Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Cześć.
Pamiętacie wątek małych jamników z Warszawy? Pewna starsza pani miała kilka psów i cały miot jamniczków. Jej syn często przynosił nowe zwierzęta i nie pozwalał matce ich oddawać. Mieliśmy domy dla szczeniąt, ale pani przestała otwierać drzwi...

Podnoszę sprawę.

Oprócz jamników (szczeniaki u nich zostały, obecnie mają może po 5 miesięcy) i ich matki (ładna, rasowa, czarna-podpalana) mają dobermankę.

Suczka młodziutka, ma najwyżej roczek. Ładna, moim zdaniem rasowa. Bardzo chuda (zdjęcia nie oddają jej stanu), zastraszona.

Ci ludzie wypuszczają psy luzem przy ulicy Białostockiej (Praga Północ). Zwierzaki biegają gdzie popadnie w poszukiwaniu jedzenia, grzebią w śmieciach... Sąsiedzi tej pani od niedawna dokarmiają psy, więc jest ciut lepiej. Dobka już nie jest ciągle głodna. Noce spędza często na klatce, bo jej właściciele nie wpuszczają jej do domu.

To sunia:

Posted

Najlepiej byłoby znaleźć dom chociaż tymczasowy dla suczki dobermanki. Z tego, co dowiedziałam się od sąsiadów tej pani to ona za dobermanką nie przepada i najchętniej by się jej pozbyła, ale nie ma jak i syn chce tą sukę... Syn to mężczyzna ok. 30stki, który ma kaprysy i znosi różne zwierzęta, zostawia na głowie swojej starszej już matki i ma w d... co się dzieje. Dobermanka jest łagodna, ale bardzo nieufna i bojaźliwa. Udało mi się ją do siebie przekonać. Dałam jej też trochę jedzonka i pozwoliła mi się pogłaskać. Milutka sunia. Bardzo młoda. Tak, jak pisałam ma maksymalnie roczek. Z tego, co mówią sąsiedzi to sunia mieszka tam od września. Syn tej kobiety przyniósł do domu malutką dobermankę (miała około 5 tygodni). Nie wiadomo skąd ją wziął.

Jamniki też są u tej kobiety. Dorosłą suczkę ta pani wypuszcza luzem razem z dobką. Za to szczeniaki (nie wiadomo ile ich teraz jest, bo jamniczka miała już pare razy małe i większości z nich nie oddali) siedzą zamknięte w mieszkaniu (mały przedpokój i malutki pokoik, dwie osoby i kilka psów) i wyją dniami i nocami. Mało kto miał okazję im się przyjrzeć, bo są ''pod kloszem". Wiadomo tylko, że są...

Posted

Mam DT dla suni, być moze i DS tylko potrzebuje wiedziec kto i kiedy moze ją wyciagnac, albo namiary gdzie ja wyciagnac.
Poniewaz jutro mnie nie bedzie przy kompie, prosze o tel: 605 434 484;)czekam na wiesci

Posted

Super. Kiedy można do Ciebie dzwonić? Dziś? Jutro?

WŁAŚNIE WIDZIAŁAM ZDJĘCIA JAMNICZKI
(ZROBIONE PRZEZ SĄSIADÓW TYCH LUDZI,
BO SUCZKA ZNOWU JEST NA KLATCE SCHODOWEJ) -
JAMNICZKA JEST KOLEJNY RAZ W CIĄŻY !!!!
Wygląda jakby miała za chwilę się "wysypać":shake:

Posted

Mamy pomoc dla dobki. :multi: Postaram się ją jak najszybciej stamtąd wyciągnąć! Mam nadzieję, że oddadzą bez problemu :roll:

Potrzebna pomoc dla jamniczki. Suczka jest w zaawansowanej ciąży - "szura brzuchem po ziemi" :placz:

Posted

No tak tylko jaka pomoc?
Jesli właściciele nie chą jej oddac? :(
Najlepiej byłoby żeby ktoś z uprawnieniami wszedł tam i sprawdził stan i warunki w jakich zyją te psiaki.
Ciekawe czy ta biedna sunia została pokryta przez jakiegoś "obcego" psa czy niestety przez któregoś ze swoich synów...
Tak czy owak jesli będę mogła jakoś pomóc to jestem

Posted

Z dobką sprawa jest prosta. Jezeli biega sama po ulicy to trzeba ją złapać i zabrać. Gorzej z jamnikami. Można wejść z policją, ale jak psy bedą w fizycznie dobrym stanie to niewiele da się zrobić, chyba żeby były zagłodzone albo chore.

