Mafi221 Posted March 21, 2009 Posted March 21, 2009 LEcImy z KOKsEm | Czy psa to jest (york) można nauczyć takiego czegoś jak Gdy by ktos chcial mnie udeżyc to by go ugryzł Jeżeli tak może podacie jakieś metody jak to zrobić PoZDro Quote
**Villemo** Posted March 21, 2009 Posted March 21, 2009 Można nauczyć takiej komendy ale nie widze sensu i z pewnością nie podam Ci sposobu. York w razie realnego zagrożenia i tak Cie nie obroni a może zarobić śmiertelnego kopniaka:/ Quote
Mafi221 Posted March 21, 2009 Author Posted March 21, 2009 @up Wiesz nie traktuje tego na realnej walce lecz chociaż tak w zabawie :lol: @Refresh prosze o podpowiedzi :diabloti: Quote
badmasi Posted March 21, 2009 Posted March 21, 2009 Mój duży pies zna komendę-bierz go-tyle, że jest to sztuka dla sztuki. Nie stosuję jej bo nigdy nie zaistniała taka potrzeba. To komenda wyuczona całkiem na serio więc pies mógłby być dla kogoś zagrożeniem a i sam mógłby się znaleźć w opałach. Jeśli ktoś jest agresywny, wymachuje rękami, krzyczy na mnie mój pies szczeka i to całkowicie wystarczy aby napastnik odsunął się o krok dalej. Tylko, że mój pies spory i ma duże zembiszcza..... Małego psa nie uczyłabym takiej komendy bo po co? Jeśli ktoś cię zaatakuje i będzie chciał ci zrobić krzywdę york ci w żaden sposób nie pomoże. Duży pies też niekoniecznie poradzi sobie z napastnikiem, szczególnie jeśli ten jest uzbrojony. W formie sztuczki można nauczyć psa np. ciągnięcia za nogawkę ale musi to być pies odpowiednio przygotowany, nauczony posłuszeństwa, szkolony itd.oraz pies o zrównoważonym charakterze. Czyli jest to raczej zabawa dla zaawansowanych a nie początkujących. Nie wiem w jakim wieku jest twój pies ale dla mnie cenniejsze w układaniu szczeniaka jest oduczanie gryzienia rąk, kostek, ubrań. Jedyne co może "atakować" to swój szarpak.W tym przypadku komenda "bierz go" (może być cokolwiek innego np. "złap")może polegać na chwytaniu szarpaka i potrząsania nim. Wtedy ma to formę zabawową bo nie dotyczy atakowania człowieka. Quote
Saite Posted March 21, 2009 Posted March 21, 2009 Yorki przeważnie z uwagi na swój terrierowy temperament są napastliwe i łatwo nakręcają się, często reagują agresywnie na otoczenie, więc jaki jest sens pogłębiać w psie te cechy celowym szczuciem? Co to ma dać? Problem z psem? Problem i zagrożenie dla psa? Bo taki pies owszem, chętnie pewnie przysposobi "atak", tylko ma ogromne szanse stać się w rezultacie jego ofiarą. Ty się Mafi chcesz pobawić, ale pies nie będzie rozróżniał kiedy to jest zabawa, a jeśli chapnie później z jakiegoś powodu inną osobę, a ta mu "pośle kopa", bo tak często reagują ludzie, to możesz mieć po psie. Quote
zmierzchnica Posted March 21, 2009 Posted March 21, 2009 Mafi221 napisał(a):@up Wiesz nie traktuje tego na realnej walce lecz chociaż tak w zabawie :lol: @Refresh prosze o podpowiedzi :diabloti: Ale po co? Co w tym jest zabawnego? Nie ma sensu wzmagać w psie agresji. Zajadłość yorków i tak jest już powszechnie znana, jeśli ją ukierunkujesz na człowieka "w zabawie" to pies może zareagować w ten sposób na serio jeśli uzna, że ktoś jest dla niego zagrożeniem (np. dziecko wyciągające rękę by pogłaskać "pieska-maskotkę", jak to się często zdarza). Może mały atakujący piesek jest dla kogoś śmieszny, ale wierz mi, gdyby taki mi wbił zęby w łydkę, to zrobiłabym wszystko, byś miał z tego powodu jak najwięcej kłopotów... A ktoś inny mógłby psu bez problemu zrobić krzywdę - lub nawet zabić, to nie problem, kiedy pies jest tak mały. Każdy pies powinien być pod kontrolą i tyle. Nie ma sensu uczyć go czegoś, co tą kontrolę utrudnia... :roll: Quote
