jotka Posted June 24, 2010 Posted June 24, 2010 Ponawiam zaproszenie do wolontariatu w schronisku w Sosnowcu. Potrzebni są wolontariusze tak psi jak koci. Ponadto na już, potrzebne są obroże wszelkich rozmiarów. Jeśli ktoś chce (a jest to bardzo pożądane też) wesprzeć zwierzaki sosnowieckie finansowo, żeby można było kupić im szczepionki na choroby zakaźne, sfinansować leczenie ponadstandardowe, zawieźć szczęśliwca do domu, wysterylizować sukę czy kotkę, kupić lepsze jedzenie zwłaszcza dla kotów i szczeniąt, to może wpłacić na konto Fundacji SOS dla Zwierząt Numer konta bankowego: 93 1560 0013 2367 0569 2079 0001 IBAN PL93 1560 0013 2367 0569 2079 0001 SWIFT GBGCPLPK z dopiskiem "na sosnowieckie zwierzaki" - jest to niewątpliwie bardziej racjonalna forma zbierania pieniędzy niż na konta prywatne. Niebawem zostanie utworzone subkonto wyłącznie na ten cel, ale to trwa, a finanse są potrzebne na już. Quote
MartynaP Posted June 24, 2010 Posted June 24, 2010 tez chce byc wolontariuszem ale jak wiekszosc pelnoletnich w srode o 10 pracowalam i byc nie moglam Quote
jusstyna85 Posted June 24, 2010 Posted June 24, 2010 Ktoś musiałby przejąć wątek i aktualizować psiaki. Quote
BoUnTy Posted June 24, 2010 Posted June 24, 2010 Co do racjonalnej formy, to ja ie jestem takiego zdania, że lepsze jest konto fundacyjne... Tzn. zbiórka jest legalna, ale w z wielu rzeczy nie uda się dostać pieniędzy, bo np. nie będzie rachunku za paliwo, albo będzie do pokrycia 'coś' z czego w żaden sposób nie da się formalnie statutowo rozliczyć... Quote
zapka Posted June 25, 2010 Posted June 25, 2010 Jestem wróciłam po urlopie i widzę że wolntariat rusza z kopyta. Po południu lub weekendy mogę jeździć. Co do racjonalnej formy, to ja ie jestem takiego zdania, że lepsze jest konto fundacyjne... Tzn. zbiórka jest legalna, ale w z wielu rzeczy nie uda się dostać pieniędzy, bo np. nie będzie rachunku za paliwo, albo będzie do pokrycia 'coś' z czego w żaden sposób nie da się formalnie statutowo rozliczyć... tylko kto odważny się zdecyduje na prowadzenie i rozliczanie takiego prywatnego konta? Quote
jotka Posted June 25, 2010 Posted June 25, 2010 Co do konta: wbrew pozorom, niewiele jest "tytułów płatności" których się nie da normalnie rozliczyć. Przypominam, to będzie konto dla zwierząt z sosnowieckiego schroniska, nie wyciąganych z jakichś rozmnażani.Paliwo jest do rozliczenia. Wet, karma, akcesoria też, a poza tym co jeszcze byłoby potrzebne? bo allegro mamy fundacyjne i za nie też są faktury. A bez wątpienia jest bezpieczniej, poza tym gdyby tak nadarzył się jakiś poważny sponsor (nie śmiejcie się) to przecież nie wpłaci na konto prywatne. No i pora skończyć z dwutorowością jesli wszystko ma być ogarnięte. Quote
terenia1 Posted June 25, 2010 Posted June 25, 2010 Fajnie że wszystko ma być ogarnięte, ale może napisz jotka coś na miau bo jak na razie wszystkie informacje dotyczące wolontariatu są zamieszczane na dogomanii, chyba że wolontariat dotyczy tylko piesków, przecież nie wszystkie dziewczyny z miau które zajmowały się do tej pory kotami z sosnowieckiego schronu tu bywają, jak na dzień dzisiejszy nic nie wiemy, w jakich dniach jest wolontariat, o jakich godzinach, na stronie Fundacji i na nieoficjalnej stronie schronu sa tylko załączone umowy m. in. umowa o wolontariat, z kim ją nalezy podpisać i czy jakieś spotkanie będzie nic na ten temat nie ma i zero innych informacji po prostu czeski film... czy wolontariat to jakaś tajemnica czy co, chyba że wszystko jest podane do wiadomości ludzom którzy się oddzywają na fundacyjnego maila.... ale chyba nie tędy droga, czekamy na miau na konkretne informacje dotyczące wolontariatu, bo jak na razie zero informacji... Quote
