Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
greyster to 50% alaskan malamuta, 25% niemieckiego wyżła krótkowłosego, 12,5% pointera i 12,5% greyhounda.

Pozdrawiam

:o

Ja się sporo podpytuję na zawodach włascicieli alaskan huskich, greysterów i alaskan husky i wydaje mi sie, ze jest inaczej... :roll:

Alaskan Husky - mieszanka wielu ras, m.in. charta, ale czesto sami hodowcy nie wiedzą, co dokladnie w przeszlosci uksztaltowało tę "rase" - wielu się śmieje, że wszystkiego, co szybko biegało :lol:

Greyster - mieszanka alaskan husky oraz wyżła

Eurodog - a to już "wolna amerykanka" w sensie, ze greyster krzyżowany różnie, chyba też z chartami

Tego wszystkiego nie jestem oczywiscie pewna na 100%, wiem tylko na pewno, że "czysty" greyster to mieszanka wyżła i husky alaskańskiego...

Posted

Zacytowałam przepis na greystera z belgradzkiego czasopisma "Moj pas" - april 2002

Znany już z dziennika mushera Aleksander Nikolić podaje także przepis na greystera - europejską wariację na temat nowych ras psów zaprzegowych. Wedle niego greyster to 50% alaskan malamuta, 25% niemieckiego wyżła krótkowłosego, 12,5% pointera i 12,5% greyhounda. Zdaniem autora do mieszanki tej „ostatnio dodaje się także krew owczarka belgijskiego, konkretnie malinois”.

Pozdrawiam

Posted

No ja wiem, skąd cytujesz :D

Wiesz na pewno, że greyster nie jest nawet uznaną przez FCI rasą, więc może stąd te rozbieżności. :roll:

Ja rozmawiałam z Polakami posiadającymi te psy (niektórzy je hodują) więc moze to taka Polska teoria 8)

Najlepiej zapytać Corsy, bo ona z forum ma (m.in.) greystery :D

Posted

Tak na oko to w greysterze Malamuta w ogole nie widac...

Ze stron, ktore napotkalam w necie to rasa ta powstala z krzyzowki wyzla niemieckiego krotkowlosego i greyhounda.

Posted

:o przeciez te procenty to jakies nieporozumienie, nie mozna po rodzicach i dziadka stwierdzic ile bedzie procent jakiej rasy w danym szczeniaku! genetyka jest o wiele bardziej skomplikowana ;) pula genow danej rasy moze sie zupelnie inaczej ulozyc

Posted

Nat, bo Ty (jak i wiekszość :D ) rozumie te procenty dosłownie - a inni sobie ułatwiają zycie :wink:

Procent "zawartości" danych genów jest najczęsciej nie do okreslenia, a juz na pewno nie u Psowatych. Ale ludzie potocznie okreslają te procenty według znanej historii przodków - ale to nie odzwierciedla rzeczywistości, daje tylko wyobrazenie o przodkach :)

Posted

greysther nie ma nic wspólenego z alaskan malamutem!!!!!!!!!

greysther to psy wychodowane przez Lene Boysen. nazwa jest połączeniem greyhound i vorsther czili charta i wyżła niemieckiego - to są rasy z ktorych powsały g. Natomiast popularność g. rośnie i podobne krzyżowki (mieszanki i innych ras jak pointer ah ) pojawają sie w całej europie i nazywane są też greystherami.

ah (alaskan husky) to psy krzyżowane w ameryce specjanie selekcjonowane do średnich i długich dystansów, niezwykle wytrzymale i szybkie. nie wydaje mi sie aby był ktoś kto jest w stanie powiedzeć z jakich ras powstały ale może sie myle. ah to w ameryce pies ktory jest w stanie przebiec powiedzmy 100mil dzienne czyli tylko pies pracujący w zaprzegu a nie posadający jakieś zewnetrze cechy!

przepraszam za styl troche sie spiesze... dziś s y l w e s t e r!