Visenna Posted March 21, 2009 Posted March 21, 2009 Mafi221 napisał(a):@up Wiesz nie traktuje tego na realnej walce lecz chociaż tak w zabawie :lol: @Refresh prosze o podpowiedzi :diabloti: W zabawie? :crazyeye: A ja sie bedziesz bawic z chlopakiem/ dziewczyna ( nie znam Twojej płci), bedziecie sie np łaskotac czy siłować na żarty, a psiak uzna że Cię biją i zacznie gryżć? Co wtedy, pewnie oberwie w tyłek, bo przecież nic złego Ci się nie działo? :shake: Masz niemądre pomysły...lepiej pomyśl jak sprawić zeby ten York był szczęśliwy u Ciebie, a nie jak uczyc go głupich sztuczek, nikomu do niczego niepotrzebnych. Quote
Suciune Posted March 21, 2009 Posted March 21, 2009 A ja spytam inaczej. Jesteś aż tak słaby/a, żeby musieć bronić się miniaturowym psem, który w sytuacji prawdziwego twojego zagrożenia od napastnika może dostać ŚMIERTELNEGO kopa? :roll: Kolejne dziecko bez wyobraźni. Quote
Mafi221 Posted March 22, 2009 Author Posted March 22, 2009 @Suciune Jesli napisalem dokladnie ze prosze o sposoby a nie o komentarze to po co sie dolanczasz ? Prosze O podpowiedzi Edytowane z powodu ublizania innym uzytkownikom [mod] Quote
Suciune Posted March 22, 2009 Posted March 22, 2009 Chyba sobie nie zdajesz sprawy że jeden mocny kop yorka może zabić. A obrona w zabawie? Nie rozumiem po grzyba potrzebne ci wzbudzanie w yorku agresora, a zapewniam cię, że później takich zachowań niełatwo oduczyć. Za propozycję ... dziękuję, ale nie :lol: Quote
Mafi221 Posted March 22, 2009 Author Posted March 22, 2009 @Refresh Dobra Zdalem Sobie z tego sprawe ale prosze was chociaz z czystej ciekawosci o sposoby jak nauczyc psa komendy bierz go Quote
paczanga Posted March 22, 2009 Posted March 22, 2009 Tylko kompletnie niekompetentna osoba podałaby "przepis" na naukę takiej komendy. Jeśli chcesz i masz w okolicy dobrego pozoranta i szkoleniowca możesz zacząć trenować IPO (podstawą tego sportu jest bezwzględne posłuszeństwo). To przykład, że dla chcącego nic trudnego:lol:: Schutzhund With A Jack Russell - Video Quote
chicken Posted March 22, 2009 Posted March 22, 2009 Mafi221 dostajesz ostrzezenie za niecenzuralne zwracanie sie do uzytkownikow. Kolejny taki wyskok skonczy sie tymczasowym zablokowaniem konta [mod] Quote
Mafi221 Posted March 23, 2009 Author Posted March 23, 2009 Moderator zamiast bawić się w usuwanie posów może by pomugł Quote
Niufka Posted March 23, 2009 Posted March 23, 2009 paczanga napisał(a):Tylko kompletnie niekompetentna osoba podałaby "przepis" na naukę takiej komendy. Którego słowa z powyższej wypowiedzi nie zrozumiałeś? Po co kontynuujesz tę dyskusję? Quote
Nikki Posted March 23, 2009 Posted March 23, 2009 Mafi221 napisał(a):Moderator zamiast bawić się w usuwanie posów może by pomugł Ojej, biedny, potrzebujesz pomocy ;( żal... Moderator, właśnie, nie ma się co bawić w usuwanie postów, lepiej od razu zamknąć i skasować cały beznadziejny wątek Quote
Mafi221 Posted March 24, 2009 Author Posted March 24, 2009 ale tu uwas miło pszeniose się na jakieś inne forum o psach bo wyraznie widac ze tylko umiecie uwage zwracac :shake: Nikki zal to twojej mamy i twojego taty ze musieli cie urodzic Quote
Premier Posted April 4, 2009 Posted April 4, 2009 badmasi napisał(a): Nie wiem w jakim wieku jest twój pies ale dla mnie cenniejsze w układaniu szczeniaka jest oduczanie gryzienia rąk, kostek, ubrań. Jedyne co może "atakować" to swój szarpak. Jak oduczyć szczeniaka gryzienia rąk O.o błagam o dobrą rade :D Quote
Nikki Posted April 8, 2009 Posted April 8, 2009 [quote name='Mafi221']ale tu uwas miło pszeniose się na jakieś inne forum o psach bo wyraznie widac ze tylko umiecie uwage zwracac :shake:Nikki zal to twojej mamy i twojego taty ze musieli cie urodzic Dziecko, gdybyś skończył przynajmniej czwartą klasę szkoły podstawowej to wiedziałbyś, że ojciec nie mógł mnie urodzić Za dużo bajek się naoglądałeś Quote
Recommended Posts