Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 5.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

dzieki dziewczyny, nagrałam jeszcze filmik telefonem jak maluch łazi po pokoju :D , kiedyś go wstawię

rodziców nie ma , więc szybko skoczyłam na dwór i pstryknęłam fotkę diany
coś mi tu na rodziców komputerze (bo mój schowany) photobucket nie działa, wiec musze imageshack wykorzystać :roll:
i musiały te foitki być zmniejszone w aparacie, bo tutaj jest tylko paint :lol:
wiem, że są za ciemne, ale cóż, śpieszyłam się :lol:

Posted

[quote name='jonQuilla'][FONT=Georgia]Spierałabym się :evil_lol:
Pomimo że sama mam królika i uważam że jest przekochany i najwspanialszy to twierdzę że szczury biją króliki na łeb i szyję pod względem towarzyskości. Oswojony szczur zachowuje się bardzo podobnie do psa, za swoim właścicielem pójdzie wszędzie. Moje 3 pannice chodziły za mną krok w krok po całym mieszkaniu i na dworze też nie oddalały się, zdarzało się że spały ze mną w łóżku przy głowie, iskały mnie non stop... cały czas szukały ze mną kontaktu i na każdym kroku pokazywały że jestem członkiem ich stada. Są to niesamowicie inteligentne stworzenia, miałam przyjemność sama się o tym przekonać.
[/FONT]
A jak z ich załatwianiem się było?

Jaaaa jaki słodki!! :loveu:
a Dianula też cudna :D

Posted

szczury jak kroliki da sie nauczyc zalatwiania w jednym miejscu.

szczury sa inteligetniejsze to wiadomo ale krolik tez moze by przytulasny i szukac z toba kontaktu. peppar taki byl a odkad jest luzem to jeszcze bardziej szuka kontaktu z nami i chce byc glaskany

Posted

[FONT=Georgia]Króliś jest cudownie umaszczony i taki malutki :loveu: pomyśleć że mój rudzielec też dopiero co taki mały był :)
wygłaskaj futrzaki :loveu:

Diana jaka dama z podniesioną głową :cool3:
http://img63.imageshack.us/img63/3/ssc7172.jpg
[/FONT]

[quote name='Chantell']A jak z ich załatwianiem się było?

[FONT=Georgia]Szczury są ogólnie terytorialne więc znaczą często teren, samce mogą nieco obficiej aczkolwiek nie jest to reguła. Mając szczura trzeba liczyć się z tym że będzie nas znaczył, głównie ręce ale też pozostałe części ciała oraz garderobę....natury się nie przeskoczy. ;) Znaczą także przedmioty, głównie te które człowiek dotyka rękami, są po prostu "przepocone"....np. telefon, pilot, mysz, klawiatura :)
Jeśli chodzi o załatwianie się to robiły to najczęściej w jedno miejsce, zarówno w klatce jak i poza nią. U mnie w pokoju toaletę sobie utworzyły za biurkiem więc tam miały też kuwetę ale wiadomo że czasami gdy biegały po dywanie czy gdziekolwiek indziej też zdarzało im się pozostawić bobki.
[/FONT]

Posted

betty_labrador napisał(a):
wydaje mi sie ze takie ubarwienie jak twoj królik moga miec tylko samiczki, poniewaz moze byc podobnie jak u kotow ze to umaszczenie jest sprzężone z płcią.

Akurat "siedze" troche w krolikach i pierwszy raz slysze zeby kolor mial cos do plci :)

Posted

[quote name='dOgLoV']Deer a moze masz jakies informacje na temat adopcji krolikow w wielkopolsce ?? czy takie w ogole sa w tym rejonie ?? bo zamierzam nabyc kroliczka , samiczke ;)
jako ze nie mieszkam w polsce to nie wiem gdzie co ale prosze
http://adopcje.kroliki.net/
ale nie sugeruj sie gdzie jest tylko popatrz ktory ci sie spodoba, transport to czasami najmniejszy problem :)

Posted

To umaszczenie to szylkret ? Jeśli tak to też czytałam, że w ten sposób umaszczone są samice kotów.
Maluch przepiękny. Jestem ciekawa jego spotkania z Dianą.

Posted

np
Szylkretowy holenderski

Na górze równy odcień pomarańczowy schodzący w dół i rozjaśniający się przy skórze. Uszy, brzuch oraz spód ogonka w kolorze niebiesko-czarnym. Policzki i zad cieniowane lub podbarwione kolorem niebiesko-czarnym. Oczy orzechowe, im głębszy odcień tym lepiej.

Trzeba tylko dodac ze malec jest maly i jeszcze kolor moze sciemniec albo sie rozjasnic :)

Posted

hej
Rodziców nie ma w domu ,więc wpadłam do galerii :evil_lol:
Ledwo wróciłam od weterynarza. Zaszczepił malucha na myksomatozę. Czy to wystarczy ?
Czytałam przed chwilą jakąs weterynaryjną stronkę i było napisane, że szczepi się także na jakiś pomór. Mam iść jeszcze raz ?

