Dark Lord Posted April 1, 2009 Posted April 1, 2009 Tak konkretniej odpisała mi Iwona Guzowska: Szanowni Państwo, Dziękuję za zainteresowanie sprawą nieprzestrzegania praw zwierząt. Podczas najbliższego posiedzenia Sejmu RP w dniach 30 marca – 3 kwietnia 2009 złożę na ręce Marszałka Sejmu interpelację poselską w sprawie przestrzegania praw zwierząt oraz uregulowań prawnych dotyczących ich posiadania. Treść interpelacji dostępna w załączniku. Z poważaniem, Iwona Guzowska i załącznik: Iwona Guzowska Klub Parlamentarny PO Szanowny Pan Donald Tusk Prezes Rady Ministrów Interpelacja poselska w sprawie przestrzegania praw zwierząt oraz uregulowań prawnych dotyczących ich posiadania. Szanowny Panie Premierze, Podczas mojej pracy poselskiej zetknęłam się z problemem łamania praw zwierząt zasygnalizowanym przez ich obrońców. Szczególnie chodzi tu o problem bezdomności, obowiązkowej kastracji, odpowiedniego oznakowania zwierząt oraz stworzenie centralnej bazy danych w celu ich rejestracji. Jednakże najważniejszym problemem są nieodpowiednie uregulowania prawne za znęcanie się nad zwierzętami, problem nieczystości oraz opłat podatkowych od posiadania zwierzęcia. W związku z powyższym zwracam się do Pana Premiera z prośbą o odpowiedź na następujące pytania: Czy istnieje możliwość obowiązkowej kastracji zwierząt w przepełnionych schroniskach, co przyczyniłoby się do zmniejszenia skali bezdomności? Czy istnieje możliwość wprowadzenia obowiązkowej rejestracji zwierząt poprzez ich oznakowanie za pomocą czipa, co byłoby pomocne w przypadku ich zaginięcia bądź bezprawnego uśmiercania? Czy istnieje możliwość wprowadzenie bardziej restrykcyjnej polityki dotyczącej sprzątania nieczystości po zwierzętach? Czy istnieje możliwość przywrócenia podatku od posiadania psa oraz uznania hodowli za działalność gospodarczą? Czy istnieje możliwość podpisania i ratyfikacji Europejskiej Konwencji Ochrony Zwierząt Domowych? Reszta to albo automaty, albo "proszę przekazać postulaty posłom z Komisji Ochrony Środowiska".:roll:.Odpowiedzi na razie siedem w tym jedna że nie dało się dostarczyć wiadomości.Co do listu to shin ma rację, pomyślcie, PO się wypina na los zwierząt a liczycie, że inne partie się tym zajmą?Np. kto, PIS, LPR, Samoobrona, PSL?Pomyślcie logicznie, ultrakatolickie, konserwatywne i pełne demagogii partie mają to głeboko gdzieś.Ja też nie będę głosować na inne partie nawet jak zrobią coś dla zwierząt, niestety, ale mieszanie do tego polityki i sympatii politycznych tylko pogorszy sprawę. Quote
Soema Posted April 1, 2009 Posted April 1, 2009 Dark Lord wszyscy dostaliśmy taką odpowiedź, ktoś już o tym pisał. Ogląda ktoś obrady sejmowe?:razz: Quote
sleepingbyday Posted April 1, 2009 Posted April 1, 2009 o jezusie, ale mne przestarszyłeś. sama mam w rodzinie górnika, wiem, z eto starsznie ciężka i stresująca praca (on akurta odpowiada za bezpieczeństwo), ale fakt, ze dodatków różnych różnistych na dzieci etc mieli mnóstwo. Quote
Dark Lord Posted April 1, 2009 Posted April 1, 2009 Skoro posłowie stosują spychologię proponuję zalać mailami Komisję Ochrony Środowiska tu adres strony gdzie można wysłać list:[url=http://www.sejm.gov.pl/komisje/www_osz.htm]Komisja Ochrony Quote
Laura1108 Posted April 1, 2009 Posted April 1, 2009 OK poszło do wszystkich :multi: Teraz czekam może ktoś coś mądrego napisze a póki co rozgłaszam gdzie mogę aby się przyłączyli :) Quote