MartynaP Posted June 27, 2010 Posted June 27, 2010 [quote name='sosnowieckie schronisko']O ile mi wiadomo tajne nie jest, napisała już jotka o pierwszym spotkaniu, było w środę o 10, teraz w poniedziałek o 10 kolejne, następnie w środę znów o 10- terenia1- możesz przekazać dziewczynom na miau? Od kotów była bodaj jedna osoba, ale nie wiem kto. Wolontariat jako taki rusza od września, na razie rusza ewidencjonowanie. To spotykamy się jutro![/QUOTE] czy bedzie kiedys spotkanie w godzinach pozniejszych??? wiecej byłoby osob ale rano wiekszosc jest w pracy Quote
filomen Posted June 27, 2010 Posted June 27, 2010 [quote name='sosnowieckie schronisko']O ile mi wiadomo tajne nie jest, napisała już jotka o pierwszym spotkaniu, było w środę o 10, teraz w poniedziałek o 10 kolejne, następnie w środę znów o 10- terenia1- możesz przekazać dziewczynom na miau? Od kotów była bodaj jedna osoba, ale nie wiem kto. Wolontariat jako taki rusza od września, na razie rusza ewidencjonowanie. To spotykamy się jutro![/QUOTE] witaj, uważam, że fundacja SOS powinna załozyć watek na miau i informować co sie dzieje w temacie kotów schroniskowych. nawet jesli oficjalny wolontariat rusza od wrzesnia to sama Basia, bo to ona była z Kociej Chatki, nie wystarczy. Im wiecej osób będzie powiadomionych co się dzieje, jakie są potrzeby, tym wieksze wzbudzicie zainteresowanie i zapewne będzie więcej chetnych we wrzesniu. Poza tym mozna tez już teraz apelowac na watku o wsparcie finansowe. Quote
ANETTTA Posted June 27, 2010 Posted June 27, 2010 gdyby był jakiś benius oby nie dajcie cynk .......... [pozdrawiam ... co wam potrzebne na cito .. Quote
Kisiaraf Posted June 27, 2010 Posted June 27, 2010 Ja też rozmawiałam z Jotką i spotkania na razie będą przed południem w pon i środy. Mam nadzieje, że jutro uda mi się tam dotrzeć-wszystko zależy od pracy. Quote
jotka Posted June 28, 2010 Posted June 28, 2010 Jeśli chodzi o godziny, to na razie poniedziałek, środa - od godz.10. Wiem, że to są godziny niedostępne dla pracujących. Robimy ewidencje psów i chciałabym kotów. Sama Basia sobie z kotami nie poradzi. Na miau napisze, tam jest założony wątek, ale nie żyje. Ja na miau nie mam przebicia i tutaj konieczna jest pomoc "kotowych". Ja będe pisać co potrzebne, co się dzieje. Ale utrzymywać wątku przy życiu nie dam rady. Wiadomo, że jesli chodzi o koty to konieczna jest wymiana kociarni, bo to co jest nie nadaje się do użytku. W pierwszej połowie lipca chcę zrobić spotkanie wszystkich chętnych na wolontariat tak psi jak koci niezależnie od godzin. Chcę wiedzieć na kogo można liczyć i w jakim zakresie. Do końca tygodnia postaram się zaktualizować stronę schroniskową. Quote
