anika_82 Posted March 22, 2009 Posted March 22, 2009 Kędzior uwielbia ludzi,nawet tych obcych.Zawsze cieszy się na widok nowej osoby w swoim otoczeniu. Gdy wzięłam go ze schronu-skakał na wszystkie napotkane osoby i lizał.Norma.Miał tego mało,teraz kochał każdego człowieka,bo wydawało mu się,że każdy jest taki jak jego właściciel. Po jakimś czasie udało mi się-jeszcze nie w 100% ale jesteśmy blisko-żeby nie witał ludzi tak radośnie,bo ktoś kiedyś się wścieknie za zniszczone ubranie-w końcu Kędzior biega po ziemi a jego łapki nie są za czyste. Pojawił się za to inny problem.Gdy wita się z jakimkolwiek psem czy sunią-skacze na zwierzaka.Część pozwala mu przez chwilę się nacieszyć,ale większość momentalnie pokazuje zęby.Nie dziwię się, Kędzior na zbyt wiele sobie pozwala.Tylko jak go tego oduczyć? Przywoływanie nic nie daje. Zaczynam się bać,że zwierzaki będą go omijały-już teraz ich właściciele przechodzą na inną stronę ulicy. Kędzior nie jest duży,ale potrafi narobić zamieszania.. Miał ktoś taki problem? Quote
WŁADCZYNI Posted March 22, 2009 Posted March 22, 2009 Nie puszczać luzem nieodwoływalnego psa - na lince, nie reaguje na komendy więc zostaje Ci kontrola fizyczna i ćwiczenie, ćwiczenie, ćwiczenie. Właścicielom się nie dziwię - pytasz się czy Twój pies może się przywitać czy po prostu on pędzi do nich? Quote
anika_82 Posted March 22, 2009 Author Posted March 22, 2009 Kędzior zawsze chodzi na smyczy.Niedawno zmieniłam na automatyczną,bo chciałam dać mu więcej swobody. Gdy widzę psa-trzymam Kędziora na krótkiej smyczy.Dopiero gdy widzę,że właściciel swojego psa pozwala na powitanie - powoli podchodzę. Kędzior bardzo się rwie.Potrafi przejść spokojnie cały spacer tylko wtedy,gdy w pobliżu nie ma innych zwierzaków. Quote
WŁADCZYNI Posted March 22, 2009 Posted March 22, 2009 Jeżeli nie umie chodzić na zwykłej smyczy to automatem robisz sobie złą robotę - automat może utrwalić paskudny nawyk ciągnięcia no i nie zawsze można go szybko zwinąć, niestety. Skupianie na Tobie, zabawa z Tobą, uczynienie z Ciebie centrum wszechświata - nie zauważy wtedy nawet innych psów;) Quote
Recommended Posts