Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 5.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

WeronikaM napisał(a):
od razu odrzuciłam wszystkie rzeczy typu kolba, wapno, czy zabawki w dużej mierze pokryte klejem. Dziś ide do sklepu bo musze kupisz szczotke i suszki :)

wikilowe zabawki a najlepiej rolki po papierze, kartony i gazety - wszystko tanie :D

Suszki to kilka kup na razie, z czasem dowiesz sie co smakuje. peppar nie lubi lisci malin czy innych lisci :( kocha pokrzywe, MNISZKA (to bierz na 100%!!), i obie babki - lancetowata i szerokolistna

Tunel jakis tez by sie przydal, chetnie z kartonu czy siana bo takie materialowe tak sobie

Posted

[FONT=Georgia]Liście brzozy to jest to za co Teoś dałby się pokroić :)
Kulki wiklinowe są fajne ale ja po prostu zgniatam kartkę rozmiaru a4 w kulkę. Podrzucam kilkoma takimi przed królikiem żeby się nakręcił i gdy tylko dołączy do zabawy to jest super.

Co do płci to ciężko ją sprawdzić u młodych królików. Ja stwierdziłam że nie będę swojego stresowała bo i tak nie miało znaczenia dla mnie jakiej jest płci, dostał imię męskie i nawet gdyby był okazał się dziewczynką to imię by zostało takie samo :evil_lol: Płeć się wyjaśniła kiedy wszedł w okres dojrzewania, nie mam wątpliwości że to chłopak.

Pamiętaj że świeże warzywa i owoce można zacząć wprowadzać mniej więcej w 3 miesiącu życia królika.
[/FONT]

Posted

[quote name='deer_1987']wikilowe zabawki a najlepiej rolki po papierze, kartony i gazety - wszystko tanie :D

Suszki to kilka kup na razie, z czasem dowiesz sie co smakuje. peppar nie lubi lisci malin czy innych lisci :( kocha pokrzywe, MNISZKA (to bierz na 100%!!), i obie babki - lancetowata i szerokolistna

Tunel jakis tez by sie przydal, chetnie z kartonu czy siana bo takie materialowe tak sobie
kupiłam "zioła podstawowe", bo innych z Herbal Pets'u nie było :D i jeszcze patyki wierzby i leszczyny z firmy Herbal Farm
czytałam na króliczym forum, ze obie firmy są polecane :)
[quote name='jonQuilla'][FONT=Georgia]Liście brzozy to jest to za co Teoś dałby się pokroić :)
Kulki wiklinowe są fajne ale ja po prostu zgniatam kartkę rozmiaru a4 w kulkę. Podrzucam kilkoma takimi przed królikiem żeby się nakręcił i gdy tylko dołączy do zabawy to jest super.

Co do płci to ciężko ją sprawdzić u młodych królików. Ja stwierdziłam że nie będę swojego stresowała bo i tak nie miało znaczenia dla mnie jakiej jest płci, dostał imię męskie i nawet gdyby był okazał się dziewczynką to imię by zostało takie samo :evil_lol: Płeć się wyjaśniła kiedy wszedł w okres dojrzewania, nie mam wątpliwości że to chłopak.

Pamiętaj że świeże warzywa i owoce można zacząć wprowadzać mniej więcej w 3 miesiącu życia królika.
[/FONT]

wiem wiem, a świeża trawka dopiero po szczepieniach :lol:

[quote name='Chantell']o jaaaa jakie cudo :loveu:
czemu akurat króliś...? :)

nie pies, nie kot, no to król ! :lol:

Posted

Chantell napisał(a):
no ale wiesz są jeszcze chomki, świnki, fretki, myszki... :diabloti:
daj jakieś foto kicyszka :razz:
i jak Diana reaguje?

królik to wg mnie najbardziej towarzyski i fajny zwierz, jeśli chodzi o te małe :D

dałam już jedną fotkę ! :lol:

już wcześniej pisałam ! Diana mieszka na dole, na parterze - nigdy nie wchodzi na schody (lakierowane, śliskie) , bo się boi :roll: jej strata
a maluszek jest u mnie w pokoju na poddaszu (czyli musiałaby pokonać 2 schody)

Posted

phi jedna? daj wiecej :)
Kurcze... a mnie się uroiło, że Ty w bloku mieszkasz oO i nie wiem skąd xD
No ale chyba jej królika pokazałaś? Czy w ogóle nie chcesz żeby się zbliżała?

Posted

Uważaj na suszone karmy firmy Herbal Pets. Mają dziwny skład i trzeba bardzo uważać z dawkowaniem, bo można królikowi zaszkodzić. Nie traktowałabym ich jako karmy podstawowej, jest niewłaściwie zbilansowana. Fakt faktem, że tutaj jest opinia o karmach Herbal Pets dla szylek, ale myślę że i królików to sie tyczy. http://szynszyle.info/forum/index.php?topic=9923.0

Lepiej poczytać jak działa konkretne ziółko i podawać po troszku.

Gratuluje nowego członka rodziny.

Posted

[quote name='WeronikaM']królik to wg mnie najbardziej towarzyski i fajny zwierz, jeśli chodzi o te małe :D

[FONT=Georgia]Spierałabym się :evil_lol:
Pomimo że sama mam królika i uważam że jest przekochany i najwspanialszy to twierdzę że szczury biją króliki na łeb i szyję pod względem towarzyskości. Oswojony szczur zachowuje się bardzo podobnie do psa, za swoim właścicielem pójdzie wszędzie. Moje 3 pannice chodziły za mną krok w krok po całym mieszkaniu i na dworze też nie oddalały się, zdarzało się że spały ze mną w łóżku przy głowie, iskały mnie non stop... cały czas szukały ze mną kontaktu i na każdym kroku pokazywały że jestem członkiem ich stada. Są to niesamowicie inteligentne stworzenia, miałam przyjemność sama się o tym przekonać.
[/FONT]

Posted

Szczura nie miałam, ale myślę, że one potrafią sie tak przywiązać do człowieka jak pies. Miałam chomiki, mam królika i szylkę. Z tych zwierząt które miałam, najbardziej towarzyski jest szyl. Królik jakoś nie pragnie mojego towarzystwa, chodzi sobie, skubie, ale jakoś tak sam sobie. Szyl natomiast przychodzi, prosi o mizianie, iska, skacze mi po głowie, zasypia w załamaniu łokcia.

Posted

deer_1987 napisał(a):
Zuzale polecam ale nie masz w sklepie to przez ten sklep netowy zamowv :)

Zgadzam się! Mają swietne mieszanki, pachnące, ładnie zapakowane. Ja zamawiam w animalii.

Posted

chodziło mi o to, że królik jest najbardziej towarzyski z takich zwierzów, jak świnka, chomik
myszy i szczurków nawet nie brałam pod uwage, bo rodzice by się nie zgodzili :D

a diane z królem zapoznam, gdy maluch będzie już przyzwyczajony do mnie i nowego domu
za dużo stresów bym mu zapewniła, gdybym od razu pierwszego dnia chciała ich sobie przedstawić :D
zaraz pooglądam asortyment sklepów zoo w necie ;)

ps: w tym tygodniu cienko bedzie z moim wchodzeniem na dogo, mama stwierdzila. ze komputer przeszkada mi w nauce :diabloti: do konca tyg. moge go nie mieć :rol: :)
zobaczymy jeszcze :evil_lol: