Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 170
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ta perełka już bezpieczna na domowej kanapce.

Fajna suczynka, gotowa do adopcji...... Niestety obecnie sunia nie wychodzi z budy.......

Posted

Tak, mamy informacje, dostajemy zdjęcia:p. W większości psiaczki wyjeżdzaja najpierw do domów tymczasowych a dopiero po poznaniu psa szuka się dla nich domków docelowych. Od razu piszę, że wyjeżdzają pojedyncze pieski a nie hurtem. W większości przypadków schronisko stara się je sterylizować i kastrować. Jeżeli nie, zabiegi przeprowadzane są na miejscu w Niemczech (o ile oczywiście pozwala na to stan zdrowia). Jeżeli okaże się, że opiekunowie z jakiegoś powodu nie mogą dłużej zajmować się pieskiem, trafia on z powrotem do domu tymczasowego i dalej szukany jest dla niego nowy dom.
Małe szczeniaki jeżeli jadą, to jedynie z mamą.

Wręcz tragicznie jest z adopcjami polskimi , ponieważ do tej pory żaden domek tak naprawdę nie został sprawdzony :shake: Więc jak jadę do schroniska i nie widzę jakiegoś psiaka, którego choć troszkę znałam, to wcale nie ciesze się, że został adoptowany....., niestety. Zawsze myślę o tym gorszym, że trafił na łańcuch lub do kojca i tak naprawdę nigdy z niego już nie wyjdzie......

Brak jakichkolwiek funduszy i ludzi do pomocy na sprawdzanie domów i ewentualnie umieszczanie ich w hotelach, sprawia, że tak to wygląda.....:-(

Posted

Macie bardzo dobre kierownictwo w schronisku gdzie takich ludzi szukać?
Jestem pod wrażeniem tego co czytam i to co widzę ale to już pisałam :)
Ile teraz jest psiaków u Was?

Posted

Z tym chwaleniem kierownictwa, to niestety nie do końca:cool3:. Kierownictwo wszystko czyta więc;).

Owszem pracownika mamy dobrego, przynajmniej jeżeli chodzi o łapanie zwierząt, pilnowanie dokumentacji, sprzątanie w boksach (gdyby nie ten karczer). W miarę dobrze się z nim dogadujemy, w razie potrzeby przyjedzie na schronisko i wyda nam pieska w innych godzinach niż jest otwarte schronisko.
Niestety w schronisku przebywa ok 125-150 psów i jest zatrudniony tylko jeden pracownik:shake:
W dni powszednie schronisko jest czynne do 15 tej a w soboty, niedziele i swięta do 10 tej. Wiec nawet jak jest zgoda na wolontariat, to i tak prawie nikt do schronu nie przychodzi (przez te godziny otwarcia).
Ja nie mieszkam we Wrześni i od siebie w soboty i w niedziele nie mam żadnego połączenia .... niestety a samochodu brak.
Jak trzeba bierzemy z koleżanką z Gniezna zwierzęta na tymczas, niestety to ciagle mało..... Od jakiegos czasu zaczęła nam pomagać dogomaniacka MyszkaMiki, chociaż bardziej w sprawach popierkowych, bazarków, allegro, od od jakiegoś czasu minn prowadzi stronę wirtualny-opiekun.....

W tej chwili największą tragedia jest fakt, że nie ma w schronisku ciepłych pomieszczeń, a malutkie biuro jest ogrzewane piecem (koza). Jeżeli schronisko jest zamknięte to automatycznie pomieszczenie się wychładza.... Obecnie przebywają w nim 2 psy.

Na szczęście dzięki sponsorce z poznania w schronisku zostały wymienione wszystkie plastikowe budy na pożadne, mocno ocieplane.

Więc ogromnie cieszę się jak dostaje nowe informacje, nowe zdjęcia, od naszych wrzesinsko-niemieckich zwierzaczków:loveu:
To chyba byłoby na tyle
Pozdrawiam,
Aneta

Posted

Tak Kierownictwo macie bardzo bardzo dobre aż zazdroszczę :)
Przydałoby się Wam takie spore pomieszczenie , budynek murowany aby jednak więcej zwierząt na takie mrozy chować,
Strasznie przeżywam te mrozy jestem myślami z tymi biednymi zwierzętami ...
Życzę dużo owocnej pracy i siły !!!!

Posted

Psiaki faktycznie nie są chude, ale pomyśl sobie, czy jeden człowiek na schronisku jest w stanie wszystkiego dopilnować??, kiedy jeszcze jezdzi non stop na zgłoszenia, nawet o 12 w nocy lub 2 nad ranem, we wszystkie niedziele, wszystkie swięta ?,
Więcej już nic nie napiszę.

Posted

magenka1 napisał(a):
Ale ja o chudości nic nie pisałam :)

Wiem, wiem :)

A tak w ogóle jak zimno:roll:, mam stare okna, siedzę pod kocem, ale u mnie wieje:diabloti:. W dużym pokoju z kolei mam cieplutko, ale tam kompa brak.

A te biedaczki na dworze żyją , muszą przeżyć.

Posted

Może niektórzy pamiętają naszego wrzesinskiego haszkaka z chorą przednią łapka podobno od urodzenia.
(jeżeli ktoś znajdzie jego wątek na dogo to proszę o pw )
Czarna podpalana sunia ze zdjecia również znalazła fajny domek:loveu:

Oto bohater, kilkakrotnie łapany i oddawany do schroniaska, aż pwenego razu pozostał w nim na zawsze. Schronisko nawet przypieło mu wizytówkę, nie do adopcji:cool3:, powód, notoryczny uciekinier.........

Niedawno dostałam zdjęcia z jego nowego domu. Hasio był w odwiedzinach u swojej wybawicielki:loveu:

Jak pies z kotem:evil_lol:

• 3 weeks later...
Posted

Nareszcie u siebie:multi::loveu:

Sunia ma w sobie coś z onka i hasiora ale charakterek czysto husky .
Lubi być w centrum uwagi, biegać i dawać buziaki:loveu:. Na smyczy chodzi ładnie chociaż ciągnie. Wygląda na to że cześć życia spędziła uwiązana sznurkiem ponieważ ma odcięte resztki przy starej typowo "łańcuchowej" skórzanej obroży.Jest przyjazna choć w stosunku do psów trochę dminantka lecz nie agresywna. Na oko ma jakieś 7,8 latek. Prosi ładnie o domek :loveu:.

Posted

Anetko wreszcie dotarłam na wątek ;) No Hasiu super! wogóle ile psów w nowych domach! Ja pamiętam te smutne mordy z za krat.... Oby jak najwięcej takich adopcji no i fotek do oglądania!!

Posted

Kasiu wracaj do nas :cool3:

Ten kotek został potraktowany przez psa jak zabawka. Nie wiadomo dlaczego się nie bronił. Kotek ma krwotok wewnętrzny, wymiotuje z krwią, jak i tak samo kup... Na szczęście zaopiekowała się nim "kocia mamka" z poznania o imieniu Basia :loveu::loveu:

Kotek w dalszym ciągu potrzebuje wsparcia, przede wszystkim finansowego !!

Wątek Marsika na miau http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=108059

Jeszcze w schronisku