pepsi-chan Posted July 15, 2018 Posted July 15, 2018 Witam! Mam poważny problem z moim 6-letnim yorkiem. Otóż kiedy go kupiliśmy byłam nierozgarniętą małolatą która myślała że pies nauczy się czystości sam. No niestety życie nie jest takie piękne i teraz w domu mam lejka a nie psa. Leje wszędzie najczęściej na łóżko i swoje legowisko. z łóżkiem problem jest taki że nawet gdy zablokowałam mi możliwość wejścia na nie t jakimś cudem i tak się na nie dostał. nie bardzo wiem co mam robić bardzo proszę o jakieś wskazówki. jeśli chodzi o nagradzanie za sikanie na spacerze to nie da rady bo zupełnie nie interesują go przysmaki. a w domu na maty nie zwraca uwagi a wręcz je omija Quote
Neiscate Posted July 15, 2018 Posted July 15, 2018 Ja mojego uczyłam na smaczki, ale pieska można nagradzać też w inny sposób. Nie mam pojęcia jak mogłoby być u Twojego psa, może zabawa czy możliwość pobiegania? Niewykluczone, że akurat te przysmaki mu nie podeszły :) Możesz spróbować nagradzać psiaka np. wątróbką, serem, czymkolwiek innym co mu smakuje. Są też inne sposoby nauki czystości, między innymi z ta z klatką, ale szczerze mówiąc, raczej nie jestem jej zwolenniczką. A poza tym nie wiem, czy okaże się skuteczna, skoro mówisz że najczęściej leje na legowisko. Ważne jest też, żeby spróbować ograniczać sytuacje, gdy pies się wypróżnia w domu. Czyli jak najczęściej spacerki, oczywiście nie mówię, żeby latać na dwór co godzinę jak przy małym szczylu :D Rozumiem, że to jest piesek? Jeżeli tak, to kastracja zapewne ułatwiłaby sprawę, jednak należy pamiętać, że nie rozwiąże to całkowicie problemu. A maty/gazety są ble, mój zamiast sikać na nie jadł je :D Quote
Recommended Posts