Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam !

Jestem nowa i nie do końca wiem czy ten post powinien znajdować się właśnie tutaj,ale skoro już jest mam pytanie.

Niedawno kupiłam cocker spanielkę. Jest jeszcze mała i ma "ogon" ;) tzn. jest długi ...
Oglądając zdjęcia, oraz od znajomych mających spaniele dowiedziałam się, że spanielom obcina się ogony :-o

No właśnie nie wiem czy to do końca humanitarne no i .... czy weterynarz w ogóle zajmuje się takimi rzeczami ....

Posted

Kiarusia spaniel może mieć ogon kopiowany (czyli krótki) i długi (nie kopiowany) moja spanielka też ma długi ogon:razz: .. nie wszystkim spanielom obcina się ogony według wzorca mogą one mieć ogony krótkie(kopiowane) oraz długie(nie kopiowane):cool3:
POZDRAWIAM :loveu::loveu:;)
zapraszamy do naszej galerii !!!

Posted

To dobrze, że nie trzeba ... bo kogo z właścicieli spanielów znam, każda psinka ma krótki ogonek myślałam, że to konieczne ;)

Aż mi ulżyło bo jak sobie pomyślałam, że mojej malutkiej trzeba bedzie zrobić krzywdę to mnie ciarki przeszły ....

Pozdrawiamy Kasia&Kiara

Posted

Że przytoczę:
Straszy Pan:"A panienka wie czemu obcinanie psu ogona jest niebezpieczne?"
Ja:"Bo mogą dostać zakażenia?"
SP:"Niee, bo jakby go ktoś w d*pe chciał pocałowac to sobie oko może wybić"
Mój spanie.lj ma ogon i bardzo sobie chwali :)

Posted

Obcinanie psom ogonów jest zabronione, ale jeszcze czasem niektórzy to robią, nie tylko weci, czasem sami właściciele psiaków. Szczeniaczkom obcina się ogonki bez znieczulenia w pierwszych dniach życia np. nożyczkami lub cążkami do paznokci!!! To okropne!!! :placz: :angryy: :mad:

Na szczęście coraz rzadziej spotyka się spanielki z kopiowanymi ogonami (ok. 4-5 lat temu praktycznie wszystkie miały obcinane ogonki). Z tego okresu pochodzi moja Gingerka, która ma już ponad 5,5 roku i ogonek niestety kopiowany. :roll:

Posted

Mój pies także ma ogon kopiowany.
Jak go kupowałam to przeważnie każdy spaniel (nie pamiętam) miał ogon kopiowany. Czyli tak jak Ginger, Fiodor ma 5 lat ;)

Posted

W moim miasteczku widuje ze dwa spaniele z takim ogonem "3/4" ni to kopiowany ni to w całości. Nie wyobrazam sobie mojego psa pozbawionego mozliwości okazywania uczuć ogonem..
Skąd się bierze taka "tradycja", że niektórym rasom kopiuje się ogony?

Posted

Szczęśliwie nie musisz jej kopiować ogona, zresztą w tym wieku byłoby już na to za późno.
Jeden z moich psów (nie spaniel) ma ogon kopiowany, miewa jakieś nerwobóle i w ogóle uważam, że ogon jest psu potrzebny i więcej psa z uciętym nie kupię. Howgh!

Posted

Koreksonowa napisał(a):
W moim miasteczku widuje ze dwa spaniele z takim ogonem "3/4" ni to kopiowany ni to w całości. Nie wyobrazam sobie mojego psa pozbawionego mozliwości okazywania uczuć ogonem..

Zapewniam Cię jednak, że spaniel z kopiowanym ogonem nie jest psem pozbawionym możliwości okazywania uczuć. Brak końcówki ogona nadrabia cała latająca dupka. :loveu:

Ale z drugiej strony niektórzy sądzą, że psy z kopiowanymi ogonami mogą mieć problemy w komunikacji z innymi psami, ponieważ ich język ciała (a konkretnie ogona) nie jest tak widoczny.

Koreksonowa napisał(a):
Skąd się bierze taka "tradycja", że niektórym rasom kopiuje się ogony?

Ta tradycja wzięła się stąd, że podobno psy myśliwskie, które brały udział w polowaniach były bardzo często narażone na obrażenia ogona, gdy biegały po lesie między drzewami i na obrażenia zadawane przez zwierzynę łowną.

Potem takie wzorce ras przyjeły się na tyle, że nawet u psiaków, które nie brały udziału w polowaniach obcinano ogonki.

Na szczęście już się od tego odchodzi. :multi:

Rauni napisał(a):
Szczęśliwie nie musisz jej kopiować ogona, zresztą w tym wieku byłoby już na to za późno.
Jeden z moich psów (nie spaniel) ma ogon kopiowany, miewa jakieś nerwobóle i w ogóle uważam, że ogon jest psu potrzebny i więcej psa z uciętym nie kupię. Howgh!

Dokładnie, ostatnio gdzieś czytałam, że psiaki z kopiowanymi ogonakmi moga mieć problemy z kręgosłupem itp., ponieważ ruch kikuta jest nienaturalny. :roll:

Posted

Asia & Ginger napisał(a):
Zapewniam Cię jednak, że spaniel z kopiowanym ogonem nie jest psem pozbawionym możliwości okazywania uczuć. Brak końcówki ogona nadrabia cała latająca dupka. :loveu:

Moja spanielka chociaż ma długi ogon też jej cała dupka lata:razz::loveu::loveu:

Posted

mój niestety też ma kopiowany ogon.Ale widzę już coraz więcej spanieli które mają długie ogony.Większość szczeniaków ma niekopiowany ogon,jedynie sporo starszych psów jest z krótkim ogonem.Całe szczęście kopiowanie wychodzi z mody