Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Vectra napisał(a):
wzorzec określa wzrost , max to 40,5cm :)
Emila moja jest duża , bo ma 40cm .... natomiast mój Franio 38 , Marysia 37 , Rekin 36

Dzięki :). W sumie nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby zajrzeć do wzorca :oops:, a staffiki zawsze wydawały mi się po prostu większe. Może to dlatego, że to bulle, a one na ogół nadrabiają samym widokiem mięśni :).

• Replies 7.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

zaba14 napisał(a):
dlatego też mówie że mój szkarad jest duży :) ale co się dziwić rodowód to ma IKC a nie KC a to drobna różnica jednak jest ;) nie wiem czy z tym papierem mogłaby być wystawiana np. w Polsce... w sumie i tak nie miałam jakiegokolwiek zamiaru :) ciachnięta już jest więc święty spokój już mam :) a Twoje stadko to coś się zmniejsza :D chodzi mi o wzrost hihi :) ale fajne są takie maleńkie !! :) kiedyś pewnie sobie sprawię takiego z prawdziwego zdarzenia stafika hehe :D ale kiedy to będzie.......... :D :D na dwa psy chyba bym się nie zdecydowała :D jeden pochłania dużo żarcia, smakołyków a przede wszystkim czasu ;) a Miyka to taki psi jedynak, nie dzieli się zabawkami, wszystkie są jej :) nawet kamienie bratu zabiera :D dobrze że jeszcze nie nauczyła się mieć dwóch jednocześnie w pysku bo już kombinowała :D ale z drugiej strony to 100% więcej tego co mam teraz i z jednej strony świetna sprawa, a z drugiej strony mówię- oj nie... :D jeden wariat wystarcza :)

co inne jest swój kompan domowy , co inne jakiś napotkany czasem brat .. moje sobie oddają wsio ... ale za to samo obcemu by łeb urwały .. to nie tak z tym jedynactwem , zazwyczaj.
Jeden pies , jest bardziej absorbujący niż dwa ... bo one jak dwa , zajmują się też same sobą .. a dwoma zajmujesz się jak jednym ..
jest ułatwienie ..... koszty wzrastają , proporcjonalnie do ilości psów .... no są pewne oszczędności ... bo hurtowe ilości są tańsze niż pojedyncze .... mówię np o suplementach , smakołykach ... w zakupie może drożej , ale w przeliczeniu na sztuki taniej ;)
hurt przy jednym psie , się nie opłaca .. nie zdąży z datą ważności :)
Ja raczej staram się iść w kierunku wypierdków , bo aktualna moda na TOY STAFFIKI , zupełnie mi nie pasuje , czyli takie długonożna , garbate terrierki .. staffik ma być mały , ale wyglądać na silnego i potężnego psa.Ma być wzrot , pół nóżki + pół reszta
Illusion napisał(a):
Dzięki :). W sumie nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby zajrzeć do wzorca :oops:, a staffiki zawsze wydawały mi się po prostu większe. Może to dlatego, że to bulle, a one na ogół nadrabiają samym widokiem mięśni :).

a to błąd , wzorce trzeba przeglądać ;) staffik to kurdupel , jeśli idzie o bullowate .. i zupełnie nie jest to mini ast ..
inna anatomia , staffik jest krępy , zupelnie nie elegancki :diabloti: aczkolwiek , waga do wzrostu , jest spora :) no i ma być umięśniony , nie mylić z otłuszczony ;)
często widuje psy , nabite .. ale niestety tłuszczem ... w tym temacie , to ja mam swoje pewne schizy :cooldevi:

Miya wygląda świetnie i widzisz , uszy po dorośnięciu , się same ułożyły .. nie należy dramatyzować , z bałaganem z uszami , w okresie ząbkowania ;) niektóre egzemplarze tak mają .. że pies żyje sobie i jego uszy też sobie ;)

Posted

Racja że hurtowo wychodzi taniej za sztukę ;) kupowałam zawsze dwa wory acany to oszczędzałam 2,50e na jednym hehe :D :D wiec nie dużo, ale że podrożała to z tej karmy niestety ale zrezygnowałam :) na moją kieszeń dwa psy to za dużo, chyba że chihuahua (?) bym sobie kupiła, ale to raczej niebezpieczny wybór dla mało delikatnego psa :D więc pewnie wet pochłonąłby moje oszczędności :) oczywiście fajnie widzieć szczęśliwego swojego psa który bawi się z przedstawicielem TTB bo to całkiem inne zabawy są ;) zostaje nam polowanie na takie psiaki na spacerkach :)

Posted

Vectra napisał(a):
ja w hurcie , mam taniej , po 30-50 zł na worku :)

Cwaniara :P :P no ale Ty raczej nie kupujesz za jednym zamachem TYLKO dwóch worków po 12kg czy 15kg ... :D ja taki jeden worek 12kg mam na MAX półtorej miesiąca, ale to taki maks jest... :D jak jeszcze coś dobra pańcia ugotuje :) to te półtora miecha worek wytrzyma :) a teraz zaszaleliśmy ;) worek karmy idzie, puszki animondy idą, mata do samochodu, pasek do samochodu coby się suka nie wierciła :) i jakieś gryzaki.. a niech ma :P :P

westie_justa napisał(a):
a jaki to rodowód KC a jaki IKC?