DW1 Posted June 28, 2010 Posted June 28, 2010 [quote name='jotka']Jeśli chodzi o godziny, to na razie poniedziałek, środa - od godz.10. Wiem, że to są godziny niedostępne dla pracujących. Robimy ewidencje psów i chciałabym kotów. Sama Basia sobie z kotami nie poradzi. Na miau napisze, tam jest założony wątek, ale nie żyje. Ja na miau nie mam przebicia i tutaj konieczna jest pomoc "kotowych". Ja będe pisać co potrzebne, co się dzieje. Ale utrzymywać wątku przy życiu nie dam rady. Wiadomo, że jesli chodzi o koty to konieczna jest wymiana kociarni, bo to co jest nie nadaje się do użytku. W pierwszej połowie lipca chcę zrobić spotkanie wszystkich chętnych na wolontariat tak psi jak koci niezależnie od godzin. Chcę wiedzieć na kogo można liczyć i w jakim zakresie. Do końca tygodnia postaram się zaktualizować stronę schroniskową.[/QUOTE] No to nawet jak chcę pomagać to niestety nie mogę, bo pracuję. Chyba że wejście wolontariatu do kociarni mogło by być od 8 - to mogłabym co drugi poniedziałek i środę być do 10 30. Bo na 11-tą do pracy. Rozważcie to proszę zawsze we 2 z Baśką juz byśmy co nieco rozpoczeły. Quote
MartynaP Posted June 28, 2010 Posted June 28, 2010 [quote name='jotka']Jeśli chodzi o godziny, to na razie poniedziałek, środa - od godz.10. Wiem, że to są godziny niedostępne dla pracujących. Robimy ewidencje psów i chciałabym kotów. Sama Basia sobie z kotami nie poradzi. Na miau napisze, tam jest założony wątek, ale nie żyje. Ja na miau nie mam przebicia i tutaj konieczna jest pomoc "kotowych". Ja będe pisać co potrzebne, co się dzieje. Ale utrzymywać wątku przy życiu nie dam rady. Wiadomo, że jesli chodzi o koty to konieczna jest wymiana kociarni, bo to co jest nie nadaje się do użytku. W pierwszej połowie lipca chcę zrobić spotkanie wszystkich chętnych na wolontariat tak psi jak koci niezależnie od godzin. Chcę wiedzieć na kogo można liczyć i w jakim zakresie. Do końca tygodnia postaram się zaktualizować stronę schroniskową. super napewno uda sie spotkac wieksza grupa,jesli to bedzie popołudniu :) w moim przypadku niestety praca od 6 do niewiadomo ktorej :( Quote
filomen Posted June 28, 2010 Posted June 28, 2010 [quote name='jotka']Jeśli chodzi o godziny, to na razie poniedziałek, środa - od godz.10. Wiem, że to są godziny niedostępne dla pracujących. Robimy ewidencje psów i chciałabym kotów. Sama Basia sobie z kotami nie poradzi. Na miau napisze, tam jest założony wątek, ale nie żyje. Ja na miau nie mam przebicia i tutaj konieczna jest pomoc "kotowych". Ja będe pisać co potrzebne, co się dzieje. Ale utrzymywać wątku przy życiu nie dam rady. Wiadomo, że jesli chodzi o koty to konieczna jest wymiana kociarni, bo to co jest nie nadaje się do użytku. W pierwszej połowie lipca chcę zrobić spotkanie wszystkich chętnych na wolontariat tak psi jak koci niezależnie od godzin. Chcę wiedzieć na kogo można liczyć i w jakim zakresie. Do końca tygodnia postaram się zaktualizować stronę schroniskową.[/QUOTE] będziemy podbijać wątek tylko jaki jest do niego link? trudno zwerbować ludzi jak się nie zrobi wokół tego reklamy. Na pewna się zgłoszą chętni tylko trzeba to nagłośnić odpowiednio. Quote
jotka Posted June 28, 2010 Posted June 28, 2010 Basia już trochę zrobiła, ale kiedyś będzie musiała pójść do pracy i co wtedy? Dzisiaj już rozmawiałam o tym, żeby jednak uruchomic soboty, bo dwa dni przed południem to zbyt trudne do wykorzystania. Myslę, że soboty będa od połowy lipca. Quote
