Neronowa Posted March 25, 2009 Posted March 25, 2009 Ja mam sobie takie pytanie-mój psiak ma 6 miesięcy i jest chow chowem,do tego linieje.Jak często czesać takie maleństwo (15 kilo;)) i czym? Quote
Greven Posted March 25, 2009 Posted March 25, 2009 Myślę, że z takimi pytaniami najlepiej udać się do hodowcy ;) Hodowca sprzedając Ci szczeniaka, powinien wyposarzyć Cię w podstawową wiedzę z zakresu pielęgnacji i to nie półrocznego pieska, a znacznie młodszego. No chyba, że kupowałaś z hodowli młodzika. Hodowca zna "swojego" szczeniaka najlepiej i doradzi Ci właściwe szczotki, częstotliwość pielęgnacji itd. Quote
Neronowa Posted March 26, 2009 Author Posted March 26, 2009 No i pojawia się problem,Neron jest prezentem od mojego TŻ,który na psach zna się tyle co na tuszach do rzęs.Kupił go od jakiegoś faceta,który,z hodowlą za dużo wspólnego nie miał.Stało się i już tego nie zmienie.Teraz skoro już psina zawitała w moim domu to chcę się nim zając jak najlepiej. Quote
bonia Posted March 26, 2009 Posted March 26, 2009 Witaj ,zapraszam na forum poświecone tylko chowkom ,tam dowiesz się wszystkiego na ich temat www.club-chow.pl Pozdrawiam Arlena Quote
Neronowa Posted March 26, 2009 Author Posted March 26, 2009 Dziękuję sardecznie,niestety na chwkowym forum czekam już prawie miesiąc na aktywacje konta.Dlatego miałam nadzieję,że może tu ktoś mi doradzi.Niemniej jednak bardzo dziękuję Quote
bonia Posted March 26, 2009 Posted March 26, 2009 Zaraz się zapyatm administartorki ,co sie dzieje:mad: Napisz na moje gg 8303145 . z Reptowskiego Lasu Quote
Lilki16 Posted March 26, 2009 Posted March 26, 2009 Neronowa napisał(a):Ja mam sobie takie pytanie-mój psiak ma 6 miesięcy i jest chow chowem,do tego linieje.Jak często czesać takie maleństwo (15 kilo;)) i czym? Chow-chow Ma bardzo gęte futro,które matowieje jeżeli zostanie zaniedbane,Krótkie codzienne szczotkowanie i co tygodniowe gruntowne czesanie aż do skóry utrzyma szatę we dobrej kondycji.Szczególny nacisk należy położyć na liniejącą szte szczeniąt i zdarzające się 2a razy do roku okresy wymiany szaty.Nie zaleca się częstego kąpania,ale 4y razy do roku możesz go kąpać (najlepej w szamponie dla alergików) przed Kąpielą wyczesz go dokładnie i po wysuszeniu tak samo:)powinnaś mieć tgz: pudłówkę,i ze 2a grzebienie metalowe o szerszym i węższym rozstawie zębów:)Chow -chow często są alergikami,i mają problemu z uszkami i oczkami:)pozdrawia:) Quote
Neronowa Posted March 26, 2009 Author Posted March 26, 2009 Dzięki wielkie,mój wyjątkowo alergii nie ma, podaje mu profilaktycznie Efa Olie.Chciałam sie tylko upewnić czy czesząc go codziennie nie popełniam błędu.Gruntowne czesanie na ogół zajmuje nam 2 godziny,a tego nawet mój ideał czasami nie wytrzymuje.Dzięki za odpowiedz,muszę więc zakupić drugi grzebień,metaliwy co prawda mam z obrotowymi ząbkami,ale wydaje mi się,że za krótkie ma te ząbki.Jeszcze raz wielkie dzięki Quote
Lilki16 Posted March 26, 2009 Posted March 26, 2009 Neronowa napisał(a):Dzięki wielkie,mój wyjątkowo alergii nie ma, podaje mu profilaktycznie Efa Olie.Chciałam sie tylko upewnić czy czesząc go codziennie nie popełniam błędu.Gruntowne czesanie na ogół zajmuje nam 2 godziny,a tego nawet mój ideał czasami nie wytrzymuje.Dzięki za odpowiedz,muszę więc zakupić drugi grzebień,metaliwy co prawda mam z obrotowymi ząbkami,ale wydaje mi się,że za krótkie ma te ząbki.Jeszcze raz wielkie dzięki :)to dobrze że dajesz efa oile to napewno nie zaszkodzi a pomoże ,utrzymać szate w super stanie:)kup grzebień z długim zębem ,by dochodzł do skóry,jak będziesz go czesać postaw go na stole ,może będzie bardziej cieroliwy na wysokości:)pozdrawiam:) Quote
*hania Posted March 26, 2009 Posted March 26, 2009 Podszerstaka należy się pozbywać w okresie linienia, nie 365 dni w roku. No chyba, że ktoś chce mieć łysego chowa :roll: Quote
Błyskotka Posted March 26, 2009 Posted March 26, 2009 Co do alergii to czasem ona ujawnia się trochę później. Są psy które mają do niej tendencje a są i takie które jej nie mają. Quote
Recommended Posts