KC to Kennel Club (uznawany na całym świecie)
IKC to Irish kennel club i z tym rodowodem mogłabym ją śmiało rozmnożyć z psem z takimi papierami (oczywiście zwierzaki muszą być zarejestrowane) i bez wystaw bez niczego szczeniaki dostają metryczki, ale to takie beznadziejne jest ;) nie ma kontroli miotów ani nic i potem rozmnaża się psy w sumie nawet nie podobne do stafików... :)

Posted

Vectra napisał(a):
Kupuje i po 1 worku :) tylko nie co półtora miesiąca :evil_lol:

no więc tak czy siak :d jeden pies to znacznie mniejsze koszty hehe :) w sumie każdy patrzy na zawartość swojego portfela ;) wolę mieć jednego psiaka któremu zapewnie to co będę chcieć (jak na moje warunki) niż kilka psiaków które będą nieciekawie wyglądać... a że akurat stan mojej suki mi odpowiada, nie jest ani chuda, ani gruba, więc myślę, że ma wszystko co jej potrzeba :) większej ilości zwierzaków nie byłabym wstanie wyżywić...

Swoją drogą w połowie lipca się przeprowadzamy, w końcu znaleźliśmy domek !! :) i wyjątkowo tani co mnie również cieszy hihi :) 3 pokojowy, z dużym salonem, a w kuchni to chyba będę spać :P nowoczesna, biało czerwona, normalnie bomba :D w ogródku jazzuzi z którego pewnie nie będziemy korzystać, bo rachunki za prąd są boskie :D :D ale fajnie, ogrodzony z dwóch stron co mnie cieszy bo często irlandczycy mają nieogrodzone ogródki.. :) Właściciele nie bardzo chcieli zgodzić się na psa :/ no ale nie było tragedii, jedyne co Miya będzie musiała sie nauczyć to nie chodzić po meblach ;) bo sofa niestety jest materiałowa i to kremowa, a jakoś nie wierze że byłaby wiecznie czysta jak wbiegnie do środa z ogródka.. więc lipa troszkę, tutaj mamy skórę więc o wiele bardziej wygodne przy dzieciakach i zwierzakach, ale cóż... coś za coś ;). To teraz pozostaje czekać do lipca :)

Posted

zaba14 napisał(a):

KC to Kennel Club (uznawany na całym świecie)
IKC to Irish kennel club i z tym rodowodem mogłabym ją śmiało rozmnożyć z psem z takimi papierami (oczywiście zwierzaki muszą być zarejestrowane) i bez wystaw bez niczego szczeniaki dostają metryczki, ale to takie beznadziejne jest ;) nie ma kontroli miotów ani nic i potem rozmnaża się psy w sumie nawet nie podobne do stafików... :)

oj chyba coś pomysliłas z tym ;)
KC to jest to samo co IKC - są to głowne organizacje związkowe w Wielkiej Brytanii (KC) i Irlandii (IKC) krajowe, nie zrzeszone w federacji miedzynarodowej jaką jest np FCI.
To polskie ZK jest 'uznawane' na calym swiecie - bo jest czlonkiem FCI i to FCI ma przeglady miotów, uprawnienia hodowlane. W KC tego nie ma ;)

Co do sofy materialowej - my mamy taka od poczatku - i od poczatku mamy zalozona fajna ciemno-brazowa narzute (prawie na stale;) i nie mamy problemu z sladami psa na n/iej. Jak ublocony pies wskoczy na sofe - wystarczy zdjąć nakrycie, do pralki i po problemie ;) Ja mam gorzej z tym że nauczyłam psa po spacerze lecieć od razu do wanny w celu opłukania brudasa. No i teraz młoda nawet nie zatrzymuje się w przedpokoju żeby wytrzeć jej łapy tylko od razu leci do wanny. No i czasami mam ślady łap na całej wykładzinie ;) a po 3 sekundach słychać piski psa ponaglające nas żeby w końcu wrzucić ją do wanny ;) jakby wanna była niższa sama by tam chyba wskoczyła.
Ni i my też się wyprowadzamy - już 9 kwietnia odbieramy klucze ;) landlord nie chciał się zbytnio zgodzić na psa, ale w końcu po naszych zapewnieniach że pies nie jest typem niszczyciela wynajął nam domek tylko zażądał wyższej kaucji - w wyskokości 2 miesięcznego czynszu.

No to teraz tylko musisz cierpliwieczekać do lipca :lol: (zaprosisz na parapetówę?:cool3:)

Posted

dagaa dzięki ;)

Kasiu, wirtualna się nie liczy :P

U nas dziś wiosna, aż nie chciało wracać się do domku, ale aparatu nie zabrałam z sobą ... :/
pół psa

pozdrawiam :)

Posted

[FONT="Georgia"]Gratuluje znalezienia lokum :cool3: Brzmi świetnie, szczególnie to jacuzzi...raz na jakiś czas chyba będziecie mogli sobie pozwolić na takie szaleństwo latem :loveu::evil_lol:

Pozdrawiam i ściskam Was :calus:
[/FONT]

Posted

no to jakis tam staroć ale przynajmniej pies cały :D

pogoda u nas się zepsuła, już drugi dzień pada :/ chodzimy tylko na spacerki krótkie, wracamy całe mokre ;) nic przyjemnego, a do tego jakoś długo ostatnio pracuję :/ przez co pies cierpi bo wychodzi na to że ma jeden spacer dłuższy...

Posted

[FONT="Georgia"]super jest to zdjęcie :evil_lol:

za to jak będziesz miała więcej czasu to Miya nie pozwoli Ci ich spędzić w domu...będziesz z nią latać po dworze tak długo aż padniesz :evil_lol:
[/FONT]