Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, mój psiak ma kilkanaście lat (my sądziliśmy, że 12, ale wet mówi ze może mieć i 17) i przeszedł dwa wylewy, do tego ma problemy z wątrobą. Na wątrobę dostaję na zmianą opakowanie Hepatilu i essential. Od pewnego czasu zaczął brzydko pachnąć. A dokładniej czuć od niego kupą (powiedziane wprost, ale nie można inaczej tego określić :) ). Tak wiec przedwczoraj został dokładnie umyty, ale problem nie zniknął. Wystarczy, że pies znajdzie się metr od czyjegoś nosa to nadal czuć.
Z czego to wynika?
Boję się, żeby nie miał znowu jakiś problemów ze zdrowiem bo ostatnio wiele przeszedł. Ktoś miał podobny problem?

Posted

Witaj,
Czy psiak załatwia się normalnie tzn. czy nie jest tak, że oddaje kał z wyraźnym trudem?
Zwróć uwagę, czy obok odbytu nie ma wybrzuszeń.
U psów w tym wieku zdarza się, że w wyniku zaniku mięśni dochodzi po powstania zachyłków odbytnicy w których zalega kał - może to powodować właśnie taki kałowy zapach.
Nieprzyjemny zapach może być też spowodowany chorobami zębów, nieprawidłowym funkcjonowaniem przewodu pokarmowego, chorobami nerek lub skóry - ale wtedy jest to trochę inny smrodek niż opisujesz ;)
Najlepiej zabierz psa do weta, niech go dokładnie przebada - to już emeryt :) więc lepiej dmuchać na zimne!

Posted

Pies czasami ma momenty, że trudniej mu się oddaje kał, ale myślałam, że to spowodowane tym, ze je suchą karmę (trawi tylko Hepatic od weterynarza, o świeżym jedzonku niestety może już tylko pomarzyć) i przez to kał jest twardszy. Był kastrowany, bo miał powiększoną prostatę i myślałam, ze to wszystko się nakłada i stąd te trudności które mu się czasem zdarzają.
Do weterynarza i tak sie musimy wybrać na "przegląd" :)
A czy da się coś z tym zrobić jakby to było z powodu zaniku mięśni?

Posted

Jeszcze nie wiadomo czy w tym tkwi problem, jeśli tak to zwykle podaje się preparaty rozmiękczające kał i co jakiś czas oczyszcza zachyłki, możliwa jest też operacja, ale ponieważ to problem staruszków, to zwykle się jej nie wykonuje (różne przeciwwskazania związane z wiekiem itp) i leczy się zachowawczo.
Daj znać co powie twój wet.
Pozdrawiam

Posted

Wczoraj byłam u weta. Miał zgromadzony kał w tych zachyłkach odbytnicy. Tak więc zostało to tylko przeczyszczone, psiak drugi raz wykąpany i smrodku nie ma :D:diabloti:
Jak pojawi się nastepnym razem taki smrodek to wiem co robic :) dzieki za pomoc.

Posted

Hm...kolejna kupa i znowu smrodek. Czy tak już będzie za każdym razem? :placz:
Od czego to może byc? Czy to od suchej karmy? Je Royal Canin Hepatic. Może coś mu dawa żeby rozmiekczyc?

Posted

Czy piesek FAKTYCZNIE przestał cuchnąć po oczyszczeniu zachyłków?Czy tylko bardzo byś chciała, zeby tak było wiec podświadomość zadziałała?:evil_lol:

Nie jestem znawcą ale zrobiłabym, tak na wszelki wypadek próby nerkowe, czy poziomy są w porządku...Na podstawie Twojgo opisu myślę, że problemy nerkowe jako przyczyna są mało prawdopodobne ale skontrolowanie sytuacji przecież nie zaszkodzi zwierzakowi;)

Posted

Po samym wyczyszczeniu nie, ale po kąpieli po powrocie od weta tak. Takie było zalecenie. Biorę go dość czesto na ręce, bo nie może schodzić po schodach więc smrodek był uderzajacy. Na chwile była przerwa...Do kolejnej kupy:placz:

Miał robione nie tak dawno badania i miał podwyższony mocznik, a inne w normie. Badania byłu Około 1-2 miesięcy temu. Miał wtedy wylew i badania były przy okazji. Postaram się znaleźć wyniki to mogę wrzucić.

Posted

Przyszły mi do głowy nerki bo miałam do czynienia z psem z dysfunkcją tych narządów-cuchnął niewyobrażalnie, zapach przywodził na myśl odchody a to za sprawą wysokiego poziomu mocznika.Żeby jednak pies intensywnie cuchnął z tej przyczyny, musiałoby dojść do ostrej mocznicy a wtedy występowałyby inne dość jednoznaczne objawy.
To pewnie nie to,wspominam jednak bo to pierwsza rzecz jaka przyszła mi do głowy oraz w ramach ciekawostki;)

Posted

Powtórz badania krwi dla świętego spokoju:lol:Nie jestem weterynarzem ani nie mam jakiejś ponadnormatywnej wiedzy, najlepiej rozmawiać z wetem;)

Posted

Jakie inne objawy przy tym są? Wolę dmuchać na zimne

On ma najprawdopodobniej syndrom cushinga, więc swoich złych objawów to ma całą gamę. Jednak wszystkie to chyba neurologiczne