Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

mortikia napisał(a):
Jestem zdziwiona... Zmieniając psu dom co chwilę robi mu się największą krzywdę ! Pies się przyzwyczaja do otoczenia, przywiązuje do danej osoby, a tu ups... sorry - teraz bierze cię ktoś inny? :crazyeye:

Trudno stwierdzić co lepsze - z jednej strony masz rację, a z drugiej wolałabym żeby pies przebywał w towarzystwie ludzi niż zamknięty w kojcu 24 na dobę. Gdybym musiała zostawić swoje psy na parę dni / tygodni / ... to wolałabym żeby nawet codziennie opiekował się nimi ktoś inny niż były skazane na samotność. Dotyczy to szczególnie huskich, które na codzień potrzebują duuużo zajęć i żaden hotel im tego nie zapewni.

Oczywiście mogę być w błędzie, bo żadna ze mnie specjalistka ;)

• Replies 239
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Obie macie rację. Jasne, że stabilizacja byłaby wskazana, ale gdyby wybierać między samotnym kojcem a przechodzeniem z rąk do rąk przyjaznych ludzi - to chyba to drugie.

Posted

olga ruta napisał(a):
Obie macie rację. Jasne, że stabilizacja byłaby wskazana, ale gdyby wybierać między samotnym kojcem a przechodzeniem z rąk do rąk przyjaznych ludzi - to chyba to drugie.

No ale skoro mamy sponsora na czas pobytu w DT, to może łatwiej będzie znaleźć jeden. Tak więc od tymczasowego opiekuna Luna oczekuje tylko koca w kąciku, odpowiednio dużej ilości uwagi i regularnych wizyt u weterynarza :) Boże - po takiego skarbka jak Luna powinny się tu kolejki ustawiać...

Posted

No w takim hoteliku to miałaby jak w psim raju. Tak jak pisałam - nie jestem specjalistką. Staram się, jak chyba każdy, pomóc w znalezieniu najlepszego rozwiązania sytuacji Luny. Hotel wyobrażałam sobie jako psią przechowalnię w której pies ma kontakt z kimkolwiek w porze karmienia / ew. wyjścia za potrzebą. Pewnie że jeśli pies będzie miał zapewnione towarzystwo i ludzi i innych psiaków to jest to lepsze rozwiązanie!

Swoją drogą nie miałam pojęcia że w niektórych faszeruje się psy proszkami (wnioskuje że uspokajającymi)...

(Ed: Coś chyba post przeskoczył mi w górę)

Posted

Moim zdaniem przechodzenie z rąk do rąk jest o wiele gorsze od hoteliku. :shake: I nikt, i nic nie zmieni mojego zdania. Całe wakacje spędziłam zajmując się hotelowymi psami. Codzienne spacery, drapanka, ćwiczenie komend zajmowały mi cały czas. Niektóre psy miałam pod opiekę nawet dwa miesiące, inne średnio dwa tygodnie. Wszystkie bez wyjątku szybciutko się zaaklimatyzowały i wróciły do domów z "uśmiechami" na pyszczkach. Najbardziej polubiłam gończą polską - trafiła do nas w złym stanie, wychudzona, po chorobie, bała się gwałtownych ruchów, innych psów, chodziła z podkulonym ogonem i nie chciała jeść. Po miesiącu jej właściciele ledwo poznali sunię. Biegała na spacerach luzem, bawiła się z każdym psem, tuliła się do ludzi, przybrała na wadze i tak wygląda do dziś. Nikt mi nie wmówi, że ta delikatna i wrażliwa sunia czułaby się lepiej mieszkając co chwilę w innym miejscu niż gdy miała swój wybieg, przyjazne psie stado i ciągły kontakt ze mną i innymi ludźmi....

EDIT: Jeśli chodzi o hotele: nie można uogólniać i wrzucać wszystkich do jednego worka. Znam różne hotele: choćby na Targówku, gdzie faszerują psy proszkami, albo pod Warszawą, gdzie pies siedzi w kojcu i nie ma kontaktu z człowiekiem poza porą karmienia... Ale są też inne, w których panuje rodzinna atmosfera i psy czują się w nich dobrze. Trzeba umieć szukać.

Posted

ja z hotelami mam ostatnio same złe doświadczenia...oczywiście nie mozna uogólniać, ale jakos tak jest, że jest jak jest :evil_lol:

rozliczenie wpłat na konto lecznicowe do 01 kwietnia 2009

Reszka - 50 zł
Łukomska - 35 zł
Czija - 30 zł
Morawiec - 50 zł
Chamerski - 100 zł

razem; 265 żł

bardzo dziękujemy :-)

jesli ktos wpłacił, a nie jest uwzględniony w rozliczeniu, proszę niech napisze. Przepraszam za ew błedy w pisowni nazwisk..

dziś dowiem się jaki jest bieżący dług Luny

Posted

Lunka pokazuje swoją prawdziwą naturę ;)
Dziś byłam z małą na niewielkiej wycieczce i z obserwacji wynika że Luna rewelacyjnie jeździ autem- grzecznie wchodzi na komendę, spokojniutko siedzi podczas jazdy,no i nie ma choroby lokomocyjnej. Na psy reaguje spokojnie -w przeciwieństwie do mojego Pepka,który dostał prawie zawału gdy wskoczyło mu ufo w kołnierzu do auta :evil_lol: Na spacerku kołnierz został zdjęty i Luna nawet zachęcała mojego gamonia do zabawy. Nie reagowała na rowerzystów. Za to bardzo interesowała się żabami, ptakami i myszami w zaroślach. Poza tym mam wrażenie,że ta jej ucieczka to nie przypadek. Ona ma coś takiego w zachowaniu,że miałabym wieeelkie opory puścić ją ze smyczy. Niby jest miła i grzeczniutka,ale.. Możliwe ,że to kwestia jej niefajnej przeszłości i musi tak naprawdę zaufać i zdać się na człowieka. Na dzień dzisiejszy jest nadal zamknięta w sobie.

Posted

pati-c napisał(a):

Na mordce to szrama,są strupki, jak się wygoi nie będzie śladu.

dziwny kształt tych strupków :angryy: sama sobie tego raczej nie zrobiła :shake:
pocieszające jest to że mała wraca do zdrowia i to że jest dt i szykuje się super domek dla Luny ;)

Posted

wieczorem Magda odebrała Lunę z lecznicy i dzis wiezie ją do DT na południe Polski. Więcej napisze jolek

ja wkleję dziś końcowe rozliczenie i bardzo dziękuję wszystkim za pomoc :-)

nie wiem jaki jest dług Luny na dzień dzisiejszy, będę wiedziała póżniej

Posted

Luna szczęśliwie dotarła do Zakopanego ;) całe stado(dt ma malamuty) na psi sposób się dogadało :evil_lol: więcej info zapewne jutro bo dziś dzień pełen wrażeń i zabrakło czasu ;)
lavinia szkoda że nie spotkałyście się w klinice przy odbiorze Luny :shake: myślę że będzie na to jeszcze czas ;) dt pyta czy wiesz coś o suni z okresu zanim ją zawiozłaś do kliniki :shake:

Posted

nie wiem nic - trzeba zapytać Pati-C, bo to ona ją przeciez znalazłą, chociaz i ona mało będzie wiedziałą

ja byłam tylko "pośrednikiem " :cool3:

ja też żałuję, że się nie spotkałyśmy, no ale siła wyższa....mam nadzieję, że będzie jeszcze okazja

dziś będę na Kosiarzy, wezmę wydruki

dziękuję za pomoc raz jeszcze - :loveu: