Nikon Posted March 25, 2009 Posted March 25, 2009 Pytanie: Czy Cacib w rasie szpic mały, miniaturowy przyznaje się jeden na różne kolory, mimo tego, że kolorystycznie są oceniane osobno?Jak to wygląda u szpiców? Quote
filonek_bezogonek Posted March 25, 2009 Posted March 25, 2009 Nie: Jeśli chodzi o CACIBY to w szpicach niemieckich obowiązują takie zasady: Szpic wilczy - 1 CACIB Szpic Duzy - 1 CACIB dla dużych w kolorze białym i 1 CACIB dla dużych w kolorze brązowym i czarnym Szpic średni : 1 CACIB dla koloru białego, 1 CACIB dla wspólczesnego (pomarańcz etc), 1 CACIB dla koloru czarnego i brązowego (klasycznego) Szpic mały - 1 CACIB dla koloru brązowego i czarnego (klasycznego), 1 CACIB dla koloru wspólczesnego (pomarańcz etc) i 1 CACIB dla białych małuchów szpice miniaturowe - 1 CACIB dla wszystkich kolorów miniaturki są w najgorszym położeniu .....:placz::placz::placz: Quote
Nikon Posted March 25, 2009 Author Posted March 25, 2009 Hej hej koleżanka jak zawsze mi pomaga, dzięki serdeczne :loveu: To takie pytanko jeszcze czy wszystkie psy z V FCI mają stojące uszy i zasadnicze różnice między AM a SH :lol: Quote
Nikon Posted March 25, 2009 Author Posted March 25, 2009 filonek_bezogonek napisał(a):Nie: Jeśli chodzi o CACIBY to w szpicach niemieckich obowiązują takie zasady: Szpic wilczy - 1 CACIB Szpic Duzy - 1 CACIB dla dużych w kolorze białym i 1 CACIB dla dużych w kolorze brązowym i czarnym Szpic średni : 1 CACIB dla koloru białego, 1 CACIB dla wspólczesnego (pomarańcz etc), 1 CACIB dla koloru czarnego i brązowego (klasycznego) Czyli wychodzi po trzy CACIB-y na rasę? Quote
filonek_bezogonek Posted March 25, 2009 Posted March 25, 2009 w szpicach wilczych - 1 cacib na rasę w duzych - 2 caciby na rasę srednich - 3 caciby na rasę małych - 3 caciby na rasę mini - 1 cacib na rasę Czy przygotowujesz się do egzaminu na asystenta ? Różnicy zasadnicze między AM a SH można analizować w guncie rzeczy w odniesieniui jedynie do : 1 uszu (osadzenia) 2. oczu (koloru) 3. ogona (noszenia) co dokładnie cie interesuje --- jeśli zerkniesz we wzorce tych 2ras i przeanalizujesz wzorce pod tymi 3 aspektami wylapiesz zasadnicze różnice , ale nie wiem czy o taką odpowiedź ci chodziło. Polecam ten artykuł: Klub Rasy Alaskan Malamute - Malamut a Husky Quote
filonek_bezogonek Posted March 25, 2009 Posted March 25, 2009 Jacku mając na myśli te 1, 2 3 caciby na rasę to taki skrót myślowy - bo każda płeć w każdej rasie ma prawo do CACIBA, ale tutaj podałam niuanse - ze niby jedna rasa a ilość cacibów rózna. Quote
J.G Posted March 25, 2009 Posted March 25, 2009 filonek_bezogonek napisał(a):Jacku mając na myśli te 1, 2 3 caciby na rasę to taki skrót myślowy - bo każda płeć w każdej rasie ma prawo do CACIBA, ale tutaj podałam niuanse - ze niby jedna rasa a ilość cacibów rózna. Tak dokładnie masz rację.:loveu: Quote
Nikon Posted March 26, 2009 Author Posted March 26, 2009 Hej dla jasności: - SZPIC NIEMIECKI WILCZASTY - KESHUND Jeden CACIB na płeć - SZPIC DUŻY Biały - 1 CACIB na płeć Kolorowy - 1 CACIB na płeć - SZPIC ŚREDNI Biały - 1 CACIB na płeć Kolorowy klasyczny - 1 CACIB na płeć Kolorowy współczesny - 1 CACIB na płeć - SZPIC MAŁY Biały - 1 CACIB na płeć Kolorowy klasyczny - 1 CACIB na płeć Kolorowy współczesny - 1 CACIB na płeć - SZPIC MINIATUROWY (Pomeranian) 1 CACIB na płeć - SZPIC WŁOSKI 1 CACIB na płeć Quote
M&S Posted March 27, 2009 Posted March 27, 2009 [quote name='Nikon']Hej dla jasności: - SZPIC NIEMIECKI WILCZASTY - KESHUND Jeden CACIB na płeć Tak dla jasności to szpic wilczy !!!!!!!!! (keeshund) Quote
Nikon Posted March 27, 2009 Author Posted March 27, 2009 [quote name='Maks i Spark']Tak dla jasności to szpic wilczy !!!!!!!!! (keeshund) Dzięki, aczkolwiek w różnej literaturze spotkałam się z różnymi określeniami ;) Quote
edie21 Posted March 27, 2009 Posted March 27, 2009 coś mi się to tak wydaje że z tym szpicem wilczym i keeshondem to prawie tak jak z pomeranianem i miniaturowym. wiadomo że dzwoni ale nie wiadomo gdzie i czy napewno Quote
Recommended Posts