Cockerek Posted March 19, 2005 Posted March 19, 2005 Bardzo bym prosiła o jakiekolwiek wieści z gr. VIII i IX . To dla mnie bardzo ważne. Dzięki! Quote
Cockerek Posted March 19, 2005 Posted March 19, 2005 O, dzięki wielki. Może ktoś się zlituje nade mną i jakieś wieści mi tu przekaże poźniej... :P Quote
SzOlka Posted March 19, 2005 Posted March 19, 2005 Flaire ten szkot wygral III grupe CWC CACIB BOB I BOG RAMIREZ Euri Escot wł.Michala Stetinova Pokonal swojego tatusia :D tu link do tego naprawde pieknego szkocika http://www.euri-escot.com/Scotties/Ramirez.html :lol: Quote
maga18 Posted March 19, 2005 Posted March 19, 2005 mam taka prosbe, moze ktos, kto bedzie jutro na wystawie porobil troche foteczek grzywaczom... :lol: ??? Quote
tunio Posted March 19, 2005 Posted March 19, 2005 My juz w domu.Oboje jestesmy padnieci,wiec szczegoly pozniej.Zaluje tylko,ze nie moglismy zostac w towarzystwie,ktore bawi sie w Bobie.Niestety,po rozeznaniu w ilosci gosci itp. obawialam sie, ze Malenstwo mogloby tam przeszkadzac totez wrocilismy juz do domu. Quote
SH Posted March 19, 2005 Posted March 19, 2005 BIS VIII wygrał golden, który równocześnie był BIS JUNIORem VIII :D 2 lokata na BIS VIII -> flat, 3 - springer angielski Niestety nie mam pełnych namiarów :( Quote
Insomnia Posted March 19, 2005 Posted March 19, 2005 a czy ktos wie cos o dogach niemieckich? o klasie mlodziezy?:-) Quote
tunio Posted March 19, 2005 Posted March 19, 2005 Szczerze mowiac nie mam pojecia i nie sadze,aby ktos tutaj Ci takiej informacji udzielil.... :roll: Quote
Shanny.. Posted March 19, 2005 Posted March 19, 2005 Insomnia napisał(a):a czy ktos wie cos o dogach niemieckich? o klasie mlodziezy?:-) Mnie tez to interesuje, bo znajoma wystawiala po raz pierwszy suke w mlodziezy :D Jesli ktokolwiek spisal wyniki, to uprzejmie prosze o podanie :D Pozdrawiam PS. Jak sie nie uda, to sprobuje zlapac jutro znajoma na "polu" i sie wszystkiego dowiedziec Insomnia :D Quote
Asiaczek Posted March 19, 2005 Posted March 19, 2005 Chciałabym prosić o stawkę basenji (V grupa) + sędziego. Pzdr. Quote
dorotal Posted March 19, 2005 Posted March 19, 2005 Asiaczek stawka jest na stronie http://www.kynkat.neostrada.pl/pl/wystawy.htm tylko musisz wybtrac grupe, a nizej rozpiska ringow Quote
Asiaczek Posted March 19, 2005 Posted March 19, 2005 Dorotal - dzięki za info. Ponieważ nie wybierałam się do Katowic (o co moi znajomi i przyjaciele mają do mnie żal), to i nie mam pojecia, gdzie szukac tych moich basków. Teraz już wiem. Pzdr. Quote
Insomnia Posted March 19, 2005 Posted March 19, 2005 Shanny,pytam moja droga dlatego,ze my z Venia nie mogłyśmy jechac z powodu nie posiadania samochodu akurat na sobote,a niech to szlag :-( bylysmy zapisane oplacone itd.a tu taki niefart,ale cio tam :-) wynikow i tak jestem ciekawa :-) Quote
króliczek Posted March 19, 2005 Posted March 19, 2005 Właśnie wróciliśmy z Nobisem z Katowic,z CACIBEM oczywiście :D Dzięki któremu Nobis spełnił wszystkie wymogi INTERCHAMPIONA -teraz tylko czekamy aż upłynie wymagany czas 8) Quote
maga18 Posted March 19, 2005 Posted March 19, 2005 gratuluje!!! :angel: a prosze wytlumacz mi na czym polega ten "wymagany czas" (ja dopiero zaczynam) :lol: Quote
króliczek Posted March 19, 2005 Posted March 19, 2005 Do Interka potrzebne są cztery CACIBy z trzech państw -w tym z Polski .A czas który musi upłynąć od pierwszej do ostatniej wystawy (liczonej intera) musi być nie krótszy niż 1 rok i 1 dzień :roll: Quote
maga18 Posted March 19, 2005 Posted March 19, 2005 dzieki !! rozumiem :D i jeszcze raz gratuluje!!! Quote
Shanny.. Posted March 19, 2005 Posted March 19, 2005 Insomnia napisał(a):Shanny,pytam moja droga dlatego,ze my z Venia nie mogłyśmy jechac z powodu nie posiadania samochodu akurat na sobote,a niech to szlag :-( bylysmy zapisane oplacone itd.a tu taki niefart,ale cio tam :-) wynikow i tak jestem ciekawa :-) Nam zaczal sie psuc samochod tuz przed samymi Katowicami, wiec tez myslalam ze nie dojedziemy, ale jakos sie udalo. Niestety sluzby drogowe musialy z powrotem do Wroclawia samochod zawiezc :-? Co do wynikow to sie sprobuje jutro dowiedziec. :D A twoja suczka to kto doklanie? Bo znajoma sie bala strasznie jednej suczki i zastanawiam sie czy aby nie twojej :wink: Pozdrawiam Quote