niceravik Posted April 1, 2009 Posted April 1, 2009 [quote name='shin']Na dogo zarejestrowanych jest ok. 20 tysiecy, na miau 26 tysiecy. Nie wiem jak na miau, ale tu trzeba od tego odrzucic uzytkownikow nieaktywnych, nieletnich, niezainteresowanych... no i powtarzajacych sie na obu forach. Niech nas bedzie w porywach szalone 10-15 tysiecy razem wziete. Smiesznie niska liczba, zeby dawac w takim tekscie - gornikow np. jest ponad 3mln. Poza tym i tak malo kto bedzie za kryterium glosowania na dana partie wybieral tylko i wylacznie dobro czworonogow. Niech LPR kocha zwierzeta calym sercem i zagwarantuje najlepsze warunki w schroniskach, darmowe sterylki i SM na kazdym rogu, a ja na nich i tak nie bede glosowac. Ja nie namawiam ciebie do niczego. Głosuj sobie jak chcesz. Jednak liczba Dogomaniaków i siła naszego elektoratu wcale nie jest śmieszna. Może więcej wiary, kolego?:razz: Popatrz na liczbe głosów jaką uzyskali nasi posłowie: Paweł Suski - 7.451, Joanna Mucha - 21.028, Iwona Guzowska - 9534, Andrzej Halicki - 3.369. To są ilości nie do ruszenia? :shake: Dogomaniacy jeżeli się zorganizują, zetrą ich w pył.:mad: Quote
Soema Posted April 1, 2009 Posted April 1, 2009 Kolejna odpowiedź od pani Jakubiak, każdy chyba dostał. ;) no zobaczymy, zobaczy co z tego wyniosą.. Quote
shin Posted April 1, 2009 Author Posted April 1, 2009 [quote name='niceravik']Ja nie namawiam ciebie do niczego. Głosuj sobie jak chcesz. Jednak liczba Dogomaniaków i siła naszego elektoratu wcale nie jest śmieszna. Może więcej wiary, kolego?:razz:Wiary to wymagalo w ogole zrobienie tej inicjatywy, wiec mnie nie irytuj. Popatrz na liczbe głosów jaką uzyskali nasi posłowie: Paweł Suski - 7.451, Joanna Mucha - 21.028, Iwona Guzowska - 9534, Andrzej Halicki - 3.369. To są ilości nie do ruszenia? :shake: Dogomaniacy jeżeli się zorganizują, zetrą ich w pył.:mad:Jeden. Jeden posel. Wow. Zetrzemy w pyl... jednego posla. Moze dwoch. Wow. Alez z nas sila. Zwlaszcza, ze jestesmy rozsiani po roznych okregach wyborczych, czesc z nas nie ma w ogole prawa glosu, itp itd. Zapal zapalem, ale jednak bym prosil, zeby nie robic z tej inicjatywy wygrazania palcem, bo tego nie lubi nikt. Subtelna grozba zostala zawarta na poczatku listu - ze my tez jestesmy wyborcami. I moze lepiej na tym skonczmy, zanim zrobimy sie dla poslow smieszni-zalosni. Quote
niufek Posted April 1, 2009 Posted April 1, 2009 „w zwiazku z kryzysem nie jest to temat politycznie uzasadniony" A jak to sie ma do tych kwot?? Koszt utrzymania 1 psa w schronisku: 1095 zł/rok Koszt utrzymania 2799 psów w schroniskach: 3 064 905 zł/rok Koszt zabiegu kastracji (wydatek jednorazowy): 100-200 zł Czyli w kryzysie oszczednosc jest tematem politycznie nie uzasadnionym . Moze ktos by im policzyl ile by wydali na sterylki i ile by na tym zaoszczedzili??Do tego moze by sie ktos zapytal ile pieniedzy rocznie idzie z EU na zwierzeta i jaka czesc z tego przeznaczaja na te bezdomne?? Politycznie temat nieuzasadniony?? Quote
taks Posted April 1, 2009 Posted April 1, 2009 Popieram Shin wygrażanie palcem i to w sytuacji gdy nawet co do głosowania w Krakvecie nie umiemy się dogadać to żałosne i ośmieszające całą akcję. I nieśmiało przypominam o istnieniu praw autorskich - a moim zdaniem i tekst petycji i jej koncepcja pod te prawa podpadą - więc bez zgody autora nie należy wprowadzać modyfikacji i dalej rozpowszechniać. I nie podoba mi się również jak ktoś bez pełnomocnictwa wypowiada się w czyimś imieniu. Jestem dogomaniakiem i nie zamierzam uzalezniać mojego głosowania od tego czy jakaś partia ruszy palcem w sprawie zwierząt. Będę brała też wiele innych spraw pod uwage podejmując decyzję wyborczą. A więc Niceravik jeśli bedziesz występowac w imieniu wszystkich dogomaniaków zaznacz proszę, że "bez taks " chyba że Cię do takiego wystapienia wyraźnie upoważnię;) edit a tak w ogóle to jestem z tych co raczej wierzą bardziej w efektywność rzetelnej "pracy od podstaw" niż "kos na sztorc" i ścieranie czegokolwiek i kogokolwiek w pył mnie zupełnie nie interesuje nawet w najbardziej szczytnej sprawie:eviltong: Quote
_ogonek_ Posted April 1, 2009 Posted April 1, 2009 Ja się zastanawiam czy w ogóle ten kryzys to jest :/... Soema obrad sejmowych nie oglądam, a co> Była mowa o koalicji zwierzęcej? Quote
Soema Posted April 1, 2009 Posted April 1, 2009 [quote name='AdaK']Ja się zastanawiam czy w ogóle ten kryzys to jest :/... Soema obrad sejmowych nie oglądam, a co> Była mowa o koalicji zwierzęcej? Właśnie nie wiem.. :shake: a stenogramów nie mogę otworzyć.. Quote
shin Posted April 1, 2009 Author Posted April 1, 2009 [quote name='taks']Popieram ShinTroche offujac powiem, ze... naprawde mnie pozytywnie zaskakuje, ze jednak sa ludzie, ktorzy moga sie klocic o dana sprawe, a nie z dana osoba. Ze o kastracje sie gryzlismy, a tu ramie w ramie stoimy - niektorzy by sie mogli w ogole na cala akcje z tym listem wypiac, bo gdzies tam na forum sie starlismy, a tu prosze - dorosle zachowanie. I nieśmiało przypominam o istnieniu praw autorskich - a moim zdaniem i tekst petycji i jej koncepcja pod te prawa podpadą - więc bez zgody autora nie należy wprowadzać modyfikacji i dalej rozpowszechniać.Coz... udzielilem bardzo chetnie zgody na wykorzystanie tego w watku kahoony piszac, ze w koncu nie chodzi o to, kto z kim sie lubi, czy kto do czego ma prawa autorskie, a zeby zwierzakom pomoc... ale po prostu uwazam, ze tupanie nozka tym zwierzakom nie pomoze, ze taka forma jest za ostra. Jak ktos bedzie chcial, to i tak ten tekst zalaczy do swojego maila, ale ja bym wolal, zeby jednak tego nie robil. I nie podoba mi się również jak ktoś bez pełnomocnictwa wypowiada się w czyimś imieniu. Jestem dogomaniakiem i nie zamierzam uzalezniać mojego głosowania od tego czy jakaś partia ruszy palcem w sprawie zwierząt. Będę brała też wiele innych spraw pod uwage podejmując decyzję wyborczą. Tez tak uwazam. Jak pisalem - np. LPR moze sobie w program wpisac cuda dotyczace zwierzat, ale ja i tak nie bede na nich glosowal, bo poza zwierzetami jest cala masa innych spraw, w ktorych sie absolutnie nie zgadzam z ta formacja. Quote
niceravik Posted April 1, 2009 Posted April 1, 2009 [quote name='taks']Popieram Shin wygrażanie palcem i to w sytuacji gdy nawet co do głosowania w Krakvecie nie umiemy się dogadać to żałosne i ośmieszające całą akcję. I nieśmiało przypominam o istnieniu praw autorskich - a moim zdaniem i tekst petycji i jej koncepcja pod te prawa podpadą - więc bez zgody autora nie należy wprowadzać modyfikacji i dalej rozpowszechniać. I nie podoba mi się również jak ktoś bez pełnomocnictwa wypowiada się w czyimś imieniu. Jestem dogomaniakiem i nie zamierzam uzalezniać mojego głosowania od tego czy jakaś partia ruszy palcem w sprawie zwierząt. Będę brała też wiele innych spraw pod uwage podejmując decyzję wyborczą. A więc Niceravik jeśli bedziesz występowac w imieniu wszystkich dogomaniaków zaznacz proszę, że "bez taks " chyba że Cię do takiego wystapienia wyraźnie upoważnię;) Czy ja kogokolwiek do czegokolwiek, kiedykolwiek namawiałam? Każdy zrobi jak uważa. Kto wam zabroni się przymilać? Ja będę przypalać. :angryy: Szkoda jednak, że nikt ze znamienitych autorów tego dzieła nie zauważył, że pokazana tu odpowiedź posła Suskiego jest w najwyższym stopniu lekceważąca, zbywająca i nielogiczna. O merytorycznej zawartości zapowiedzianej interpelacji poseł Guzowskiej nie będę się wypowiadała. A poza tym wszystko jest OK.:lol: Quote
taks Posted April 1, 2009 Posted April 1, 2009 [quote name='niceravik'] :angryy: Szkoda jednak, że nikt ze znamienitych autorów tego dzieła nie zauważył, że pokazana tu odpowiedź posła Suskiego jest w najwyższym stopniu lekceważąca, zbywająca i nielogiczna. O merytorycznej zawartości zapowiedzianej interpelacji poseł Guzowskiej nie będę się wypowiadała. A czegoś się spodziewała - że wszyscy zaczną się bić w piersi i na kolanach prosić nas o przebaczenie?:crazyeye: Taka akcja jeśli ruszy choć trochę KILKU posłów to juz będzie ogromny sukces. Ale kropla drąży skałę... Quote
agata-air Posted April 1, 2009 Posted April 1, 2009 Pokazana tu wypowiedzi posła Suskiego została wyrwana z kontekstu...przeczytaj jeszcze raz całość i zastanów się co chciał przekazać. Weług wielu posłów jest to temat politycznie nieuzasadniony ale czytając całą wypowiedz Pawła Suskiego widzi się brak jego zgody na taki pogląd... Quote
niceravik Posted April 1, 2009 Posted April 1, 2009 taks napisał(a):A czegoś się spodziewała - że wszyscy zaczną się bić w piersi i na kolanach prosić nas o przebaczenie?:crazyeye: Taka akcja jeśli ruszy choć trochę KILKU posłów to juz będzie ogromny sukces. Ale kropla drąży skałę... Fakt. Poseł nie jest jednak wolontariuszem. Partie i on sam dostaje za to sporą kasę. Ma pisać z sensem i na temat. A poseł Suski jak odpowiada? BEZ SENSU! I liczy na to że my jesteśmy baranki, bo silnego nie lekceważyłby. To nie jest OK.:angryy: Drążmy zatem. :mad: Quote
niceravik Posted April 1, 2009 Posted April 1, 2009 [quote name='agata-air']Pokazana tu wypowiedzi posła Suskiego została wyrwana z kontekstu...przeczytaj jeszcze raz całość i zastanów się co chciał przekazać. Weług wielu posłów jest to temat politycznie nieuzasadniony ale czytając całą wypowiedz Pawła Suskiego widzi się brak jego zgody na taki pogląd... To może być nawet prawda. Zwłaszcza co do istnienia faktów. Niezaprzeczalnych.:razz: Quote
shin Posted April 1, 2009 Author Posted April 1, 2009 [quote name='niceravik']Kto wam zabroni się przymilać?Od kiedy grzeczne odezwanie sie do kogos zamiast naplucie mu w twarz to przymilanie sie...? Szkoda jednak, że nikt ze znamienitych autorów tego dzieła nie zauważył, że pokazana tu odpowiedź posła Suskiego jest w najwyższym stopniu lekceważąca, zbywająca i nielogiczna. O merytorycznej zawartości zapowiedzianej interpelacji poseł Guzowskiej nie będę się wypowiadała. A poza tym wszystko jest OK.:lol:Po co te zlosliwosci? Poslowie odpowiadaja jak odpowiadaja - wazne, ze w ogole zwrocilismy uwage na ten temat. Jednak kilka osob sie zainteresowalo - chociazby na tyle, zeby teraz dac interpelacje, tu cos ze zmiana ustawy poprobowac, a w maju mamy wystapienie w sejmie pelnomocnika d/s ochrony zwierzat, gdzie zostanie wyswietlony ten film i rozdane listy. Cos zaczyna sie dziac i z tego trzeba sie cieszyc. Quote
niceravik Posted April 1, 2009 Posted April 1, 2009 [quote name='shin']Od kiedy grzeczne odezwanie sie do kogos zamiast naplucie mu w twarz to przymilanie sie...? Po co te zlosliwosci? Poslowie odpowiadaja jak odpowiadaja - wazne, ze w ogole zwrocilismy uwage na ten temat. Jednak kilka osob sie zainteresowalo - chociazby na tyle, zeby teraz dac interpelacje, tu cos ze zmiana ustawy poprobowac, a w maju mamy wystapienie w sejmie pelnomocnika d/s ochrony zwierzat, gdzie zostanie wyswietlony ten film i rozdane listy. Cos zaczyna sie dziac i z tego trzeba sie cieszyc. Tak. To jest teraz ważne. Najważniejsze. :multi: Ja nadal bedę robiła za tę złą Babe Jage. Kto sie narazi, dasz go do mnie. OK?:lol: Quote
shin Posted April 1, 2009 Author Posted April 1, 2009 [quote name='niceravik']Ja nadal bedę robiła za tę złą Babe Jage. Kto sie narazi, dasz go do mnie. OK?:lol:Chcesz robic za Wanie? :razz: Quote
Patikujek Posted April 2, 2009 Posted April 2, 2009 Dostałam wczoraj taką odpowiedź Pani Patrycja GLUCH Szanowna Pani, Z upoważnienia przewodniczącego Klubu Poselskiego Lewica, posła Wojciecha OLEJNICZAKA, w odpowiedzi na Pani pismo, pragnę poinformować, że ze względu na istotną wagę poruszonych w nim kwestii, z jego treścią pozwoliłem sobie zapoznać parlamentarzystów Klubu Poselskiego Lewica, którym problematyka ochrony zwierząt jest szczególnie bliska, i którzy koordynują w naszym Klubie prace legislacyjne w tym zakresie. Z poważaniem Jarosław OLSZEWSKI Dyrektor Biura KP Lewica i taką Szanowni Państwo, Uprzejmie potwierdzam, iż wiadomości Państwa dotarły na adres mailowy Klubu Parlamentarnego Prawo i Sprawiedliwość. Serdecznie dziękuję za sformułowaną przez Państwa opinię, zapoznałam się z nią z należytą uwagą. Nawiązując do poruszonych przez Państwa kwestii, informuję, iż pozwoliłam sobie przekazać Państwa apel do posłów - Jarosława Zielińskiego- wiceprzewodniczącego sejmowej Komisji Administracji i Spraw Wewnętrznych oraz Marka Kuchcińskiego - przewodniczącego sejmowej Komisji Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa z prośbą o zapoznanie się ze sprawą i podjęcie ew. inicjatywy. Gdyby zechcieli Państwo w przyszłości podzielić się z nami swoimi uwagami, proszę się nie wahać, zapewniam, iż żaden Państwa list nie pozostanie bez odpowiedzi. Z wyrazami szacunku Karolina Jakubowska Klub Parlamentarny Prawo i Sprawiedliwość Quote
sleepingbyday Posted April 2, 2009 Posted April 2, 2009 uwagi niceravik są bardzo słuszne. jak i na co w pierwszej kolejności zwrócić uwagę suskiemu, to tez kwestia do dyskusji. ja bym zaczeł od tych wyliczeń. nie musimy mu urywac głowy za te bzdurki, nie musimy tez się przymilac. możemy wskazać, gdzie sie myli, doinformować go, krótko mówiąc. tak szczerze - musimy byc chytrzy jak lisy i cwani jak politycy, żeby coś ugrać. Quote
shin Posted April 2, 2009 Author Posted April 2, 2009 sleepingbyday napisał(a):uwagi niceravik są bardzo słuszne. jak i na co w pierwszej kolejności zwrócić uwagę suskiemu, to tez kwestia do dyskusji. ja bym zaczeł od tych wyliczeń. nie musimy mu urywac głowy za te bzdurki, nie musimy tez się przymilac. możemy wskazać, gdzie sie myli, doinformować go, krótko mówiąc. tak szczerze - musimy byc chytrzy jak lisy i cwani jak politycy, żeby coś ugrać.Doinformowac - ok. Ale jeszcze raz bym chcial sie dowiedziec, w ktorym miejscu i kto sie przymilal, bo ja takich nie widzialem :razz: Quote
Recommended Posts