Edisu Posted September 22, 2018 Posted September 22, 2018 Witam. Od 3 dni mam w domu prawie 7 tyg szczeniaka. Jest to kundelek który nie urośnie duży. Co ile godzin najlepiej psiaka karmić? Co oprócz karm kupowanych w sklepach można dawać pieskowi? W czwartek dostał lek w płynie na odrobaczenie. Za kilka dni idziemy na 1 szczepienie. Ile powinien mieć szczepień? Wet stwierdził że przynajmniej 2. Na spacer po jakim czasie z małym można wychodzić? Czy nie można całkowicie czy można wziąśc go na dosłownie kilka minut na podwórko? Kiedy szczepić od wścieklizny? Psiak ma w domu do towarzystwa 2 letnią kotkę. Próbuje ją zaczepiać do zabawy ale dama trzyma się na uboczu. Quote
PannaBella Posted September 25, 2018 Posted September 25, 2018 Witaj :) Co prawda, moja szczeniakiem była ponad 12 lat temu, ale obejrzałam kilka tematów na tym forum i na niektóre pytania mogę Ci odpowiedzieć :) (Tobie także radzę w wolnej chwili poczytać różne artykuły o szczeniakach (jak uczyć komend, nauka czystości, jakie zabawki, pielęgnacja sierści, zębów, uszu, pazurków), z pewnością będzie Ci łatwiej go wychować na wspaniałego przyjaciela :) ). Karmę dla szczeniąt podawaj wg opisu producenta, jeśli piesek nie zjada tego co ma w misce naraz to wtedy zmniejsz dawkę. Są osoby, które gotują ryż, warzywa (choćby marchewkę) pieskowi, robią "swojską" suchą karmę z wołowiny wysuszanej w piekarniku itp. Może warto spytać się osoby, które wcześniej opiekowała się szczeniakiem, czym był wcześniej karmiony? O szczepieniach tutaj: http://zyciezpsem.pl/terminy-szczepien-szczeniaka/ Z kotem doświadczenia nie mam, więc nie pomogę, ale moją bernardynkę musiałam przyzwyczajać do koszatniczki, świnki morskiej i papug i dało radę :) Pozwalałam pieskowi obwąchać klatkę i pilnowałam żeby łapami klatki nie biła. Najdłużej przyzwyczajałam do koszatniczki - miesiąc, więc musisz liczyć się z tym, że przyzwyczajenie pieska do kota też trochę potrwa. Zwłaszcza, że każdy zwierzak ma na okrągło całe mieszkanie do dyspozycji. Może warto częściej bawić się z pieskiem, zapewnić mu różne zabawki, aby mniej interesował się kotem? :) Quote
Recommended Posts