Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

http://www.dogomania.pl/forum/threads/232411-Bernardyn-Tycio-wykopany-d%C3%B3%C5%82-ju%C5%BC-na-niego-czeka%C5%82?p=19699662#post19699662

[h=2]Bernardyn Tycio - wykopany dół już na niego czekał.[/h]

Historia tego psa zaczyna się tragicznie ... .

Przytoczę opis ze strony schroniska:
Tycio został przywieziony w nocy przez policję. Dwóch myśliwych było pod wieczór w lesie koło Konotopu. Zauważyli oni z ambony samochód. Zaciekawiło ich, co w takich chaszczach i na odludzi robi samotnie stojące o tej porze auto. Postanowili to sprawdzić. Dojeżdżając na miejsce postoju samochodu musieli wypłoszyć osoby które nim przyjechały, ponieważ auto zdążyło już odjechać. Nieopodal jednak, znaleźli wykopany głęboki dół oraz Tycia przywiązanego do drzewa. Kiedy przyjrzeli się bliżej postanowili wezwać policję. Na korze były świeże ślady po pociskach.

I tak Tycio trafił w czerwcu do schroniska, młody olbrzym ze znaczną niedowagą, z zaniedbaną sierścią.

W schronisku został oceniony na trzy lata i ze względu na swoje gabaryty, 86 cm w kłębie, otrzymał imię Tycio, przebadany, wykąpany i ostrzyżony w psim salonie.

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[TABLE="width: 530, align: center"]
[TR]
[TD="width: 530, colspan: 2"]

[TABLE="width: 530, align: center"]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[/TABLE]

[/HR]

[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 290"]numer: 259
numer chip: 967000009467759
imię: Bajuś
[/TD]
[TD="width: 290"]wiek: ok. 2 lat
wielkość: mala
rasa: bernardyn
data przyjęcia: 2012-09-28
kwarantanna do 2012-10-12
przebywa w boksie: pawilon 4/przybudówka

[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 2"]opis: Bajuś to spokojny, sympatyczny bernardyn. Jest ufny i łagodny. Został znaleziony w okolicy ulic Wojska Polskiego i Franciszkańskiej. Czy ktoś go szuka?

SCHRONISKO MARMUROWA 4 W ŁODZI
42 656-78-42
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Posted

Imię: PARYS
rasa: w typie rasy Bernardyn
szczepienia: -
odrobaczenie: -
chip: -
Płodność: Czeka na KAstrację
miejsce pobytu: schronisko Śląsk
stosunek do ludzi: pozytywny, zero agresji do ludzi
stosunek do psów: Nie wykazuje agresji.
stosunek do kotów: -

OPIS:
Parys w schronisku jest od 6.09.12r. został znaleziony na parkingu na Klimontowie. Jest to bardzo stateczny, spokojny i opanowany pies. Nie wykazuje ani cienia agresji do innych psów. Do ludzi jak na razie jest nastawiony obojętnie, dlatego tak ważny jest dla niego stały kontakt z człowiekiem. Nie wykazuje agresji do ludzi. Wygląd jego pyszczka sprawia pozory psa "agresywnego" szczególnie jak marszczy nosek, ale tak nie jest. Tak na prawdę jest to "starszy" psiak, który potrzebuje stałego opiekuna żeby mógł się ustatkować. Przy budzie pilnował swojego terenu, ale nie atakował podchodzących ludzi. Na spacerach jest bardzo leniwy, najchętniej by się wylegiwał w słoneczku.
Dla psiaka wymarzonym domem byłby dom z ogrodem po którym mógłby sobie swobodnie chodzić.

Pies zostanie wydany do adopcji tylko po akceptacji Stowarzyszenia Nadzieja Na Dom!

Warunkiem adopcji jest możliwość przeprowadzenia wizyty przed i po adopcyjnej oraz podpisanie umowy adopcyjnej.

Kinga 516-912-976 , KingaSchroniskoSC@interia.pl

Posted (edited)

Nie wiem czy już go ktoś zgłaszał, ale bedąc dzisś w schronie nie mogłam przejść obojętnie.....Tak strasznie płakał i szczekał: "Weź mnie do domu" :(:(:(

Edited by magdola
Adoptowany
Posted

w schronisku na Podhalu pojawila sie taka sunia. Boje sie, zeby nie trafila na lancuch lub jako maszynka do robienia szczeniaczkow, ktore bedzie mozna kupowac od gorali. Osobiscie nie mam jak jej pomoc, poniewaz jestem po operacji kolana

suka duza, brazowo-biala, gladka, 1 rok

tu jest watek psiakow z tego schroniska
http://www.dogomania.pl/forum/threads/223647-Schronisko-na-tzw-KONCU-SWIATA-masa-psow-bezskutecznie-czekajacych-na-pomoc

Posted

napisz cos o nim albo tekst do ogłoszeń i kontakt na kogos mądrego

[quote name='magdola']Nie wiem czy już go ktoś zgłaszał, ale bedąc dzisś w schronie nie mogłam przejść obojętnie.....Tak strasznie płakał i szczekał: "Weź mnie do domu" :(:(:(

Posted (edited)

ANETTTA napisał(a):
napisz cos o nim albo tekst do ogłoszeń i kontakt na kogos mądrego

Hmmmm. Jest przecudowny.... Zadryndne do schronu i dowiem sie czegoś, ale cholernie mnie ujął za serducho.... Jeśli już po kwarantannie to moze uda sie załatwić wyciągnięcie go ze schronu, tylko gdzie???. Dam znać. Jest mega kontaktowy..... Kocha ludzi....

JUZ ADOPTOWANY !!!!!

