Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Znalazłam przed chwilą na moim osiedlu  - na klatce schodowej bloku - przerażoną sunię maltankę. Bez obroży, bez szelek. Blok na 160 mieszkań, cztery połączone klatki, lokatorzy zmieniają się ciągle, nie znamy się nawet z widzenia.  Póki miałam psa sama, to wiedziałam, kto ma jakiego zwierzaka, ale już nie mam. Wzięłam maciupkę na ręce, zostawiłam u znajomej  sąsiadki, sama biegam, pytam ludzi siedzących pomiędzy blokami z psami; nawet nie chcieli pomóc w szukaniu. Chociaż też była tam pani z maltanką. Biegam po piętrach bloku, dzwonię jak na alarm do wszystkich drzwi. Wreszcie młoda dziewczyna wychodząca z bloku zasugerowała, że może to pies z tej a tej klatki, z czwartego piętra. No to galopem tam. Ufff. Pani patrzy - suki nie ma w domu; wymknęła się na klatkę, jak pani wyrzucała śmieci - i pani nawet nie zauważyła, że maleństwo zniknęło. Uczulajcie wszystkich właścicieli maleństwa zwłaszcza - niech nawet w mieszkaniu pies ma na sobie w dzień, póki wszyscy nie idą spać, obróżkę z adresatką.  A już koniecznie wszystkie znajdki!!!!

Uff. Za stara jestem na takie emocje i biegi po schodach - ale wszystko tym razem skończyło się dobrze.

Posted

Mój pies ma tylko przy szelkach, a szelki ma tylko na spacerze. Obroży nie używamy. Absolutnie niemożliwe aby pies wymknął się z mieszkania, więc nie ma ryzyka. Oprócz tego jest zaczipowany. No i na osiedlu jest jakiś milion maltańczyków, yorków i westów i tylko jeden Yoru, nie do pomylenia z innym psem. A fakt, że taka drobnica często biega samopas po trawnikach i rozglądam się czyje to, a pańciom nie chce się 4 liter ruszyć na spacer z psem i pies sobie sam lata w okolicach klatki. Że nie zguby to wiem, bo nieraz się czaiłam i czekałam, aż taka pańcia pojawi się i łaskawie zawoła psa. Czasem na ławce pańciowie siedzą parę metrów dalej i *** ich obchodzi że york atakuje mojego psa, a te cholerniki zawzięte są okrutnie, zupełnie nie czują że jedno kłapniecie Yorowego pyska i byłoby po nich. Westy też się drą (najlepiej z balkonu, bo bezpiecznie), a maltańczyki raczej zwiewają, na nasze szczęście - bo najwięcej ich. Istna maltańczykowa plaga. Ja nie do końca to rozumiem czemu, moda jakaś czy co?

Sowa - gdybyś do mnie podeszła i zapytała o to czyj mógłby to być maltańczyk, to też za groma bym nie wiedziała. Dla porównania zapytana o zagubionego nowofunlada mogłabym bez wahania podać przynajmniej blok i pietro, a nawet balkon. Do szukania też nie byłabym wyrywna, gdybym była z psem, bo pies najpewniej wpadłby w szał zdenerwowania. Ale brawo dla Ciebie za udaną akcję :)  Ja do teraz mam wyrzuty sumienia że kiedyś nie pomogłam zagubionemu w parku kundelkowi, a na pewno był zagubiony - widać było, ale niestety - mój chciał go zjeść więc szybko musiałam się oddalić.