Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

no więc chyba jednak nie działa :roll:
a lęk przed wychodzeniem z domu się powiększa :-( a jak już wyjdzie, to histerycznie dyszy, oczy ma jak po narkotykach, podkulony ogon i tylko kombinuje, jakby tu wrócić do domu
skończymy syrop i pójdziemy do weta po poradę, może trzeba bedzie dawać mu cos mocniejszego
i ugryzł w nogę starszą panią z mojej rodziny - bo się schyliła po piłeczke - dopadł do niej i capnął, na szczęscie tylko zadrapał :roll:

Posted

A on się boi zawsze, czy np. tylko o określnej porze dnia? Przez cały spacer czy tylko w okolicy domu?
Być może koło domu jest coś np. hałas, niesłyszalny dla ludzi, który go tak przeraża? Ja tak miałam z Laarą zimą. Wszystkie wyjścia między 17:00 a 19:00 kończyły się atakiem paniki. W końcu odkryłam, że w tym czasie włączało się "jakieś coś" od pieca grzewczego w moim bloku i emitowało brzęki :roll:

Zanim sięgniesz po mocniejsze środki, przeczytaj książkę Nicole Wilde "Mój pies się nie boi". Ja wprawdzie nie zdążylam przeczytać całej, ale z tego co widziałam książka jest na prawdę solidnie opracowana. Opisane są tam konkretne fobie i sposoby radzenia sobie z nimi, ale też jest dużo informacji ogólnych: o przyczynach strachu, rozróżnienie między strachem a agresjąi o terapiach leczniczych ( feromony, akupresura, masaż, homeopatia etc).

Posted

nie wiadomo, co mu w głowie siedzi i co przeżył, bo jest znajdkiem - wiedzialam tylko, że zanim go wzielismy był na pewno przez 4 miesiace bezdomny, teraz dowiedzialam się, że ten 'kulawy" krążył wczesniej na innej ulicy jakies 2 miesiące - czyli razem wychodzi co najmniej 6 miesięcy na ulicy
na pewno musiał uciekać przed ludzmi, bo ludzi się boi, a najbardziej dzieci :roll:
wielki strach wywołują u niego samochody - pewnie był potrącony przez samochód, dlatego miał strzaskane biodro

u nas jest już 8 miesięcy, od początku się bał, ale nie aż tak bardzo
teraz mu się to wyraźnie nasiliło
ale miał tez różne inne dziwne objawy, i lekarz mówił, że może dostał tez w głowę, i w tej biednej głowinie coś się dzieje :roll:

• 10 months later...
Posted

Hej, ja swojej schroniskowej suni, też podawałam Kalm. Niestety nie było i nie ma po nim żadnej poprawy. Sunia ma okresy, gdy nie chce wychodzic na spacery, a czasami wyjdzie, przejdzie kawałek i staje wystraszona. Nie pomagają smaczki, prośby, od razu musimy wrócić do domu. Do tego, jak większość strachliwych psów, stała się bardzo szczekliwa, a gdy widzi swojego znienawidzonego sąsiada( bokserkę) to jej szczekanie zamienia się w przeraźliwy jazgot. Ostatnio boję się z nią w ogóle wychodzić z domu

Posted

Kupiłam Kalm-aid dla Ozzy'ego bo strasznie się boi burzy i strzałów. Boi się po tym leku tak samo jak i bez niego :shake:. Jeden pozytyw tego leku , że smakuje mu - wypija bez żadnych dodatkowych zachęt. Nawet Gina - która nie boi się niczego i chętnie w czasie burzy wychodzi na spacer- chciała mu kiedyś wypić ten syropek :p

Posted

justika - Skontaktuj się z behawiorystą.

Monika Volturi - Ja też próbowałam łagodzić fobię dźwiękową u jednego z naszych psów Kalm-Aid'em i też bez rezultatów. Pomogła za to melatonina - tabletki o nazwie Circadin; podajemy na ok 2h przed burzą ( lub rano jeśli wg prognozy ma być burzowo) i Tosiek nie pała chęcią mieszkania w kabinie prysznicowej ;)

Posted

[quote name='Erica']justika - Skontaktuj się z behawiorystą.

Monika Volturi - Ja też próbowałam łagodzić fobię dźwiękową u jednego z naszych psów Kalm-Aid'em i też bez rezultatów. Pomogła za to melatonina - tabletki o nazwie Circadin; podajemy na ok 2h przed burzą ( lub rano jeśli wg prognozy ma być burzowo) i Tosiek nie pała chęcią mieszkania w kabinie prysznicowej ;)
Dzięki za info - spróbuję. Ozzy nie próbuje "mieszkać" pod prysznicem bo by się tam nie zmieścił, ale jeśli jest w ogrodzie to próbuje przejść przez szybę :crazyeye: w tarasie. Boję się, że kiedyś nie zdążę i pokaleczy się , bo to przecież 65 kg żywej wagi.

Posted

[quote name='Monika Volturi'] Ozzy nie próbuje "mieszkać" pod prysznicem bo by się tam nie zmieścił, [/QUOTE]

Tosiek też nie :evil_lol: Ale jeszcze nigdy mu to nie przeszkodziło w próbowaniu :razz:

Posted

Ja jestem "pod opieką" behabiorysty już od ponad pół roku. I o ile przepracowalismy trochę poczucie pewności siebie i to,ze sunia coraz rzadziej staje w miejscu i sie nie rusza,o tyle wprost proporcjonalnie wzrosła u niej szczekliwość. Nasz szkoleniowiec powiedział,że to właśnie efekt uboczny tego, że sunia czuje się trochę pewniej, a jednocześnie nadal jest psem strachliwym. Ostatnio doradziła mi,zebym sunię wyprowadzała z domu w kagańcu (tubie)tak,żeby przeprowadzić ją przez osiedle(tam gdzie najwięcej szczeka i gdzie sąsiedzi się już skarżą).Chyba spróbuje, bo dzisiaj o godz 5.30 wszyscy mieszkańcy mieli pobudkę, bo my wyszłyśmy na dwór.

Posted

Moja sunia umiera wprost ze ze strachu w czasie burzy.Nasz wet zaproponował hydroxyzynę dla dzieci w syropie podawaną na wagę ciała psiaka.Tak jak u dzieci.Jest teraz super.Psina nie jest nieprzytomna a dużo spokojniejsza.Spróbuj zapytać weta o lek i dawkowanie.Sama nie odważyła bym się podać:shake:Podczas sylwestra i nowego roku lek zdał egzamin na dużą piatkę:multi:

• 6 years later...
Posted

Mój pies przestraszył się raz w domu, jak został sam. Syn nie domknął okna i gdy zawiał wiatr, wszystko pospadało ze stołu, musiał być duży huk. Teraz za każdym razem gdy na zewnątrz wieje wiatr i ruszają się firanki ogarnia go strach. Najgorzej jest gdy w takiej sytuacji zostaje sam. Raz pozrywał mi żaluzje z okien kalecząc sobie przy tym łapy, osikał pościel na łóżku i dobierał się do telewizora. Innym razem zdarł tapetę i podrapał drzwi. Wyglądało to jakby chciał uciec z domu przed  wiatrem. Nie wiem co robić bo często zostaje sam a wiatr w domu mimo pozamykanych okien huczy. A on tylko nasłuchuje, wywala język i ślini się. Ktoś podpowiedział mi własnie kalm aid lub obroże albo dyfuzor z feromonami. Zastanawiam się nad kalmaidem tylko mam wątpliwość czy nalezy podawac mu to cały czas? Bo przecież nie jestem w stanie przewidziec czy będzie wiał wiatr. Jak długo to mozna stosować?