Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Skoro Pani jako hodowca nie rozumie tego to przykro mi.

Mam wrazenie, ze z kims mnie Pani myli :)

Hodowcy sprowadzający psy zzagranicy chcą poprawić pogłowie danej rasy w Polsce. Myslę,że tu powinniśmy chylić czoła przed takimi ludźmi, a nie atakować ich hodowle tylko dla tego ze ich psy zaczęły zdobywać tytuły.

Chyle glowe przed hodowcami poprawiajacymi poglowie rasy, sprowadzajacy psy ze znaczacych hodowli i z najlepszych linii.
Nie wiem czy z Pania ma sens dalsza dyskusja, bo chce byc Pani adwokatem czegos o czym kompletnie nie ma Pani pojecia. Z tego co widze dla Pani doskonalosc aussie zaczyna sie i konczy na wystawach, dla mnie wystawy sa jednym z wielu elementow selekcji hodowlanej. Tym bardziej, ze w Polsce wszelkie tytuly wystawowe w tej rasie zdobywa sie w stawce 1 - 2 psow, sedziom czesto tez nie przeszkadzaja wady dyskwalifikujace jak np. kolor :-?
Polecam Pani stronke http://www.asca.org/index.htm , jest to skarbnica informacji o aussie, nieco wiecej Pani tam znajdzie anizeli zapowiedzi kolejnych miotow :wink:
Dalej twierdze, ze rozmnazanie na ilosc, krycie tym samym psem (teraz widac dochodzi drugi pies, ktory przejmie paleczke) a pozniej oglaszanie sie ze szczeniakami na portalach aukcyjnych to absolutny brak planu hodowlanego.
Dalej twierdze, ze zaden szanujacy sie hodowca bez waznego powodu, nie pokryje suki cieczka po cieczce, nawet jezeli szczeniaki beda mialy metryczki :-? Wazny powod to np. mozliwosc pokrycia suki wybitnym reproduktorem z daleka akurat w tym czasie, a nie samcem, ktory dopiero co zrobil uprawnienia hodowlane i zyje sobie w kojcu obok.

I widze, ze ma Pani trudnosci czytania ze zrozumieniem, wiec dodam, ze swoja wiedze mam rowniez z korenspondencji z hodowcami. I nie pisze tylko i wylacznie o jednym hodowcy a ogolnie o tendencjach w wprowadzaniu i popularyzowaniu aussie w Polsce :-?

Jeśli chodzi o oświecenie Pani przykro mi,że nie pomogę, ale proszę sie zgłosić na Wyższą Uczelnię Uniwersytetu na wydział Filologii Polskiej.
Napewno udzielą pomocy adekwatnej do brakującej Pani wiedzy na temat oświecenia.

Jak brakuje wiedzy i argumentow, to odsyla sie do szkoly lub psychiatryka. Jak Pania mozna brac powaznie? Czy uwaza Pani, ze jest gotowa do rzeczowej dyskusji o tej rasie? Bo takimi odzywkami na poziomie nastolatki nikogo raczej tutaj pani nie przekona. A czepiala sie pani Zakli :wink:

• Replies 231
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Iwona, jak bedziesz miala nowe fotki Blue to wstawiaj:)

Fabia... Chyba nic nie musze dodawac, bo mam chyba identyczne zdanie jak Wendka;) Nie wiem tez, czy i jakie doswiadczenie z aussies Pani posiada, ale wnikac nie bede.
No a jezeli z mojego opisu ewidentnie wynika o jakich hodowlach mowa i Pani jest w stanie to stwierdzic, to chyba nienajlepiej swiadczy o tych hodowlach...;)
Dla mnie w aussies zawsze najwazniejszy bedzie charakter, zdrowie i uzytkowosc, nie exterier :fadein: A jezeli Pani tych cech pod uwage nie bierze, to wiekszosc polskich oziakow moze byc najwspanialsza itd...
Z uszanowaniem, milosniczka austarlijczykow:)

• 4 weeks later...
Posted

Patrzcie, jakie cudo szuka domku!!
Sunia
młoda , bezdomna , dokarmiana przez Karine(niedawno miala szczeniaki- (bardzo potrzebuje domu)

Sunia przebywa w Końskich - telefon do Kariny (509 507 704)

• 4 weeks later...
Posted

A ja dziś wreszcie spotakałam Blue! :) Śliczny jest :iloveyou: Spotkanie odbyło się przy okazji sesji zdjęciowej Kei i Asti (o rezultaty prosze męczyć Ulę od Asti). W spacerku uczestniczyły 3 radosne marmury i jedna czekolada, nie rozumiejąca czemu tamte biegają jak głupie zamiast zająć sie piłką :roll:

Moje postanowienia na przyszłość: na Pola Mokotowskie nie zabierać serduszek pieczonych, bo miałam za dużo chętnych do samodzielnego częstowania się z kieszeni 8) Będę zabierać jakieć suche ciastka, jak nic :wink:

Posted

A ja mam takie jedno pytanie związane z rozmnażaniem owczarków australijskich (nie, nie chcę ich rozmnażać :fadein: ).
Chciałabym wiedzieć jak to jest z kojarzeniem ze sobą osobników maści merle+merle lub merle+śniady (jeżeli aussie może być śniady :wink: ). Czy takie kojarzenia niosą ze sobą jakieś konsekwnecje (bo np. u collie nie łączy się psów w podane wyżej pary, ponieważ takie kojarzenie jest obciążone chorobami genetycznymi albo śmiercią szczeniaków).
Może są też inne "zakazane" kojarzenia?

Posted

Sorry nie umiem wstawiac tekstu

Sandwich: napisała czy mozna kojarzeć merle + merle, odpowiedź brzmi NIE tak jak w collie i sheltie, ale szczegółów dowiesz się ze strony O Choco Uli!!
Ona tam bardzo szczegółowo pisze o umaszczeniu i kojarzeniu!! super olecam

Małgoś i Ula serdecznie dziekujemy za superśny spacerek!!! i do zobaczenia na następnym :)!![/code]

Posted

Panowie

Klasa szczeniąt
DARLING DOWN’S NAGUS of Snow Fidel – black tri – Niemcy – wo I
Sakro AMERICAN IDOL – red tri – Polska – wo II
Keepsake INDEPENDENCE DAY – red tri – Łotwa – w III

Klasa otwarta
Jurett’s NORTHLAND BUND –red tri – Polska – v I, NPwR, BOB, CWC, Zwycięzca Polski, BOG II
Propwash WISHING YOU WERE HERE – black tri – Łotwa - v II
Ew-Bor CZARIK – blue merle – Polska – v III
Magic Dreamdancer’s ALLISTER – red tri – Niemcy – v IV

Panie

Klasa szczeniąt
Talisman STAND BY ME – blue merle – Polska – wo I

Klasa młodzieży
Shallow Rivers’ WAHE HULI TEPA ACRO – blue merle – Czechy – v I, NJwR

Klasa pośrednia
Propwash SILMARIL – blue merle – Łotwa – v I, NSwR. CWC, Zwycięzca Polski
Silver Dream AUSSIE’S AURZE – blue merle – Polska – v II
Jonfi New Sensation – blue merle – Polska – bdb
VICE LA POLOTNE of Crystal Lake – red merle – Polska – nieobecna

Klasa otwarta
CAROLINA CALAIS’ Royal Raven – black tri – Niemcy – v I

Posted

[quote name='Małgoś']Buu... To wymiziaj go ode mnie i dużo zdrówka. Grzaniec, pod kołderkę i niech zdrowieje chłopak :sleep2:

Od nas tez duzo zdrowia dla Blue!
Gosiu, jutro mamy w Pecicach Lige tak zwana, moze masz ochote? W teorii o 10, ale ja raczej troche pozniej sie tam zjawie.

A jezeli nie masz ochoty na Pecice, to ja sie chetnie z Toba gdzies umowie, bo MUSZE podpatrzec posluszenstow Kei ;-)

Przy okazji prezentuje ulepszona wersje mojej strony: www.myriad.w.pl

Justyna

Posted

Stronkę już oglądałam. Jakie śliczne zdjęcie tam mamy :) Czujemy się zaszczycone :)
Spróbuje męża na Ligę namówić, ale jeszcze nie wiem, jakie on ma plany na jutro (a niestety to Kamil dysponuje kluczykami :evil: )

• 2 weeks later...
Posted

To ja się pochwalę :D Właśnie przywieźlismy do domu Francuza. Jest upartym czekoladowym tricolorkiem :wink: Na razie oswaja się z nowym otoczeniem, jak wszyscy dojdziemy do siebie po podróży to napiszę coś więcej.

Posted

Małgoś napisał(a):
To ja się pochwalę :D Właśnie przywieźlismy do domu Francuza. Jest upartym czekoladowym tricolorkiem :wink: Na razie oswaja się z nowym otoczeniem, jak wszyscy dojdziemy do siebie po podróży to napiszę coś więcej.

:o :o :o :o :o

Posted

Żakla -tak, z tej hodowli. W tym miocie były same red tri, więc nie wiem, czy tego widziałaś.
Wanda - mąż mi pozazdrościł psa do pracy... Nie ma biedak psa którego może przygotowywać do zawodów, a jakoś dziwnie spodobały mu się aussiki :)
Francuz ma bardzo fajną psychikę, szczerze mówiąc nie spodziewałam się takiego charakterku w hodowli wystawowej. Jest cholernie mocny psychicznie, w porównaniu z Keą to wręcz "słoń". Na razie wraz z Keą wpadamy w kompleksy, bo cała rodzina stwierdziła, że jest ładniejszy od niej :evil: Ale nie ma takich ślicznych nakrapianych oczek :wink: