płaczą, więc chce następną. Powiedziałam, że Freya jest czujna i głosna, więc do budownictwa wielorodzinnego nie nadaje się, ale pani odparła, ze jej to nie przeszkadza, bo poprzednia sunia szczekała CAŁY czas i sąsiadom to nie przeszkadzało. Podziękowałam i odmowiłam.

Mam nadzieje, że w końcu zadzwoni ktoś, kto zapewni jej bezpieczeństwo i zaspokojenie jej potrzeb. To wspaniała sunia, chcę miec pewność że trafi w dobre i odpowiedzialne ręce.

Posted
40 minut temu, Jaaga napisał:

Dzis rano miałam tel. o Freyę. Pani z jak to okresliła "mieszkankiem", poprzednią suczkę zabiło auto i dzieci płaczą, więc chce następną. Powiedziałam, że Freya jest czujna i głosna, więc do budownictwa wielorodzinnego nie nadaje się, ale pani odparła, ze jej to nie przeszkadza, bo poprzednia sunia szczekała CAŁY czas i sąsiadom to nie przeszkadzało. Podziękowałam i odmowiłam.

Mam nadzieje, że w końcu zadzwoni ktoś, kto zapewni jej bezpieczeństwo i zaspokojenie jej potrzeb. To wspaniała sunia, chcę miec pewność że trafi w dobre i odpowiedzialne ręce.

A niech to, takich ludzi o bardzo małych rozumkach trudno zniechęcić. Dobrze, że chociaż są na tyle głupi, że się przyznają np. co się stało z poprzednim pieskiem. 

Posted

mam 100 zło dla Dziewczyny z bazarku portetowego 

czy mam przelać na Twoje konto czy konto Zea czy jakoś inaczej je zagospodarować (wyróżnienia, coć kupić?) 

• Like 1
Posted
Dnia 23.02.2020 o 14:02, Jaaga napisał:

Rozumiem, teraz mam ogrom telefonów w sprawie długowłosych kotów, od  tego, co ludzie opowiadają  mam dosłownie bóle głowy, tego nie da się spokojnie słuchać:(

Posted
21 godzin temu, Tianku napisał:

mam 100 zło dla Dziewczyny z bazarku portetowego 

czy mam przelać na Twoje konto czy konto Zea czy jakoś inaczej je zagospodarować (wyróżnienia, coć kupić?) 

Bardzo pięknie dziękuję. Byłabym wdzięczna, jesli możesz trzymac na swoim koncie i robić wyróżnienia na olx z tego. Niestety, już chyba kończy sie poprzednie, jakie zrobiłam jej a z pieniędzy na koncie fundacji tego nie da się zrobić.

Wczoraj miałam kolejny telefon. Pani zapytała, czy konieczna jest wizyta PA, czy wystarczy, jak wyśle filmik i powiedziała, że mam sie jeszcze nie cieszyć, bo tylko tak dzwoni, a decyzja o adopcji musi być od wszystkich domowników. Po rozłączeniu rozmowy stwierdziliśmy z mężem, że "zrobiła nam dzień". Po ponad 20 latach pośredniczenia w adopcjach pierwszy raz ktoś zaproponował filmik zamiast wizyty.

Posted

Ciekawe co by było na takim filmiku. Czy sam dom , czy tez  poszczególni domownicy opowiadający o sobie.  Każdy by sie przedstawił i opowiedział jakie ma doświadczenia z psami.

• Like 1
Posted
14 minut temu, Patmol napisał:

Ciekawe co by było na takim filmiku. Czy sam dom , czy tez  poszczególni domownicy opowiadający o sobie.  Każdy by sie przedstawił i opowiedział jakie ma doświadczenia z psami.

rofl-smiley.png

Posted
9 minut temu, Patmol napisał:

Pewnie chodziło o dom, warunki. Pani chce przyjąc psa na same święta. Powiedziałam, że bez wizyty nie obejdzie się. Freya jest wspaniałym psem. Bardzo chciałabym, zeby znalazła naprawdę dobry dom i nigdy nie wylądowala już w schronisku.

Liczą się ludzie, ich podejście do psa, a nie filmik z mieszkania. Chyba wszyscy juz kojarzą wypasiony dom, na tyłach którego w kojcu został zagłodzony husky na złość ex mężowi. Mną to wstrząsnęło.

Posted
27 minut temu, Jaaga napisał:

Byłabym wdzięczna, jesli możesz trzymac na swoim koncie i robić wyróżnienia na olx z tego. Niestety, już chyba kończy sie poprzednie, jakie zrobiłam jej a z pieniędzy na koncie fundacji tego nie da się zrobić.

tylko proszę wklej linki jakie ogłoszenia mam wyróżnić

Posted
5 minut temu, Tianku napisał:

Mam u siebie dwa i oba wyróżnione do 1.03. Wstawię linki tu, jak skończy się na nich wyróznienie. ślicznie jeszcze raz dziękuję.

Posted

No właśnie sam film z mieszkania to przecież bez sensu.  Film musiałby jakoś przedstawiać ludzi , i na pewno nie zamiast, tylko przed  pa.

Ktos chce adoptować  np psa i przysyła np film ze swoim obecnym psem - co razem robią, jakieś treningi czy wycieczki. Pokazuje jego legowsiko, miski, karmę

albo ktoś przedstawia swoje dzieci  w takim filmie - i jakieś ich filmiki z kontaktów ze zwierzętami; albo kota.

No bo mieszkanie gorsze czy lepsze, ale ludzie jednak najważniejsi.

chce psa na Wielkanoc? do trzymania koszyczka?

Freya się chyba do tego nie nadaje

taka akcja w stylu "weź biednego psa na święta"? 

Moja suka kaja, bardzo podobna do twojego Kaja z wyglądu, uwielbia Wilekanoc, bo ludzie noszą niziutko koszyczki, np kilkulatki noszą - a w koszyczka same skarby pachnące. Trudno nam przejść przez miasto, a idziemy  do parku akurat koło wielkiego kościoła , bo wszedzie zapachy.

Posted
Dnia 25.02.2020 o 12:22, Patmol napisał:

Moja suka kaja, bardzo podobna do twojego Kaja z wyglądu, uwielbia Wilekanoc, bo ludzie noszą niziutko koszyczki, np kilkulatki noszą - a w koszyczka same skarby pachnące. Trudno nam przejść przez miasto, a idziemy  do parku akurat koło wielkiego kościoła , bo wszedzie zapachy.

Oj, wyobrażam sobie, jaka to dla niej atrakcja, i dla Ciebie rownież ;) 

Dnia 25.02.2020 o 12:11, Tianku napisał:

Mogę prosić o dwa wyróznienia na miesiąc:

https://www.olx.pl/oferta/sliczna-wilczasta-freya-srednia-wysterylizowana-adopcja-CID103-IDDdIKD.html

https://www.olx.pl/oferta/piekna-srednia-suczka-wysterylizowana-szuka-domu-adopcja-CID103-IDDrNkL.html

Posted
57 minut temu, Jaaga napisał:

ok 

rozliczenie wyróżnień może będę prowadzić na wątku bazarku żeby było czytelniej i w jednym miejscu a tu będę wklejać info

PS.

wyróżnione dwa ogłoszenia 25,44 zł

do dyspozycji pozostaje 74,56 zł

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

• Like 1
Posted

Dziekuję bardzo, widze że na pozostałe ogloszenia masz droższe wyróznienia. Warto dawać ogłoszenie jako psa ze schroniska, wtedy wyróżnienie jest o 5 zł tańsze. Ja w tekście tylko dopisuje, że pies został zabrany ze schroniska.

• Like 1