Posted

[quote name='mortikia']Super. Kiedy można do Ciebie dzwonić? Dziś? Jutro?

WŁAŚNIE WIDZIAŁAM ZDJĘCIA JAMNICZKI
(ZROBIONE PRZEZ SĄSIADÓW TYCH LUDZI,
BO SUCZKA ZNOWU JEST NA KLATCE SCHODOWEJ) -
JAMNICZKA JEST KOLEJNY RAZ W CIĄŻY !!!!

Wygląda jakby miała za chwilę się "wysypać":shake:

napisz o tej jamniczce do Isadory7- może prześle info jamniczym ciotkom i coś wymyślą...
ja moge pomóc z transportem w Wawie i okolice zanim urodzi na klatce...

Posted

mortikia napisał(a):
Obie suczki biegają luzem po okolicy.
Postaram się złapać dobkę jak najszybciej, ale to nie będzie proste, bo suka bardzo boi się ludzi :shake:

na parówki ją łap, lub może weź jakiegoś psiaka to pójdzie za wami? gorzej jak sie spłoszy to nie podejdzie do Was drugi raz....
a może ci sąsiedzi by pomogli?

Posted

Tak, tak :) Sąsiedzi obiecali pomóc. Jeśli tylko uda się im złapać którąś z suczek przyprowadzą ją do mnie ;) Mam nadzieję, że da radę jak najszybciej.

Posted

[CENTER]
MAMY PROBLEM :-(

Dobermanka za cholerę nie daje się złapać... Nic nie działa. Boi się strasznie. We wrześniu jeszcze podchodziła - teraz ucieka na sam widok człowieka...
Sąsiadowi udało się suczkę złapać kiedy wybiegała z klatki, ale zaczęła piszczeć i kłapać zębami - wystarszył się i ją puścił... :shake:
Co tu zrobić??
[/CENTER]

Posted

[quote name='mortikia']

MAMY PROBLEM :-(

Dobermanka za cholerę nie daje się złapać... Nic nie działa. Boi się strasznie. We wrześniu jeszcze podchodziła - teraz ucieka na sam widok człowieka...
Sąsiadowi udało się suczkę złapać kiedy wybiegała z klatki, ale zaczęła piszczeć i kłapać zębami - wystarszył się i ją puścił... :shake:
Co tu zrobić??

ona sie broniła, pewno źle ją traktowali i sie panicznie boi, a skoro jest młoda to da sie to chyba naprawić.....
doświadczony DT potrzebny, można podać w parówce sedalin ale potem nie można suni z oka spuścić.....

Posted

a nie ma nikogo kto zna suczke na tyle, ze sie go nie boi?kto miał z nia kontakt?

dobki sa specyficzne, z jednej strony miziaki i przytulaki ale moja suka nikomu obcemu nie pozwoli sie dotknąc nawet, musi go poznac i zaufac

Posted

dzodzo napisał(a):
a nie ma nikogo kto zna suczke na tyle, ze sie go nie boi?kto miał z nia kontakt?

Nie ma takiej osoby. Suka boi się wszystkich. Na widok obcych ucieka gdzie pieprz rośnie. Sąsiadów toleruje- ale tylko z daleka. Nie daje się dotknąć. Zachowuje się, jakby była zdziczała... Teoretycznie dt dla suni jest, ale mamy wielki problem ze złapaniem jej... :roll:

Posted

mortikia napisał(a):
Póki co nic się nie zmieniło... Psy są u tej kobiety, biegają luzem po ulicy, ale nie dają się złapać... :roll:

tam trzeba przeprowadzić kontrole, może Pogotowie dla zwierząt by pomoglo?