Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Takkk... Miya pełną gębą wygląda jak rasowy morderca ;) szczególnie w wersji zimowej na taboreta haha :)))
Ja rozumie wszystko, smycze, kagańce, wiek opiekuna, ale zakazy posiadania ? i jak tu być wolnym człowiekiem ? :)

• Replies 7.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dlatego tak dumam nad tą amstaffką jeszcze, bo niby ani do Niemiec ani do Anglii mnie nie ciągnie, ale nigdy nic w życiu nie wiadomo, a świadomość, że mojego psa zwyczajnie gdzieś nie wpuszczą jest fatalna.

Posted

Amber napisał(a):
Dlatego tak dumam nad tą amstaffką jeszcze, bo niby ani do Niemiec ani do Anglii mnie nie ciągnie, ale nigdy nic w życiu nie wiadomo, a świadomość, że mojego psa zwyczajnie gdzieś nie wpuszczą jest fatalna.

No kiepsko to brzmi ;) ja tylko wiem, że jeśli dostane odpowiedź NIE to już furtka dla mnie zamknięta, ale szczerze chciałabym w końcu zrobić coś sama dla siebie, nie myśląc o nikim ani o niczym ...

Posted

Najlepiej jak się dowiesz dokładnie w miejscu zamieszkania w jakimś urzędzie, bo takie prawa są chyba inne dla każdego landu. No chyba, że dotyczą tylko wewnętrznych rotacji, a nie emigrantów.

Posted

Amber napisał(a):
Najlepiej jak się dowiesz dokładnie w miejscu zamieszkania w jakimś urzędzie, bo takie prawa są chyba inne dla każdego landu. No chyba, że dotyczą tylko wewnętrznych rotacji, a nie emigrantów.

No właśnie Gops ma mi dać znać co się dowie, i znajoma z Niemiec ma mi zadzwonić do urzędu miasta w Hamm .. także zobaczymy..

Posted

>Czy ktoś z waszych znajomych posiada TTB na terenie Niemiec?

Może komuś jeszcze przyda się taka informacja - nie da się mieszkać na terenie Niemiec z importowanym tam TTB nie urodzonym w niemczech i nie ma od tego żadnych wyjątków. Możliwy jest jedynie reimport psa urodzonego w niemczech (urodzony w niemczech, potem przebywał za granicą i potem wraca do niemiec). Na terenie niemiec mogą mieszkać wyłącznie psy tam urodzone, które pozytywnie przeszły testy psychiczne (zaleznie od landu), w niektórych landach w ogóle nie można mieć takiego psa. Przydatne linki:
http://berlin.angloinfo.com/information/family/pets/restrictions-on-animals/
http://de.wikipedia.org/wiki/Rasseliste

Posted

[quote name='Amber']Miya wygląda jak rasowy przedstawiciel "rasy niebezpiecznej" :evil_lol: A szczerze to paranoja jakaś z tym jest... Ja na razie mam tylko problem z wjazdem do Szwajcarii z Jarim, bo tam jest zakaz posiadania psa kopiowanego czy coś w tym stylu :evil_lol: Całe szczęście jakoś się nie wybieram :eviltong:

eee to tez bujda ;) to wlasnie zakazany amstaff z kopiowanym dobkiem na szwajcarskich polach ;) https://lh3.googleusercontent.com/-smOg5imVt5E/UuWDrS78r0I/AAAAAAAAF0M/hHf84FNM63w/w705-h430-no/_DSC4813.JPG W "gminie" przy rejestracji psa dwa razy kolezanka pytala co dobkiem bo kopiowany...uslyszala ze ma im glowy nie zawracac;)

Zaba w Niemczech wszystko zalezy od landow, nie ma jednolitego prawa dla calego kraju i te przepisy ustalaja indywidualnie wiec zalezy dokad sie wybierasz. Ja mam przyjaciol w Monachium i tez mieszkaja z astkiem no i druga sprawa to ze STB sa o wiele lagodnniej traktowane, np w zadnym kantonie szwajcarskim nie sa zakazane a asty juz tak...
Trzymam kciuki za pozytywne zmiany :)

Posted

eee to tez bujda ;-) to wlasnie zakazany amstaff z kopiowanym dobkiem na szwajcarskich polach ;-) https://lh3.googleusercontent.com/-s...o/_DSC4813.JPG W "gminie" przy rejestracji psa dwa razy kolezanka pytala co dobkiem bo kopiowany...uslyszala ze ma im glowy nie zawracac;-)

O to widać, przeciwnicy kopiowania się zapędzili jak zwykle w swoich bajeczkach ;), bo pisali, że idąc tam z psem kopiowanym można dostać mandat... i to nie jeden :evil_lol:

To wspaniale w takim razie, idę zamawiać na przyszły rok ferie w tamtejszym kurorcie! :evil_lol:

Posted

Amber napisał(a):
O to widać, przeciwnicy kopiowania się zapędzili jak zwykle w swoich bajeczkach ;), bo pisali, że idąc tam z psem kopiowanym można dostać mandat... i to nie jeden :evil_lol:
To wspaniale w takim razie, idę zamawiać na przyszły rok ferie w tamtejszym kurorcie! :evil_lol:

Noooo...a najwiecej to pisza tacy co tam nigdy nie byli i nie mieszkali ;) jak juz dojedziesz daj znac, pojdziemy na miasto pozbierac mandaty:diabloti:

• 2 weeks later...
Posted

W hodowli był Maxem i na to reaguje ;) więc nie będę chyba mieszać mu w głowie ;) a w sumie nie mam najmniejszego pomysłu :)
Miya mieszka z Maxem ;)
a Zanuch z miotową siostrą Maxa, czyli Bellką :)
Swoją drogą, Zany także jest po tym samym ojcu co te małe łobuzy :) także tak rodzinnie :)

Gops tak mały jej z tutejszej hodowli która kiedyś istniała w PL :)

Posted

Ja jeszcze chciałam napisać co do TTB w Niemczech - mieszkam w Niemczech, w części Niedersachsen i z tego co wiem tutaj TTB nie sa zabronione, u mnie w mieście sama często widuję i Pity, Bulle czy AST i nie jest to tutaj problem. Wiem że w części Niedersachsen rasa nie jest 'zakazana', nie wiem jak w innych częściach :)

Posted

[quote name='Monika_1584']Ja jeszcze chciałam napisać co do TTB w Niemczech - mieszkam w Niemczech, w części Niedersachsen i z tego co wiem tutaj TTB nie sa zabronione, u mnie w mieście sama często widuję i Pity, Bulle czy AST i nie jest to tutaj problem. Wiem że w części Niedersachsen rasa nie jest 'zakazana', nie wiem jak w innych częściach :)[/QUOTE]
Zakazane nie są, ale nie można wwozić je zza granicy ;)

[quote name='Agnes']Ty to umiesz zaskoczyc:evil_lol::evil_lol: boski jest! :loveu: gratuluje!!:multi::multi:[/QUOTE]
sama w to nie wierze ;)