Bogarka Posted March 19, 2005 Posted March 19, 2005 Czy móglby ktos napisac co bylo u wyzlów niemieckich? Quote
Olund Posted March 19, 2005 Posted March 19, 2005 Insomnia, wrzucam czarne i arlekiny bo to Was temat :wink: Nie wiem czy wszystko jest dobrze, bo to skopiowane z innej listy. Ja byłam zbyt zajęta High Resolution dei Monti del Keraton :iloveyou: :sweetCyb: żeby na cokolwiek innego zwracać uwagę. FCI 235 - DOG NIEMIECKI (CZARNY, ARLEKIN) PSY/DOGS Klasa młodzieży/Junior Class 868 ANGEL OF PEATH Da Grasso 869 CYPRYS Marchołt-IV dosk. 870 NEON NUGAT Oregon-I dosk.Zw.Mł,Najl.Junior 871 OPAL ODIN Oregon Klasa pośrednia/Intermediate Class 872 Mł.Ch.PL. GO GO Saxifraga - II dosk. 873 MANFRED del Costa - I dosk., CWC? 874 Mł.Ch.PL. MORGAN Oregon - III dosk. 875 UNUSUAL des Terres de la Rairie - nieobecny Klasa otwarta/Open Class 876 ELMO Arlekinowe Imperium- nieobecny 877 SEGISMUNDO Moloseum-II dosk. 878 Mł.Ch.PL. SERGIO LEONE Moloseum-I dosk.,CWC,Res.Cacib Klasa championów/Champion Class 879 Ch.PL. PIOTRUŚ PAN Moloseum I dosk.,CWC,Cacib,NPwR 880 Ch.PL.Mł.Ch.PL. SIMPLY THE BEST Danaos II dosk. SUKI/BITCHES Klasa szczeniąt/Puppy Class 881 ATINA Poli Oreo 882 WHISKEY Akwaforta-I dosk,best puppy Klasa młodzieży/Junior Class 883 ALTRA Agamemnon 884 ARVENA z Domu Etny 885 BEAUTYFUL LIFE Król Arlekin-dosk.IV 886 COCO CHANEL Leopardus I dosk. Zwyc. Mł. 887 CZARINA Modry Efekt - II dosk. 888 IMAGINATION Polaris Klasa pośrednia/Intermediate Class 889 BIANKA Myśliwi Wodana - II dosk. 890 FELICITY Saxifraga - nieobecna 891 Mł.Ch.PL. FINEZJA FILIA Saxifraga - nieobecna 892 HERITAGE Saxifraga - I dosk., CWC, ResCACIB 893 Mł.Ch.PL. ŁAGIEWKA Oregon - III dosk. Klasa otwarta/Open Class 894 LACY Confiteor - nieobecna 895 LIWIA Conftteor - I dosk., CWC, CACIB,NSWR,BOB 896 MARIHUANA Magiczne Koło-III dosk. 897 ROSEMARY Moloseum-II dosk. Klasa championów/Champion Class 898 Ch.PL. SANGIOVESE Akwaforta-dosk.CWC Quote
Magic Posted March 20, 2005 Posted March 20, 2005 Podczas Międzynarodowej Wystawy Psów Rasowych w Katowicach 18marca 2005 na ringu Samojedów nastąpiła zmiana sędziego: zamiast zaproszonego międzynarodowego sędziego kynologicznego Borisa Spoljarica z Chorwacji stawkę Samojedów oceniał międzynarodowy sędzia kynologiczny Zygmunt Jakubowski. Ponieważ na podstawie werdyktu sędziego Zygmunta Jakubowskiego w klasie pośredniej w rasie Samojed wygrała suczka zauważalnie i przez cały czas kulejąca na lewą tylnią łapę, pojawiły się wątpliwości związane z fachowością i rzetelnością oceny stawki. Kiedy jeden z widzów zwrócił się do sędziego z prośbą o uzasadnienie werdyktu, sędzia kynologiczny Zygmunt Jakubowski zalecił skorzystanie z trybu złożenia skargi. W tej sytuacji rzeczywiście złożenie skargi w trybie przewidzianym przez regulamin wystawy okazało się konieczne w celu wyjaśnienia motywów i przesłanek decyzji sędziego, który bezpośrednio na ringu uzasadnił swoją decyzję, cytuję: „Bardziej cenię chwilową niedyspozycję suki niż w ruchu kończyny tylnie stawiane lekko zbieżnie u jej konkurentki.” Na podstawie takiego uzasadnienia, nie popartego żadnym zaświadczeniem weterynaryjnym stwierdzającym „chwilową niedyspozycję” ruchową, kulejąca suczka dostała CWC i res CACIB. To bardzo zaskakujące uzasadnienie, tym bardziej że na podobnej zasadzie można też psu nie dać nic wygrać, ponieważ jest on „chwilowo w dobrej dyspozycji” ale poza tym jest niedysponowany więc nie powinien wygrywać. Sędzia postanowił złamać pewną żelazną zasadę – nie wspominając o zasadach etyki sędziowskiej - jaką jest ocenianie psa takiego, jak on zaprezentował się podczas oceny stawki na ringu – bo właśnie taka prezentacja jest i powinna być podstawą oceny. Jeżeli sędziowie zaczną dawać oceny doskonałe kulejącym psom, szczególnie w rasach zaprzęgowych, to w takim postępowaniu trzeba jednak zauważyć pewne przekroczenie granicy absurdu – które chyba trzeba określić jako coś poważniejszego niż „chwilowa niedyspozycja umysłowa” sędziego kynologicznego. Ciekawe jak skarga zostanie rozpatrzona przez warszawskie kolegium sędziowskie – czyli przez kynologicznych przyjaciół i dobrych znajomych sędziego Zygmunta Jakubowskiego? Pozdrawiam Dorota Quote
Recommended Posts