Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jest tu jakiś dogtrekkingowiec z Krakowa?
Ja dopiero pomału rozpoczynam swoją przygodę z dogtrekkingiem i poszukuję wszelkich informacji i porad + oczywiście miejsc gdzie można poćwiczyć.

• 5 months later...
Posted

My też z Krakowa - z naszą wyżlicą Sonką zeszliśmy tego lata całkiem sporo. Robiliśmy sobie trasy według Bezdroży (takie zielone przewodniki). Są idealne do łażenia - ale też jeśli ktoś chce dla odmiany spróbować na rowerze czy nawet konno ;) (nasz psica jest oswojona z takimi nowinkami) - to też są pojedyncze trasy opisane. Z fajniejszych miejsc i w miarę blisko - Beskid Wyspowy, Makowski. Nie wiem jak wytrzymałe macie czterołapy, ale ciekawą propozycją wydaje się być Dobczyce-Wiśniowa-Tymbark (można i w kolejności dalej na Słopnice, Świdnik - Nowy Sącz). To trasa przewidziana na rower oczywiście, ale można sobie podzielić na pieszą. Jeśli natomiast ktoś woli wzloty i upadki to lepsza będzie piesza Dobra-Mogielica-Jurków (na trasie piękne widoki). w sumie można tą trasę traktować jako pętlę, bo Jurków parę kilometrów oddalony od Dobrej (można więc swobodnie zostawić samochód na początku trasy). Oceniam ją na jakieś 6 godzin.
Jeżeli ktoś chce to sobie szczegółowo sprawdzić na mapie to polecam tracki górskie GPS (ale można sobie na PC też zainstalować) - w przeciwieństwie do przewodników - te ślady są do ściągnięcia za darmo z bezdroza.com . Nam osobiście było też poręcznie z Beskidem, bo pochodzimy z Żywca - mieliśmy więc bazę wypadową ;)
Pozdrawiam wszystkie dwu i czterołapy ;)

• 1 year later...
Posted

Chętnie się podłączymy do dogtrekkingowców z Krakowa ( 2 owczarki szkockie ). Ze znajomością terenu jeszcze różnie bywa, a i razem raźniej. Jeśli ktoś byłby zainteresowany - proszę o kontakt mailowy lub gg.

Pozdrawia
H

• 1 month later...
Posted

Czy dogtrekingowcy dzielą się na tych bardziej profesjonalnych i amatorów ?
Jeśli tak, to zaciekawiłaby mnie ta druga grupa osób. ^^
(tzn. że są podobno jakieś krótsze i dłuższe trasy ? )

• 8 months later...
Posted

Trasy są dłuższe i krótsze. Byłam w tym roku na dwóch organizowanych dogtrekkingach. Trasa 25-30 km jest do pokonania bez problemu. Ja w każdym razie ją pokonałam, a mam lat ....dzieści.

Najwiekszy problem był z psami. Za drugim razem był upał, psy się przegrzewały. I w zasadzie nie było wiadomo dlaczego niektóre szły do przodu a inne nie dały rady.
Czeka mnie jeszcze jeden wyjazd w Karkonosze. Mam nadzieję, że pogoda dopisze.
W przyszłym roku ma być więcej imprez kilkuetapowych, z nocowaniem w schronisku lub pod namiotem. Trzeba niestety majdan nosić ze sobą, co stanowi znaczne obciążenie.

Cóż można powiedzieć. Fajna impreza. Jest do kogo gębę otworzyć, wszyscy albo większość jest pozytywnie zakręcona w tę samą stronę. No i można z psami pochodzić po górach nie narażając się na krzywe spojrzenia przewrażliwionych mamusiek i ludzi z fobią na psa.
Po prostu taka zbiorowa impreza, gdzie na trasę wychodzi 100 i więcej osób z psami jest inaczej odbierana prze turystów i mieszkańców. Patrzą raczej z zaciekawieniem i traktują nas jako nieszkodliwych wariatów.

Z technicznych rzeczy psy muszą być na smyczy, warto zatem zainwestować w pas i smycz z amortyzatorem choć nie jest to ekwipunek obowiązkowy.

• 2 weeks later...
Posted

Cioteczki, przepraszam za OFFa ale mamy problem z bardzo żywiołową sunią. Może ktoś mógłby nam coś poradzić. Mamy sytuację podbramkową :shake: Szukamy Jowitce domu, nowego pana, który prowadzi aktywny tryb życia, który chciałby uprawiać sporty z psiakiem :) Zajrzycie proszę na wątek :modla:, doradźcie coś...
http://www.dogomania.pl/threads/205786-Zjawiskowa-Jowita-powraca-z-DT-.!!!Pomocy-szukamy-jej-nowego-miejsca

Żeby nie śledzić całego wątku (jest dość długi), podaję numery postów, gdzie opisany jest "charakterek" naszej ślicznotki :) 664, 800, 825, 838, 854, 858, 917, 924, 1024, 1043, 1060, 1068,1079.
Są to głównie wpisy osoby u której przebywa na bdt w Krakowie nasza sunia. Na początku byłyśmy pewne, że to aniołek w psiej skórze, okazało się, że nie do końca taki aniołek :shake: :evil_lol:
Jak najbardziej nadaje się do sportow psich, może ktoś potrzebuje takiego towarzysza?

• 3 months later...
  • 1 month later...
Posted

O dziękuję za informację na temat naszej grupy yoshiyuki ;) Ja serdecznie zapraszam wszystkich na nasze forum, na nasza stronę www gdzie są wszelkie informacje dotyczące dogtrekkingu, spacerów i wycieczek jakie organizujemy cały rok. Codziennie tez spotykamy się na Lotnisku na Czyżynach (obok muzeum Lotnictwa) i wspólnie spacerujemy z psiakami. Można tez inne miejsce zaproponować do spacerów chętnie się wybierzemy :D