Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam, mam problem z 1,5 rocznym psiakiem, wczesniej nie bylo tego problemu. od niedawna zaczelo sie szczekanie na wszystko i wszystkich bez wyjatku oraz szarpanie smyczy, kazde skarcenie konczy sie gonitwa wokol mojej osi i warczeniem? nie mam pojecia jak go tego oduczyc :( jakies pomysly?

Posted

a wcześniej normalnie chodził na luźnej smyczy?  i wykonywał polecenia typu siad, zostań bez problemu? 

chodzisz z nim codziennie na porządny spacer? chociaz 1,5 godziny? i do tego wspólna zabawa? wykonywanie poleceń?

Posted

chodzil na smyczy typu flexi z czasem przerzucilismy sie na zwykla i wtedy sie zaczelo..jak nie pozwole mu sie przywitac z obcym psem zaczyna sie szarpanie za smycz lub nawet gryzienie nog itd. komend jest uczony na biezaco, z tym nie ma problemu, jedynie socjalizacja i brak skupiania na przewodniku:( najczesciej nasz spacer wyglada w ten sposob ze wybieramy sie na wybieg gdzie bawi sie z innymi psami lub wykonujemy polecenia albo bieganie przy rowerze, rolkach itd nie mam pojecia jak go zmeczyc psychicznie :(

Posted

No to chyba na tym polega problem, że nie jesteś dla niego ważna.  Czyli coś robisz nie tak jak trzeba,

Najprościej to byłoby zapisać się na jakie zajęcia z psem - napisz miasto, to może  ktos doradzi dobrego trenera.

albo we własnym zakresie po-pracowac z psem  - przeczytaj np ksiazki pani Mrzewińskiej  tutaj tytuły http://lubimyczytac.pl/autor/9638/zofia-mrzewinska/

Na twoim miejscu to bym zrezygnowała z chodzenia na wybieg dla psów;  bo pies tym bardziej  nie jest Toba zainteresowany. Ale robiłabym psu spacery po prostu ze sobą, bez roweru czy rolek, po prostu Ty i pies; można chodzić w nowe miejsca; cos nowego pokazać psu. Moze gdzieś pociągiem pojechać czy autobusem, pójść do sklepu np zoologicznego -niech w kolejce z Toba poczeka , a potem przy ladzie może dostać ssmaczka

Jak masz psa na smyczy, to  przecież możesz mu powiedzieć "siad" jak zna polecenia i tyle,  pies siedzi.  Nie szarpie smyczy, nie gryzie nog, chwalisz go i idziecie dalej; a siad możesz mówić i co 5 kroków/ albo inne polecenia . Twój pies widzi innego psa,  przecież nie musi sie witac z psem, mówisz "siad" pies siada, a tamten pies przechodzi. i idziecie dalej.

Mam psa bardzo emocjonalnego i czasem bawimy sie w ten sposób, że pies musi siadać przy nodze/na smyczy/ w tłumie ludzi, jak np dzieci biegają, i przepuszczamy dzieci,  chwile idziemy, znou jakieś dziecko biegnie -pies siada przy nodze/przepuszczamy, a że siadać musi co chwile, ja mówię po cichu polecenia -no to gapi się na mnie - kiedy ma usiąść, a kiedy wstać. I naprawde po takim spacerze jest zmęczony psychicznie. Jak dziecko podchodzi za blisko to go zastawiam, ale jemu się nie wolno ruszyć. A jaki jest z siebie dumny, ze wysiedział, ze jest taki super -bo go zawsze wychwalę.

Posted

wlasnie w tym problem ze jesli przechodzi pies nie ma opcji zeby nie zareagowal. wzielismy go kiedy mial 6 tygodni i tez wtedy byl problem z socjalizacja ze wzgledu na brak szczepien i zaniedban jak sie pozniej okazalo piesek mial tasiemca i to w stanie zawansowanym wiec jakby tez zaniedbane byly kontakty i posluszenstwa. mam nadzieje jednak ze to cos pomoze, dziekuje! :)