Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jaki Kurs lub szkolenie behawiorystyczne polecacie? Miejsce nie odgrywa roli, ale jeśli już, okolice Wrocławia, chodzi zarowno o szkolenie psów jak i kotów. Jestem w wieku, w którym jeszcze szukam tej rzeczy, która chciałabym robić przez resztę życia, więc chciałabym wiedziec jak wyglada przygotowanie do tego zawodu

• 11 months later...
Posted

Skończyłam kurs szkolenia psów behawiorystki w Krakowie w szkole psi-ekspert. Kurs jest stacjonarny weekendowy. Duża dawka zarówno teorii jak i praktyki, również asystentura na zajęciach teoretycznych, lecz kurs obejmuje zachowanie psa.

Jeśli jesteś zainteresowana wiedzą na temat kota jak psa to polecam kurs tej szkoły na petsittera, który rozpoczyna się w czerwcu '19

Polecam kurs, bardzo fajni prowadzący, kameralne grupy

Posted

Pytanie o kurs jest niemal sprzed roku. Ale ponieważ nie tylko Ty w pierwszym chyba wpisie na Dogo polecasz te kursy i tę szkołę, to proszę, napisz dla mojej ciekawości - w jakim zakresie podejmiesz się szkolenia psa? Do jakiego stopnia egzaminu PT, PTT lub obi przygotujesz od podstaw zwierzaka i przewodnika i na jakim egzaminie zewnętrznym, organizowanym przez ZKwP, sprawdziłaś poziom wyszkolenia własnego psa? Bo rozumiem, że nie podjęłabyś się przygotować psa do takiego egzaminu, którego wcześniej sama nie zaliczyłaś z wynikiem co najmniej bardzo dobrym.

Posted

Trochę mylisz tematy. Po kursie możesz zaliczać egzaminy PT i OBI, ale najistotniejsze jest to jakimi technikami uczysz psa, czy masz świadomość komunikowania emocji. Samo nauczanie komend je przecież proste, wyniki na egzaminie zależą od zaangażowania w trening psa i opiekuna. Praca po tym kursie polega głównie na odpowiadaniu na potrzeby klienta, najczęściej chodzi o rozwiązywania problemów z zachowaniem,  a nie oceny za egzaminach. Samo Twoje pytania świadczy o podejściu do szkolenia psa i brakach z behawiorystyki. 

• Downvote 2
Posted
56 minut temu, Annazx napisał:

Trochę mylisz tematy. Po kursie możesz zaliczać egzaminy PT i OBI, ale najistotniejsze jest to jakimi technikami uczysz psa, czy masz świadomość komunikowania emocji. Samo nauczanie komend je przecież proste, wyniki na egzaminie zależą od zaangażowania w trening psa i opiekuna. Praca po tym kursie polega głównie na odpowiadaniu na potrzeby klienta, najczęściej chodzi o rozwiązywania problemów z zachowaniem,  a nie oceny za egzaminach. Samo Twoje pytania świadczy o podejściu do szkolenia psa i brakach z behawiorystyki. 

:)))))))))))))))))))  Nawet nie wiesz,jak bardzo skompromitowałas się tym wpisem. :D

• Upvote 1
Posted

Dziękuję za podsumowanie mojej wiedzy. Tym niemniej pytam - czego praktycznie do tej pory nauczyłaś psa swojego lub ewentualnego klienta. skoro samo nauczanie komend jest tak proste dla Ciebie. Ja przy swych brakach w behawiorystyce stosuję sygnały, nie komendy. 

Oceny na egzaminach są dość obiektywną oceną rozwiązywania problemów z zachowaniem  i obserwacja tegoż zachowania w trakcie pracy doskonale naświetla stopień porozumienia psa i przewodnika, sposób komunikowania emocji i odpowiadania na nie.  

Tak przy okazji zakładam, że wiesz, kto był ojcem duchowym behawiorystów?  Na wypadek, gdyby ktoś z dogomaniaków nie doczytał czy zapomniał, to niejaki pan Kartezjusz. O duchowych różnicach miedzy behawiorystami a etologami zapewne tez wiesz dość dużo. 

W dziale Psy w potrzebie znajdziesz wątek o trudnym Toffiku. poczytaj, może jako tak doświadczona behawiorystka podzielisz się z opiekunami jakimś dobrym pomysłem? Rozwiążesz problemy z jego zachowaniem?

• Upvote 3
Posted

dorota 34 tak zachwala szkolę psi ekspert ( tak Wam brakuje chętnych???)

jej wypowiedzi z rożnych wątków na dogomanii/wszystkie z wczoraj

dorota34

Ja z moim brutusem chodziliśmy do szkoły psiekspert na psie przedszkole. Zarówno ja jak i brutus byliśmy bardzo zadowoleni. Brutus nauczył się wielu przydatnych komend.Świetna atmosfera, bardzo fajna trenerka. Psie przedszkole trwa 8 spotkań po 1,5h

dorota34

Napisano 18 godzin temu

Ja z moją almą chodzimy na szkolenie DogFit w szkole psiekspert. Jestem bardzo zadowolona, alma poznała na szkoleniu wielu psich znajomych. Szkolenie odbywa się na placu: nauka, komend, tor przeszkód i w terenie dogtrekking. Oczywiście wszystko metodami pozytywnymi.

dorota34

Ja uczęszczałam na psie przedszkole z moją amstaffką do szkoły psi ekspert, którą mogę wszystkim polecić. Lula nauczyła się wielu przydatnych komend, budowania zaufania do właściciela i to wszystko metodami pozytywnymi. Trenerka bardzo fajna, ma dużo cierpliwości zarówno do psów jak i ludzi.

dorota34

Ja z moim dinem chodzimy do szkoły psiekspert na zajęcia grupowe Kultura Osobista. Niestety nie zapisałam psa na psie przedszkole, dlatego kultura osobista okazała się trafem w 10, bo mój dino nie jest ideałem i trzeba położyć nacisk na modyfikację jego zachowań. Jestem bardzo zadowolona, gdyż zajęcia stawiają na wiedzę praktyczną i prowadzone są w przyjaznej atmosferze.

Cytaty z 2018 roku mówią same za siebie...

Posted
4 godziny temu, Annazx napisał:

O to to to to. Sowa trafnie zauważyła... wejdź na ten wątek: Toffika. Przeczytaj cały od deski do deski..Może jako behawiorystka coś doradzisz sensownego i skutecznego.

Tu jest link:

https://www.dogomania.com/forum/topic/346696-trudny-tofik-w-pdt-300-zł-na-miesiącnie-ma-pieniędzy-brakuje-deklaracji-malinka-10-m-cy-ma-ds/

• Upvote 1
Posted
9 godzin temu, Annazx napisał:

Skończyłam kurs szkolenia psów behawiorystki w Krakowie w szkole psi-ekspert. Kurs jest stacjonarny weekendowy. Duża dawka zarówno teorii jak i praktyki, również asystentura na zajęciach teoretycznych, lecz kurs obejmuje zachowanie psa.

Jeśli jesteś zainteresowana wiedzą na temat kota jak psa to polecam kurs tej szkoły na petsittera, który rozpoczyna się w czerwcu '19

Polecam kurs, bardzo fajni prowadzący, kameralne grupy

ale też znalazłam twój drugi wpis z innego wątku

Annazx

Napisano 9 godzin temu

Skończyłam kurs szkolenia psów w Krakowie Psi-ekspert. Firma oprócz szkoleń na instruktora organizuje również szkolenia dla psów. Szkolenie jest organizowane w czasie weekendów; 4 zjazdy , teoretyczne i 4 zjazdy praktyczne, jest również organizowana asystentura na zajęciach komercyjnych. Kurs kosztuje 4,500 zł, a kursancie otrzymuje dyplom i legitymacje instruktora szkolenia psów.

Kurs bardzo fajny dużo praktyki i potrzebnej wiedzy.

I chciałam się zapytać - który kurs w ukończyłaś. Bo jest to jeden i ten sam kurs, tylko trochę zmieniłaś treść wpisu

Posted
18 godzin temu, wilczyca napisał:

ale też znalazłam twój drugi wpis z innego wątku

Annazx

Napisano 9 godzin temu

Skończyłam kurs szkolenia psów w Krakowie Psi-ekspert. Firma oprócz szkoleń na instruktora organizuje również szkolenia dla psów. Szkolenie jest organizowane w czasie weekendów; 4 zjazdy , teoretyczne i 4 zjazdy praktyczne, jest również organizowana asystentura na zajęciach komercyjnych. Kurs kosztuje 4,500 zł, a kursancie otrzymuje dyplom i legitymacje instruktora szkolenia psów.

Kurs bardzo fajny dużo praktyki i potrzebnej wiedzy.

I chciałam się zapytać - który kurs w ukończyłaś. Bo jest to jeden i ten sam kurs, tylko trochę zmieniłaś treść wpisu

Pewnie ma wszystkie kursy ukończone w tej szkole, jako prowadzący.

Albo dostaje jakieś grosze za każdy dodany post z reklamą, to kopiuje ze strony co się da.

Posted
4 minuty temu, al'akir napisał:

Pewnie ma wszystkie kursy ukończone w tej szkole, jako prowadzący.

Albo dostaje jakieś grosze za każdy dodany post z reklamą, to kopiuje ze strony co się da.

albo....nie ukończyła żadnego "kursu,a tylko relamuje placówkę.Nachalnie,zresztą.

Idzmy sobie stąd do ważniejszych spraw. :)

Posted

Behawiorysci

Dnia 17.05.2019 o 16:38, Annazx napisał:

Praca po tym kursie polega głównie na odpowiadaniu na potrzeby klienta, najczęściej chodzi o rozwiązywania problemów z zachowaniem,

ściema po prostu i tyle;

i juz się jelenie skończyły do płacenia , wiec ogłaszają  się wszędzie

Kurs kosztuje 4,500 zł, a kursancie otrzymuje dyplom i legitymacje instruktora szkolenia psów.

i to wszystko

płaci się 4, 5 tysiąca i dostaje  się po prostu dyplom i legitymację  ze zdjęciem, że się jest instruktorem szkolenia psów/ czy behawiorystą

- i gada się głupoty klientom o komunikacji z psami; bo wiecie jakieś tam egzaminy, komendy PT, PTT lub obi  to każdy może nauczyć psa ,  ale żeby komunikować z psem to trzeba mieć legitymacje ze zdjęciem najpierw - mnie to najbardziej kojarzy się ze Skinnerem

bo behawioryzm to przecież raczej  eksperymentowanie na zwierzętach, wpływanie na zachowanie zwierząt, manipulowanie zwierzętami, a nie komunikacja ze zwierzętami 

• 3 years later...
Posted

Jeżeli chodzi o behawiorystykę i kursy to trzeba być ostrożnym. Jestem w tym temacie od dobrych kilku lat i pracuję również, jako behawiorysta i wiem, że kurs kursowi nie jest równy. Mogę polecić z doświadczenia ten organizowany przez Centrum Doskonalenia Zawodowego. Dużo solidnej wiedzy oraz ministerialne kwalifikacje.

• 1 year later...
Posted

Ja uważam,że najlepsze są szkolenia, różne. I dużo praktyki. Najlepiej u innego behawiorysty zrobić praktykę. Wg mnie papier nie ma znaczenia a umiejętności i podejście do psa i klienta. Ja miałam masę problemów z adopciakiem i to skłoniło mnie do nauki o behawiorze psa. Pomimo, że to był już mój 6pies i myślałam że wszystko wiem 🙂 Kontaktowałam się z kilkoma behawiorystami i powiem Wam, że większość nie ma żadnej wiedzy. Nawet miałam wrażenie że wiem wiecej.

Dużo różnych kursów, najlepiej stacjonarnych i celowane zagadnienia i ich rozwiązywanie w praktyce.