zapka Posted June 28, 2010 Posted June 28, 2010 Kopiuję z innego wątku wypowiedź soboz4: Planujemy zakup maszynki do strzyżenia psów, która służyć będzie psom w schroniskach w Katowicach i Sosnowcu oraz psom z interwencji z Fundacji SOS dla zwierząt. Bardzo proszę o wpłaty, każda złotówka się liczy, bo musimy uzbierać przynajmniej 400 złotych, żeby maszynka miała odpowiedni silnik, który obsłuży sporą ilość psów. W planach mamy stworzenie grupy "psich fryzjerów", mamy obiecane przeszkolenie przez osobę pracującą w tym zawodzie i obcinanie psów o szczególnie sfilcowanej sierści, a takich niestety w schronisku nie brakuje. Taka sierść ciągnie skórę psa i doprowadza di stany zapalnego, nie mówiąc o estetyce, przez co pies mam mniejsze szanse adopcyjne, jeżeli ktoś zechce wesprzeć naszą akcję to z góry bardzo dziękuję! Wpłaty muszą mieć dopisek: "maszynka do strzyżenia psów" FUNDACJA S.O.S. dla ZWIERZĄT 41-508 Chorzów - Maciejkowice ul. Antoniów 1 Numer konta bankowego: 93 1560 0013 2367 0569 2079 0001 IBAN PL93 1560 0013 2367 0569 2079 0001 SWIFT GBGCPLPK Mam nadzieję że będę tym szczęśliwcem który nabędzie tych umiejętności i wykorzysta je w sosnowcu. Tym bardziej że jest już kandydat do pilnego strzyżenia. Quote
terenia1 Posted June 29, 2010 Posted June 29, 2010 Jotka wątek na miau dotyczący schroniska Sosnowiec założyła wczoraj Baśka to jest link http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=113421&start=0 dobrze by było, żeby informacje w sprawach kotów i kociarni tam pisać, szczególnie jeśli chodzi o wejścia do schronu i inne sprawy Quote
Monday Posted June 29, 2010 Posted June 29, 2010 Przepraszam, że zakłócam wątek, ale potrzebna nam osoba na wizytę przed w Dąbrowie Górniczej. Oto wątek suni, dla której trzeba sprawdzic dom. Sunia od roku szuka domu http://www.dogomania.pl/threads/148671-bezdomna-pirenejka-pod-chmurką-na-wsi-spała/page34 Proszę o pomoc, albo wskazanie kogos z tamtych okolic. Quote
jotka Posted June 29, 2010 Posted June 29, 2010 Fajnie, ze Basia założyła wątek, mimo że to już drugi i znasz link do pierwszego. Niech będzie ten. Quote
Myxa86 Posted June 30, 2010 Posted June 30, 2010 Rownież bede w sosnowcu w piatek na 10 weźcie smycze i smaki do zobaczenia ania Quote
jotka Posted July 1, 2010 Posted July 1, 2010 [B]Dla wszystkich zainteresowanych: 10 lipca w sobotę, o godz. 12 organizujemy w schronisku katowickim (Katowice, ul. Milowicka1)spotkanie dla wszystkich osób, które są zainteresowane wolontariatem w sosnowieckim schronisku.[/B] Mogą przyjść także ci, którzy do schroniska chodzić nie będą, ale chcą pracować na jego rzecz. M.in. osoby od 16 roku życia, ale niepełnoletnie. Żeby zmienić sytuację zwierząt w schronisku, trzeba tam przede wszystkim być. Potrzebne są jednak i takie osoby, które będą np. ogłaszać zwierzaki do adopcji, szukać sponsorów, wirtualnych opiekunów adopcyjnych. Spotkanie jest w Katowicach, ponieważ w sosnowieckim schronisku nie ma warunków lokalowych na zgromadzenie większej ilości osób. Jeśli ktoś chce, może przyjechać wcześniej i zobaczyć jak to działa w Katowicach tak u psów jak u kotów. Zapraszam! Quote
Recommended Posts