Wczoraj zdałam sobie sprawę, że królik ma maść bardzo podobną do Mizi :)
też słyszałam od jakiejś miłośniczki kotów, że nie spotkała się, żeby samiec (kot) miał takie umaszczenie :)

Posted

Piękny królik! :)
U kotów to bardzo niespotykane aby samiec miał takie umaszczenie, a jeżeli się zdarzy to podobno jest bezpłodny... ale nie wiem czy to prawda. :)

Posted

[quote name='deer_1987']jako ze nie mieszkam w polsce to nie wiem gdzie co ale prosze
http://adopcje.kroliki.net/
ale nie sugeruj sie gdzie jest tylko popatrz ktory ci sie spodoba, transport to czasami najmniejszy problem :)

dzięki :lol:

na tej stronie wczoraj byłam i takie króliczki jak bym chciała to akurat samczyki , bardzo bym chciała rudą króliczkę :loveu::loveu::loveu::loveu: ze stojącymi uszami :loveu::loveu::loveu::loveu:

Posted

dOgLoV napisał(a):
dzięki :lol:

na tej stronie wczoraj byłam i takie króliczki jak bym chciała to akurat samczyki , bardzo bym chciała rudą króliczkę :loveu::loveu::loveu::loveu: ze stojącymi uszami :loveu::loveu::loveu::loveu:

Zawsze mozesz sie na forum odezwac moze akurat jest jakas. ja bym nie chciala samiczki, wole samca :) duzo bardziej ulegly, spokojniejszy :)

Posted

deer_1987 napisał(a):
Akurat "siedze" troche w krolikach i pierwszy raz slysze zeby kolor mial cos do plci :)

u kotów na pewno tak jest, bo gen umaszczenia szylkretowego leży na chromosomie XX czyli żeńskim i jest sprzężony z płcią. To jeszcze trzeba poszperać na temat królików. :)

Vitka napisał(a):
Piękny królik! :)
U kotów to bardzo niespotykane aby samiec miał takie umaszczenie, a jeżeli się zdarzy to podobno jest bezpłodny... ale nie wiem czy to prawda. :)

hmm a o tym nie pamietam, ale całkiem możliwe.

Posted

Przeuroczy jest Twoj kroliczek :loveu:
mam nadzieję, że będzie się dobrze chować :)

odnośnie szczepień, ja nigdy na nic nie szczepiłam królików, żaden wet nie mowil nam o konieczności szczepień..:roll: Lola ma już prawie 7 lat i całe życie praktycznie nie chorowała ;)

Posted

Ewa&Duffel napisał(a):
Przeuroczy jest Twoj kroliczek :loveu:

odnośnie szczepień, ja nigdy na nic nie szczepiłam królików, żaden wet nie mowil nam o konieczności szczepień..:roll: Lola ma już prawie 7 lat i całe życie praktycznie nie chorowała ;)

bo jak jest w domu zwierzaczek tylko to jest mniejsze prawdopodobieństwo zakażenia ;) choc wiem ze przez komary jakas zaraza moze sie roznosić(choc nie musi). a może Twoi wetowie nie byli doinformowani? :hmmmm:

Posted

[quote name='deer_1987']http://www.lecznica-oaza.strefa.pl/biblioteka/artykuly/kroliki/szczepienia.htm

http://www.vetopedia.pl/article194-1-Program_szczepien_krolika.html

http://faunavet.pl/artykuly/kroliki/szczepienia_krolikow

o dzięki wielkie :buzi: !!! czyli za 2 tyg. powtórka tego co było i 2 tyg po tym pomór :)

[quote name='dOgLoV']dzięki

na tej stronie wczoraj byłam i takie króliczki jak bym chciała to akurat samczyki , bardzo bym chciała rudą króliczkę :loveu::loveu::loveu: ze stojącymi uszami :loveu::loveu::loveu::loveu:
:D
[quote name='deer_1987']Zawsze mozesz sie na forum odezwac moze akurat jest jakas. ja bym nie chciala samiczki, wole samca :) duzo bardziej ulegly, spokojniejszy :)
a jak zawsze myślałam, że to samice są spokojniejsze :lol:
[quote name='Kaja10014']Oprócz myksomatozy szczepi się też na pomór ;)
dzięki :D
[quote name='RCookie']Słodki ten Twój nowy króliczek :loveu:, Diana też niczego sobie :evil_lol:.
:loveu:
[quote name='Czarnulka']Heej :) Cudny króliczeek:loveu:
:) :D
[quote name='betty_labrador']u kotów na pewno tak jest, bo gen umaszczenia szylkretowego leży na chromosomie XX czyli żeńskim i jest sprzężony z płcią. To jeszcze trzeba poszperać na temat królików. :)

hmm a o tym nie pamietam, ale całkiem możliwe.
może i u króli tak jest :roll:

[quote name='Ewa&Duffel']Przeuroczy jest Twoj kroliczek :loveu:

dzieki :kiss_2: