Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam

Mam 3-miesięczną suczkę która ma większość genów amstaffa. Ogółem jest bardzo grzeczna, dużo rozumie i szybko się uczy. Kocha kontakt z ludźmi i innymi zwierzętami. W tym problem. W nocy mimo zabezpieczeń z kazdej strony potrafi wdrapac się po siatce do sąsiadów gdzie jest wiekowy pies, który nie przepada za towarzystwem ale jakimś cudem nie przeszkadza mu moja suczka. W ciągu dnia cały czas przebywa z członkami rodziny, bawimy się z nią i nie ma nudy. Wydaje mi się że potrzebuje po prostu kontaktu z jakąś istotą w nocy kiedy jest sama. Ale nie chce żeby się przyzwyczaiła do nocowania u sąsiadów no gdy urośnie może być to duży problem. 

Czy jest ktoś kto miał taki problem i wie jak zaradzić? Albo jakieś rady? 

Wpuszczanie pieska na noc do domu nie wchodzi w grę. 

Posted

Zabezpieczenia nie są zabezpieczeniami, skoro potrafi je pokonać 3-miesięczny szczeniak. Gdy podrośnie,  ucieknie przy pierwszej cieczce przy takich "zabezpieczeniach"  i wróci już nie sama; będą następne kundelki. Zrób jej porządny kojec z budą i zadaszeniem i śpij dobrze w domu ze świadomością, że malutkie szczenię rozpaczliwie potrzebuje czuć się bezpiecznie w nocy.  To przecież nie jest dla Ciebie problem.

• Upvote 3
Posted

3-miesięczny szczeniak to jeszcze psie dziecko, dodatkowo psy w typie TTB nawiązują silną więź z człowiekiem i potrzebują stałego kontaktu. Tak młody pies pozostawiony w samotności może czuć się  nawet przerażony. Być może pies mógłby przebywać w domu chociaż tylko na konkretnym, ustalonym obszarze, np. w korytarzu?

• Upvote 3
Posted

3-mies. szczeniaka trzymasz na dworze i to w nocy? Czy ty masz wogóle serce dla psów? W zimie też masz zamiar zostawiać ją na noc na podwórku? Pies krótkowłosy, poza tym jak każdy pies a szczególnie szczeniak potrzebuje bliskości człowieka. Wzięłaś ja po to, żeby pilnowała domu już w wieku 3 miesięcy?

Radzę oddać ją komuś kto wie jak się postępuje i wychowuje szczeniaka a do pilnowania domu założyć alarm.

• Upvote 3
Posted
10 godzin temu, Magda1199 napisał:

Czy jest ktoś kto miał taki problem i wie jak zaradzić? Albo jakieś rady?

To jest problem? To że 3miesięczny szczeniaczek nie chce być sam, że szuka bliskości człowieka a jeśli go nie znajduje to garnie się do jakiegokolwiek psa.

Nie znam takiej osoby z TAKIM problemem.

Rada? Mam radę- zastanów się gdzie  jest Twoja empatia.

• Upvote 1
Posted

@Magda1199

Zajrzałaś na wątek,przeczytałas więc odpowiedzi...bądż rozsądna I nie obrażaj się,a wyciągnij wnioski,Odpowiedziały Ci osoby,które kochają I mają psy "od zawsze".I dobro psiego dziecka spowodowało,że w tych odpowiedziach jest..złość.Ty też złościłabys się,gdyby ktoś krzywdził kogos Ci bliskiego - nawet nieświadomie...Nieświadomośc I niewiedza to nie wstyd,wstydzić sie natomiast  można uporu w niedobrych wyborach.

Wierzę,że chcesz dla malucha jak najlepiej,jeśli sama nie mozesz decydować,to przekonaj rodziców,żeby gdzieś małemu wydzielić kącik na noc,blisko ludzi,w cieple.Jak podrośnie,stanie się bardziej samodzielna,wtedy może mieszkać w kojcu z budą na podwórku.

Teraz potrzebuje poczucia bezpieczeństwa,potrzebuje człowieka,jak każde malutkie dziecko...Pomysl o tym,ok?

12 godzin temu, Magda1199 napisał:

Albo jakieś rady? 

Wpuszczanie pieska na noc do domu nie wchodzi w grę. 

• Upvote 1
Posted

Jak możesz zostawiać małego szczeniaka samego na dworze, psy tej rasy potrzebują kontaktu z człowiekiem. Ja mam psa w typie TTB i nie wyobrażam sobie zostawić go na całą noc samego na podwórku, on nawet nigdy nie siedzi sam w drugim pokoju zawsze musi być tam gdzie człowiek, a gdzie masz zamiar trzymać go w zimę? Psy bez podszerstka nie powinny mieszkać na zewnątrz.

Posted

Dlaczego wpuszczanie na noc do domu małego szczeniaczka nie wchodzi w grę? To po co wam pies. Może wystarczy pluszowa zabawka, nie sprawia żadnych problemow.

• Upvote 1