Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam.
Mam poważny problem i potrzebuje porady!!!!!
Mam trzy psy: sznaucera miniaturę- Groma(3 lata), shih tzu Promila (2,5 roku) i mopsika Popersa ktory ma ponad rok.
Od ok 6 miesięcy miedzy Gromem i Popsikiem dochodzi do strasznych awantur, ktore najczęściej prowokuje Popsik. Do niedawna te starcia były zupełnie bezkrwawe, ale ostatnio 2 razy Grom pogryzł Popersa do krwi. Nie było to nic bardzo groźnego, zwykłe zadrapania, ale zaczynam się martwić. Co więcej Popers zaczął atakować Promila, który jest pieskiem kompletnie pozbawionym agresji i nie potrafi się bronić.
Nie możemy wykastrować Popsika ponieważ stwierdzono u niego wadę serca i dr Niziołek który go diagnozował odradzał nam zabieg.
Zawsze po takim ataku Popersa zamykamy go za karę w pokoju, ale niewiele to daje.
Mieliście może podobną sytuacje??

Posted

Droga Muczio,

miałam bardzo podobny problem, mam dwóch mopsich panów. Młodszy bardzo lubi wszczynać awantury i najczęściej, źle się to dla niego kończy. Też kończyło się to wielokrotnie krwawo. Chłopaki ustawiają hierarchię w stadzie, musisz to przeczekać. U mnie zdarza się to coraz rzadziej, a miało miejsce praktycznie codziennie. w takich sytuacjach musisz być stanowcza. Absolutnie ich nie rozdzielaj, bo utrwalisz złe zachowania i do końca ich życia będziesz ich rozdzielać. Spokojnie, nie pozabijają się.

• 3 months later...
Posted

Musisz bardzo uważać bo Twój mops moze "z nerwów" stracić życie. Po prostu kiedyś przy czy po takiej awanturze serce mu przestanie bić. Ja bym radziła uwazać i obserwować co moze być przyczyną konfliktu. Nieraz to są wrecz niuanse i dlatego trzeba uwaznie obserwować. Zamykanie po tym nic nei daje bo pies tylko kojarzy dana rzecz w trybie natychmiastowym. Tzw. akcja-rekacja. Po to nic nie daje. tylko w czasie a to jest trudne z uwagi na istniejący konflikt. Lepiej stosowac tu zasade " przed "