Niuni&Pupi Posted March 31, 2009 Posted March 31, 2009 Ola la napisał(a):ale wiem ,że spora część boi się wiekszych psow a bo mają dziecko a bo to a bo tamto. Takie są niestety stereotypy - duzy pies -niebezpieczny pies. Uważam, ze skoro siboją to dobrze, ze ich nie biorą. Duży pies ma to do siebie, że lubi dominować i jak wyczuje że ludzie się boją to dominuje i jest nieszczęście. Daltego jak ktoś się boi i nie bierze dużego psa to świadczy o jego odpowiedzialności. Odnośnie dzieci, nawet najłagodniejszy duży pies może niechcący na malucha wpaść i go poturbować! Osobiście jestem przeciwniczką pies/małe dziecko, bo niekażdy potrafi to ogarnąć i nieraz pies w samoobronie przed napastliwym dzieciakiem warknmie lub dziebnie i dramat - pies do uśpienia lub kończy jak ten bernardyn ciągnięty 4km za samochodem bo niby dzieciaka pogryzł:angryy: A stereotyp zawdzięczamy nieodpowiedzianym/głupim/bezmyślnym i okrutnym ludziom, którzy nie potrafią sobie poradzić z dużym psem, wyrasta im agresor, którego wszyscy się boją etc. Ogólnie to temat rzeka. Ja obstaje przys swoim, większość moich znajomych woli duże psy, część z nich takie ma (bo może), reszta (tak jak ja) nie może, więc nie ma. Uważam, ze Nevisowi należy się porządny dom/buda u porządnych ludzi, którzy z rozsądkiem podejdą do psa tych rozmiarów. Quote
Rodzice Maciusia :) Posted March 31, 2009 Author Posted March 31, 2009 Fajnie piszesz Niuni - podoba mi się (ale wazelina :evil_lol::evil_lol:) Miałam już nie wchodzić na dogo, ale wątek potrąconego psiaka wytrąca mnie z równowagi, proszę podrzucajcie ten wątek, może jakaś pomoc się znajdzie :placz::placz:: http://www.dogomania.pl/forum/f28/potracony-pies-w-okolicy-ornety-134674/ Quote
Niuni&Pupi Posted March 31, 2009 Posted March 31, 2009 [quote name='Rodzice Maciusia :)']Fajnie piszesz Niuni - podoba mi się (ale wazelina :evil_lol::evil_lol:) / Dziękuję. Za wiele po prostu się napatrzyłam na różne rzeczy, więc miałam okazję do zdobycia doświadczenia i wiedzy w kwestii traktowania dużych psów :roll: Quote
Ola la Posted March 31, 2009 Posted March 31, 2009 Niuni&Pupi napisał(a):Uważam, ze skoro siboją to dobrze, ze ich nie biorą. no to też wolą małe psy :evil_lol: a temat bernardyna ciagnietego za samochodem...... przerazajace,straszne,okrutne eh i mozna by tak wymieniac.....:-( straszne sa tez niestety te kłotnie na jego wątku:-o Quote
Mruczka Posted April 1, 2009 Posted April 1, 2009 Wszyscy, że Nevisek duży i duży:razz:. Na zdjęciach wygląda raczej na krępego, w typie rotka, ale żeby jakiś wielki, to bym nie powiedziała. Czy jest szansa na zdjęcie z człowiekiem lub standardowej wielkości psem (w sensie rasowym), żeby rzeczywiście zobaczyć jego wielkość ??? Coś jeszcze dowiedzieć się też bym chciała :lol: - co porabia i jak się ma. Quote
Rodzice Maciusia :) Posted April 1, 2009 Author Posted April 1, 2009 Kłótnie na wątkach to jeden z największych koszmarów :shake: No ale człowiek by chyba nie był sobą jakby nie wszczynał awantur :razz: Mruczka - Nevisek jednak JEST spory. To największy piesek z jakim ja miałam do czynienia. Jest też naprawdę reprezentacyjny przez to. Najwięcej info na jego temat może przekazać Justynka, bo to u niej jest psiak. Ona ma na razie sporo nauki no i biega do Nevisa ze dwa razy dziennie (czyli na piechotkę to z godzina w obie strony). Ale napiszę do niej smska żeby napisała co nieco na wątku oraz pocykała jego więcej fot. Ona w każdym razie jest w nim bardzo zakochana - to wspaniały potulny "bydlaczek" :evil_lol:. Słodki i bardzo grzeczny. Pilnuje się na spacerze, można z nim chodzić bez smyczy, a on i tak nie pójdzie sobie nigdzie "na bok". Je chętnie wszystko. Quote
Mruczka Posted April 1, 2009 Posted April 1, 2009 [quote name='Rodzice Maciusia :)']Słodki i bardzo grzeczny. Pilnuje się na spacerze, można z nim chodzić bez smyczy, a on i tak nie pójdzie sobie nigdzie "na bok". Je chętnie wszystko. To jakiś anioł jest ! Kto ma niejadka, ten wie, o czym mówię . Quote
Justyna.Justa Posted April 1, 2009 Posted April 1, 2009 Halo Halo już jestem ! Najnowsze wieści o Newisku On nie jest wcale taki ogromny, jest wielkości owczarka niemieckiego. Zresztą dzisiaj zmierze jego wymiary i wam napiszę. To jest najsłodsza bestia na świecie, jest świetny Kocham Tego Psa i z bólem będę go oddawała do nowego domku. Jest bardzo grzeczny i potulny . Chodzę z nim dwa razy dziennie na łąki , bo mam nie daleko żeby się wybiegał. Jest wtedy w siódmym niebie. A i co ciekawe lubi się kąpać w rzece , wcale mu nie przeszkadza że woda nie jest za ciepła. Wieczorem trzeci raz wyprowadza go mój brat na miasto , na smyczce i szelkach. Zachowuje się bardzo ładnie , i jest pozytywnie nastawiony do innych psiaków bo do kotów to nie wiem nie sprawdzałam Reaguje na komendy i bardzo lubi przytulanki i podawanie łapki. Zjada wszystko , najbardziej się cieszy jak mu przyniosę kość. Aż szczeka z radości. On jest mi bardzo wdzięczny , że go zabrałam z ulicy i dałam mu domek tymczasowy . Dziękuje mi jak tylko może. Jednym z objawów jego radości jest turlanie się na trawce .Śmiesznie przy tym mróczy. Jedyna jego wada to jest to że lubi sobie skoczyć na mnie , i mnie pobrudzić:evil_lol: To też jest jeden z objawów jego radości i wdzięczności. Newisek był u weterynarza i jest zaszczepiony przeciw wsciekliźnie , Pani weterynarz dała mu 6 lat. Jak zrobi się cieplej zostanie wykąpany , i kupie mu preparat od kleszczy i pchełek. Quote
Justyna.Justa Posted April 1, 2009 Posted April 1, 2009 Mruczka wielkie podziękowania dla Ciebie , za przelanie stówki na wielkoludka. Jesteśmy Ci naprawdę wdzięczne. Ciesze się że są jeszcze takie osoby jak Ty które chcą pomagać , i nie odwracają się plecami. Dziękujemy A ja już muszę lecieć . Jadę rowerkiem do Neviska , muszę go wziąć na spacerek i pocykać mu fotki . Wieczorem zamieścimy je na forum. Do zobaczenia. Jak macie jeszcze pytania co do Newiska piszcie , będę odpowiadała. Quote
Ola la Posted April 1, 2009 Posted April 1, 2009 Justyna.Justa Super ,ze dalas Newiskowi domek :loveu: nie wiem co by tu wiecej napisac.Serce mi sie raduje,ze kolejny piesol nie blaka sie bez domu,opieki,jedzenia itd..... Quote
Rodzice Maciusia :) Posted April 1, 2009 Author Posted April 1, 2009 Pewnie, że super, że Justynka go wzieła!!!:loveu: Tylko, że to domek tymczasowy i Nevinio blokuje miejsce dla kolejnego :-( Więc szukamy mu domeczku :multi: Ja mu zrobię allegro jutro razem z Imbirką, ale poczekam na nowe foteńki :lol: A opisy Neviska są piękne, Justyna!!! :loveu: Quote
Justyna.Justa Posted April 1, 2009 Posted April 1, 2009 Zmierzyłam Newiska Ma 57 centymetrów tak licząc do grzbietu, nie wliczając głowy. Zresztą Anita umieści zdjęcia to zobaczycie, bo ja nie umiem umieszczać zdjęć dlatego wysyłam jej na maila. Na zdjęciach stoi przy nim mój brat , ona ma tak z 1.80. Psiak sięga mu do kolana . Quote
Ola la Posted April 1, 2009 Posted April 1, 2009 ale przystojniak :-D Newis oczywiscie:eviltong: taki leniwiec z niego trochu. Quote
Mruczka Posted April 2, 2009 Posted April 2, 2009 Słodziaczek !!!! A jakie ma fajne uszka ! Zawsze rozczulaja mnie łapki w pozycji takiej, jak na zdjęciu, na którym leży na plecach - zwłaszcza łapki w tym rozmiarze. Ale przyznać muszę, że jak na psa błakającego się i to po zimie, ma całkiem ładną sierść a i chudy specjalnie nie jest - musiał nieźle kombinować. Co świadczy o dużej inteligencji i zaradnosci życiowej. Ze zdjęć widać, że Nevis mieszka w gospodarstwie, w budzie, czy tak ??? Będę pytać w koło i polecać psiaka, mimo, że znajomi to same mieszczuchy. Ale próba nie strzelba, jak to mówią. Nadchodzą fajne letnie dni. Zazdroszczę wam tych spacerków. Trzymajcie się. Quote
Rodzice Maciusia :) Posted April 2, 2009 Author Posted April 2, 2009 Rzeczywiście, łapki słodkie :loveu: Mam więcej fotek, będę wklejać dalej, wczoraj moja mama robiła zakupy na dogo :evil_lol:, więc nie mogłam wszystkich fot wrzucić. Mruczka - Nevisek jest na DT u cioci Justyny, tam ma swoją budkę oraz kojczyk. Edit: Dalsze fotencje: ale muszę przyznać, że na fotach Nevis wygląda na mniejszego. Jak dla mnie to on jest ogromny, no ale ja w ogóle niewiele mam ddo czynienia z dużymi psiakami, moje to same kurduple. Quote
Justyna.Justa Posted April 2, 2009 Posted April 2, 2009 Tak tak psiak mieszka w kojczku i ma budkę . Całość ma wysłane siankiem i ma swoje kocyki i zabaweczke. Kojczyk jest u mojej Cioci która mieszka w domku jednorodzinnym , co zresztą widać na zdjęciach. Ja jak go znalazłam to on był chudszy ale nie tak strasznie wychudzony Musiał albo dobrze kombinować tak jak napisała Mruczka , albo ktoś go dokarmiał. Teraz jest grubszy ponieważ dbam o niego i dostaje dwa razy czasami zdarzy się że trzy razy dziennie. Także na brak żarcia nie narzeka. Quote
Rodzice Maciusia :) Posted April 2, 2009 Author Posted April 2, 2009 miejmy nadzieję, ze wbrew stereotypom znajdzie kochający domek O to się modlę :loveu: Quote
Niuni&Pupi Posted April 2, 2009 Posted April 2, 2009 Zdjęcia boski - psiak cudny, miejmy nadzieję, ze wbrew stereotypom znajdzie kochający domek :loveu: Quote
Rodzice Maciusia :) Posted April 3, 2009 Author Posted April 3, 2009 A Nevisek ma już nawet swój bannerek, zrobiony przez Feigned!! podlinkowany!! no i zrobiłam jemu i Imbirce nowe allegro: Pokochaj, błagam (602132413) - Aukcje internetowe Allegro Ale wieczorem jeszcze musze trochę pozmieniać, napisać o charakterze Neviska Quote
Justyna.Justa Posted April 3, 2009 Posted April 3, 2009 Anita dziękuję za allegro , ja jeszcze nie umiem wystawiać , chociaż mam konto swoje. Ale nauczę się jak znajdę tylko chwilkę czasu. Dziś wyjazd na uczelnie , tak mi się nie chcę wolałabym zostać z Neviskiem. Psiak zostaje na te dni , gdy mnie nie będzie pod opieką Cioci i mojego brata. A jak wrócę to czeka go kąpiel i odpchlenie. Bo się drapie strasznie. Jak go wykąpie to porobię mu jeszcze raz zdjęcia. Mam nadzieje że ktoś go pokocha i zechcę go wziąć na swojego przyjaciela. Wtedy będziemy mogły ratować kolejne psiaki. Zaczyna się robić ciepło . Jak pewnie każdy z was wie , w taki okres zaczynają się wywózki psów do lasów. Dlatego gorąca prośba moja do wszystkich dogomaniaków sprawdzajcie , jak macie tylko czas czy w waszych okolicach w lasach nie ma biedaków przywiązanych do drzew. Kto im pomoże jak nie my. U nas w lesie Anita też jakiś czas temu dowiedziała się że dosyć często są przywiązywane psy . Dlatego mamy zamiar to sprawdzić . Nie pozwólmy im tam umierać.:shake: Quote
Rodzice Maciusia :) Posted April 3, 2009 Author Posted April 3, 2009 No, z tymi lasami to strach po prostu :shake: Justyna - ja walczę z Twoim kontem - rzeczywiście coś u Ciebie jest nie tak, nie można wklejać sygnatury... Udało mi się tylko wkleić napis ze stronką taki jak u mnie. Quote
Ola la Posted April 3, 2009 Posted April 3, 2009 [quote name='Rodzice Maciusia :)']Rzeczywiście, łapki słodkie :loveu: Mam więcej fotek, będę wklejać dalej, wczoraj moja mama robiła zakupy na dogo :evil_lol: łooo super co kupiła???:lol: moze bym babcie zaciegnla na bazarek :-D a widzialam ostatnio sliczne chusty. no i super bannerek Feigned:multi: Quote
Niuni&Pupi Posted April 4, 2009 Posted April 4, 2009 Patrząc na najnowsze zdjęcia, stwierdzam iż Nevis wcale takim gigantem nie jest;) Jest mniejszy od połowy rotków z mojej okolicy ;) więc myślę, ze moze nie będzie takiego dramatu ze znalezieniem mu domu, bo widac ,ze z chłopaka kawał pociechy jest:loveu: Quote
Rodzice Maciusia :) Posted April 6, 2009 Author Posted April 6, 2009 Na allegro wejść 264. Ale nikt nie dzwoni, nie pyta :shake: Quote
Recommended Posts