Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam drobne pytanie co do tej rasy w tytule mianowicie chciałbym mieć takiego psa i pytanie do osób które już mają te wspaniałe psy czy wytrzyma on ok 8 h gdy mnie nie będzie czy nadaje się do siedzenia tych parę godzin w domu? 

Posted

Raczej nie. Belgi źle znoszą rozstania, one zawsze  muszą być blisko człowieka. Potrzebują dużo aktywności i zadań, niezaspokojone są nieszczęśliwe i same sobie znajdują zajęcie, takie, którego człowiek nie pochwala.

Posted

Osiem godzin to nie jest parę godzin. Aby wychować dobrze szczeniaka jakiejkolwiek rasy, i żeby psu było z nami dobrze,  trzeba mieć dla zwierzęcia czas - kilka godzin każdego dnia.  Nie masz tyle czasu codziennie, a chcesz mieć kontakt ze zwierzakiem - zostań wolontariuszem w schronisku, przyjdziesz opiekować się psami i wyprowadzać na spacery okazjonalnie, w miarę swojego wolnego czasu, może znajdziesz tam starsze, spokojne zwierzę dla siebie; rasowe też tam są.

Posted

Ale pies to nie jest zwierzę tylko dla bezrobotnych albo emerytów... Mnóstwo ludzi pracuje i ma psy. Pies przyzwyczajony do zostawania samemu potrafi grzecznie w tym domu zostać i pod nieobecność właściciela najczęściej śpi.

Posted

27 minut temu, Paulina94 napisał:

Pies przyzwyczajony do zostawania samemu potrafi grzecznie w tym domu zostać i pod nieobecność właściciela najczęściej śpi.

Dorosły pies. Nie szczeniak. A i dla dorosłego psa wielogodzinna samotność nie jest komfortem. Nie tylko bezrobotni i emeryci mają czas dla zwierząt.

Ale nikt nie musi mieć psa. I każdy,  kto dopiero przymierza się do nabycia psa, powinien zadać sobie pytanie -czy JA chcę mieć psa, czy chcę, aby  psu stworzyć warunki jak najbardziej odpowiadające potrzebom zwierzęcia. 

Za często "JA chcę mieć psa" kończy się szukaniem nowego domu dla młodego zwierzaka - dobrze, jesli tylko szukaniem nowego domu. 

Posted

Loki, a może masz kogoś kto pomógłby ci w opiece (zająłby się kilka godzin pieskiem w trakcie twojej nieobecności)?

Ja mam bernardynkę, za młodego często zostawała sama (w końcu rodzice śmigali do pracy, a młodzi do szkoły), ale udało nam się wzajemnie z pieskiem dograć i jest wspaniałym członkiem rodziny (prawie 13 lat razem) :) Także faktycznie lepiej bardziej leniwy piesek, poświęcanie mu się przed wyjściem i po powrocie z pracy, poświęcanie weekendów i da radę :) choć nie ukrywam, że w kilka osób łatwiej zapewnić lepsze warunki pieskowi niż w pojedynkę ;)