Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moje psy są nauczone zasady , że nie wolno sobie nic zabierać na siłę ;)
Dlatego mówię , co innego jest obce psy , co innego swoje ... Bo mój pies "umie" powiedzieć drugiemu , że odejdź to moje , nie używając przemocy.Inne moje psy , rozumieją to i szanują.
A obcy pies może być nienauczony kultury osobistej i zechce odebrać coś siłą i wojna gotowa.

Zdarzały się sytuacje , gdzie moje 2-4 psy , bawiły się razem , ganiając za piłeczką wspólnie ... na łysym podwórku w mieście ;) i wspaniałomyślni właściciele innych psów , chcieli by ich pupile też się pobawili :diabloti: a jaka była obraza majestatu , jak prosiłam by zabrał psa , bo zabawa zmieni się w użytkowość moich psów :mdleje:

Za wiele razy widziałam na oczka , jak wspólna , radosna zabawa dwóch piesków ... zamieniała się w pole walki na śmierć i życie o kawałek patyka ;) a ja jakoś wolę by moje psy się nie uczyły tego , że można o coś walczyć.

Myślę że po prostu nie da się tak zrobić , by z każdym jednym psem , nasz pies bawił się super zawsze i wszędzie. Wśród psów są sympatie i antypatie. I w domu też tak mam , że nie wsie psy bawią się ze sobą tak samo. I też trzeba to szanować.

Tak jak z ludźmi , z jednymi lubimy iść na piwko i pogadać o pogodzie .. z innymi lubimy godzinami gadać przez telefon , z kimś innym lubimy łazić po sklepach ... a są osoby którym mówimy tylko " kiedyś się spotkamy"

A wkurzają mnie do łez psy co podbiegają i cieszą się do wszystkich i wsiego :shake: moje psy takie na szczęście nie są , wyplewiam to z nich w zalążku :evil_lol:

• Replies 7.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Śniegu nie ma hehe :D na całe szczęście :P
Zrobiło się chłodniej, ostatnio był przymrozek w nocy, teraz średnia temp. to jakieś 12 stopni ;) dziś cały dzień świeciło słonko, ale mimo wszystko było chłodno, trzeba mieć na uwadze to że u nas jest bardzo wilgotny klimat i prz np. -2 stopniach wydaje się człowiekowi jakby było -10 :)
Zima ponoć ma być sroga, ale co to znaczy w odczuciu Irlandczyka? nie wiem... ;) Jak zacznie padać śnieg to od razu dzieci z szkoły są zwalniane i zamknięta jest do momentu aż wszystko stopnieje :) i drogi będą przejezdne... nie muszę chyba pisać, że tutaj nie zmiania się opon na zimowe? :D i jak zrobi się lód na drodze to nikt z tym nic nie robi..? Tzn... zrobią po 1 w południe gdzie temp. dojdzie 0 i lód sam się topi... ludzie wbiegają do sklepów i robią zakupy jakby święta się zbliżały.. :D idzie się pośmiać.. i rzadko który Irlandczyk w takie dni dociera do pracy :)))

Posted

[quote name='zaba14']Śniegu nie ma hehe :D na całe szczęście :P
Zrobiło się chłodniej, ostatnio był przymrozek w nocy, teraz średnia temp. to jakieś 12 stopni ;) dziś cały dzień świeciło słonko, ale mimo wszystko było chłodno, trzeba mieć na uwadze to że u nas jest bardzo wilgotny klimat i prz np. -2 stopniach wydaje się człowiekowi jakby było -10 :)
Zima ponoć ma być sroga, ale co to znaczy w odczuciu Irlandczyka? nie wiem... ;) Jak zacznie padać śnieg to od razu dzieci z szkoły są zwalniane i zamknięta jest do momentu aż wszystko stopnieje :) i drogi będą przejezdne... nie muszę chyba pisać, że tutaj nie zmiania się opon na zimowe? :D i jak zrobi się lód na drodze to nikt z tym nic nie robi..? Tzn... zrobią po 1 w południe gdzie temp. dojdzie 0 i lód sam się topi... ludzie wbiegają do sklepów i robią zakupy jakby święta się zbliżały.. :D idzie się pośmiać.. i rzadko który Irlandczyk w takie dni dociera do pracy :)))
tego im zazdroszczę :evil_lol:

Posted

Przeniosę Ci się tu z tymi suplementami ;)

Dopiszę Ci co jest istotne , jeśli jest sypiąca się sierść ... są jakieś niedobory , ale trudno stwierdzić jakie to niedobory. Więc się miksuje różne preparaty i wynalazki ;) i bacznie obserwuje , czy jest nano poprawa ... jeśli wypada chociażby jeden włos mniej , już jest dobrze. Sporo ludzi się poddaje , po podaniu iluś tam suplementów - że to nie działa ... a wcale tak nie musi być ... tylko ciągle źle trafiamy z odpowiednią dawką i mieszanką ... i trzeba kombinować , obserwować , dodawać coś i ujmować i gwarantuje Ci , że da się to ogarnąć ;)

Sypiąca się sierść , to też zależna jest od samego psa i jego temperamentu i pobudliwości. Jeśli ją dużo rzeczy kręci , ekscytuje się / stresuje , to ma to też wpływ na gubienie włosa.

Nie wiem czy masz furminator , a jeśli nie masz to polecam nabyć i regularnie ją zczesywać ;)

I jeszcze teraz wróg sierści - pora roku :) bo jest wilgotno na dworze , w domu ogrzewanie , zmienne temperatury , więc terapia może trwać dużo dłużej.

Posted

Dzięki za odpowiedz ;)
Będę kombinować, szybko się nie poddam bo spodziewam się że na efekty będę musiała poczekać kilka tygodni. Jakby nie patrzeć Miya dostaje tylko i wyłącznie karmę, nie dodawałam nigdy żadnych witamin, wspomagaczy czy czegokolwiek innego... widocznie ma niedobory a sama karma dobrze zbilansowana jest dla niej niewystarczalna .
Pora roku chyba w tym przypadku nie ma wpływu bo nie gubi sierści więcej niż w lecie ;) gorzej też nie jest, mimo że zaczęliśmy grzać w domu, na dworze i zimno i wilgotno ale u nas wilgotno cały rok... mam nadzieje że za kilka miesięcy będę mogła napisać, że mój pies linieje tak jak każdy inny ;)
Eh.. Miki miał inny włos, ale jadł karmę z niższej półki, w dodatku dostawał wszystko co mama gotowała :[ a gubił sierść minimalnie, jedynie gdy ją zmieniał było tragicznie :D

Posted

Tylko Tobie się wydaje , że pora roku i ogrzewanie , nie ma wpływu. Ma i to spory , tu nie idzie że będzie gubić mniej czy więcej , tylko cała praca skóry jest wtedy bardziej zagmatwana i potrzeba mocniej wspomagać dlatego ;)

Spróbuj to co masz , plus to co ci napisałam i poczekamy - do końca miesiąca ;) tylko obserwuj .. tak mega obserwuj , od wypadania włosów , poprzez zapach skóry , jakość sierści. Bo to ważne by wiedzieć co dalej robić.

wit z grupy B lepiej kupić dla psów , wit B przedawkowana nie jest fajna , a ja Ci nie powiem jak dawkować tą ludzką , bo nie wiem ;) reszta może być ludzka .. tran 1-2 kapsułki , cynk 1 tabletka.

Posted

w tej biotynie jest cynk, nie wystarczy go?? żeby nie przedawkować...
nie pamietam jak było przed sterylką, miała ją wcześnie jakieś 8-9 miesięcy była podlotkiem więc i sierść była inna, a mieszkanie było na tyle ciemne że się nie rzucało w oczy ;)

Posted

Kurczę niestety nie pamiętam jak było przed sterylizacją, ona była młodziutka a taki podlotek jednak jest troszkę inny niż dorosły pies... te łapki takie delikatne ;) poduszeczki.. i sierść miękksza, inna w dotyku. Miyi nie brakuje połysku na sierści, bo błyszczy się ładnie, ale ma mało sierści na szyi od obroży no i na brzuchu sierść jej nie odrosła po sterylizacji, a na klacie ma wiecznie wytartą od trawy... więc chyba słabą ma sierść...