Jump to content
Dogomania

2 samce alfa i bezkonfliktowe zapoznanie ich ze soba

Recommended Posts

Posted

niedlugo czeka mnie wyciezcka w gory do domu moich tesciow, ktorzy w miedzy czasie zostali wlascicielami charakternego owczarka szwajcarskiego, stad moje pytanie, gdyz jade tam z  moimi dwoma psami, suka i rocznym samcem, chcialabym zapytac czy mozliwe jest bezkonfliktowe zapoznanie ze soba ich dwoch?  owczarek tesciow mial jakis czas temu jedno starcie,kiedy w odwwiedziny przyjechali znajomi z psem, pogryzly sie wtedy dosc mocno. Czy jest jakis sposob zebym mogla tego uniknac ? moj psiak jest wlasciwie bezkonfliktowy nigdy nie byl agresywny, ale ma juz rok i wazy swoje 40 kg, pewnie nie zareaguje z dystansem kiedy tamten zacznie obrone swojego terytorium

dziekuje i pozdrawiam

Posted

Witam,

Proponuje spotkać się z psem teściów( owczarkiem)  na neutralnym gruncie, na początku gdzieś w jakiejś odległości. Niech teściowie idą ze swoim psem, a Pani ze swoimi. Nagradzać je kiedy widzą się z daleka. I zmniejszać sobie odległość ich widzenia coraz bliżej oczywiście jeśli będzie dobry ich kontakt to nagradzać. Na początku można iść z nimi razem za owczarkiem teściów. ( psy cały czas na smyczy, luźnej ale nie kilku metrowej). Jak już będą gotowe i spokojne to może dojść do zapoznania,psy najlepiej jak podejdą nie na wprost do siebie tylko po łuku na luźnej smyczy. I obserwować mowę ciała wszystkich. Można po chwili zawołać i mocno nagrodzić wszystkie psy. W domu proponowałabym raczej oddzielić psy w pokojach, by nie doszło do starcia i obserwować jak reagują na dzięki swoje i zapach , jeśli będzie wszystko ok można wtedy próbować spotkania w domu. Jeśli w jakieś chwili będzie warknięcie oddzielamy psy do dwóch osobnych pokojów. 

W razie czego proszę o kontakt to chętnie pomogę, gdyby było coś jeszcze nie jasne :) http://paula-behawiorysta.pl/

Na stronie można znaleźć do mnie kontakt.

Jeśli moje wskazówki były pomocne to było by super dostać komentarz w Google Mapach :)