Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hej!

Znalazłam na allegro chipsy buraczane ,które mają podobno pomagać przy egzemach i alergiach oraz na nerki psa.Ciekawa jestem czy ktoś to stosował i jakie są szanse skuteczności.Chodzi mi o te egzemy.Ja karmię swoją psine lamb&rice ale dopiero od niedawna ponieważ ma problemy skórne.Wdzięczna będę za wszelkie opinie. :ylsuper:

Posted

Ja nie stosowałam buraczków ale z tego co jest napisane na stronie Olewo wynika, ze chipsy buraczane zawierają m. in. wit. C, prowitaminę A i wit. B czyli witaminki odpowiadające za stan skóry i wspomagające przy leczeniu alergii, dodatkowo wit. C zakwasza mocz uchroniąc ukł. moczowy przed namnażaniem się bakterii.

Posted

Ja bym zapytał weta co o tym sądzi, a najlepiej paru wetów.

Na forum można trafić na różne "mądrości ludowe", a zdrowie psa jest chyba jednak zbyt ważne i należy powierzyć je w ręce specjalistów, trzymając się zaleconej kuracji.

Posted

Buraczków nie, ale marchewkę znam. Dostałam probkę, robiłam psom, smakowała im, ale do mnie jakoś nie przemawia.

Jak warzywka, to warzywka, naturalne :D

Posted

Niekoniecznie obciąża :wink: Jak moja suka miała zapalenie nerek to wet kazał podawać jej wit. C w duzych ilościach, żeby własnie obniżyć pH moczu i ograniczyć rozwój bakterii. Oczywiście nie należy stosować buraków w kamicy szczawianowo-wapniowej bo zakwaszenie moczu wtedy spowoduje rozwój choroby (kamienie te powstają przy niskim pH) a ponadto buraki zawierają kwas szczawiowy, który również może wpływać na rozwój kamieni szczawianowych.