Edited by magdola
Posted

Bernardynomaniacy,
Mam pytanie, lecz nie wiem do kogo bezpośrednio się zgłosić by się nie narzucać i mieć pewność, że tej osobie nie zajmuję tak cennego wolnego czasu. Przepraszam też, że zaśmiecam wątek.
Czy jeśli mój dom bardzo często odwiedzają małe dzieci to muszę rozpatrywać ewentualną adopcję li i jedynie szczeniaka? Czy powinnam obawiać się adopcji psa dorosłego, gdzie w schronisku, nie oszukujmy się, nie mam możliwości sprawdzenia psa jak reaguje na dzieciaki... Jak mam szukać odpowiedniego psa?
Jeśli ktoś ma chęć i chwilę by ze mną o tym porozmawiać to zapraszam do konwersacji e-mailowej:
e.dudzinska@poczta.fm

Jeśli macie jakieś benki do ogłoszeń to kilka możecie mi przesłać (zdjęcia +opis) na powyższy meil. Postaram się kilka dodać.

Posted

Imię:Lary
Rasa:W typie Bernardyna
Rodowód:brak
Chip:tak
Odrobaczenie:nie
Szczepienia:brak danych
Płodność:brak danych
Miejsce Pobytu:Śląsk
Stosunek do dzieci: brak danych
Stosunek do psów:brak danych
Stosunek do kotów: brak danych

kontakt w sprawie adopcji :
Weronika 510353737
e-mail : malaartka1@o2.pl

Lary to dzieciak bestialsko wyrzucony na ulicę . Został znaleziony błąkający się . Jest strasznie wychudzony , praktycznie skóra i kości
. Jest to psie dziecko a zaznało w swym króciutkim życiu wiele złego . Jest wystraszony , Gdy widzi człowieka zbliżającego się to wycofuje się i chciałby zniknąć . Ileż złego musiał przejść ponieważ normalny psiak w jego wieku poznaje zycie , jest ciekawy energiczny . Lecz nie Lary . potrzebuje teraz troskliwej opieki i na pewno nie powinien teraz być w schronisku . Bardzo przydałby się choć domek tymczasowy by pokazać maluchowi że człowiek nie jest zły i że istnieje coś takiego jak zabawka , głaskanie i pełna micha .

Proszę pomyślcie jak można by pomóc Laremu .

http://www.skrzydlatypies**********/grupa-2-pinczery-i-sznaucery-molosy-psy-gorskie-szwajcarski******-gorskie-oraz-psy-w-typie,108/bernardynie-dziecko,2029.html#317604

inf skrzydlaty pies

Posted

[FONT=Arial]następny [/FONT]

[FONT=Arial]
[/FONT]

[FONT=Arial]982061600052149

[/HR][TABLE]
[TR]
[TD]płeć:[/TD]
[TD]samiec[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]wiek:[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]chip:[/TD]
[TD]982061600052149[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]lokalizacja:[/TD]
[TD]Łódź[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]kastracja[/TD]
[TD]nie[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]zapamietaj:[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[/TABLE]
SZCZENIAK

Cudne szczenię w typie bernardyna. Chłopczyk ma około 5 miesięcy. Jest bardzo kochanym , łagodnym i delikatnym psiakiem. Dopiero się uczy kontaktu z człowiekiem. Jest niepewny siebie, stresuje się w nowych miejscach i przy obcych osobach. Bardzo pozytywnie reaguje na inne pieski, szybciej się przy nich otwiera. Polecamy do adopcji ludziom, którzy będą mieli serce i czas dla tego wspaniałego dzieciaczka.
Osoba adoptująca zobowiązuje się podpisując stosowne oświadczenie do kastracji pieska, gdy ten będzie w odpowiednim do tego wieku. Zabieg taki w naszych gabinetach wykonamy bezpłatnie.
WIĘCEJ ZDJĘĆ
[/FONT]

http://hotelzwierzat.com/zwierzak.php?id=1256

Posted

Czyli nie ma co liczyć na pomoc dla benia z koszmarnych warunków na kieleckiej wiosze?
Zabranie go stamtąd to juz niełatwa sprawa, ale może by sie jakos udało to zorganizować. Tylko co z tego, jak nie mamy gdzie go zabrac. Wzięłysmy juz stamtąd ON-ke, jeszcze trzeba zabrac kundelka spod kawałka blachy, benia już nie damy rady. Mamy pod opieka w tej chwili ok. 20 psów.

Myślałam ,że wśród miłośników rasy ktos nam pomoże.

Posted

[FONT=Arial] poprzedninastępny [/FONT]

[FONT=Arial]
http://hotelzwierzat.com/zwierzak.php?id=1280[/FONT]

[FONT=Arial]982061600052147

[/HR][TABLE]
[TR]
[TD]płeć:[/TD]
[TD]samica[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]wiek:[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]chip:[/TD]
[TD]982061600052147[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]lokalizacja:[/TD]
[TD]Wojtyszki[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]kastracja[/TD]
[TD]tak[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]zapamietaj:[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Delikatna, spokojna i bardzo miła sunia w typie bernardyna o przepięknym, błękitnym spojrzeniu. Ma około 3 lata. Na początku do człowieka podchodzi z dystansem, jednak gdy widzi, że nic jej z jego strony nie grozi to szybko się otwiera. Okazuje się być pogodnym, bardzo przyjacielskim psiakiem, spragnionym kontaktu z człowiekiem. Sunia jest łagodna, pięknie chodzi przy nodze.
Akceptuje towarzystwo innych psów. Polecamy do adopcji.
WIĘCEJ ZDJĘĆ tutaj
[/FONT]

Posted

[quote name='Aga-ta']w schronisku na Podhalu pojawila sie taka sunia. Boje sie, zeby nie trafila na lancuch lub jako maszynka do robienia szczeniaczkow, ktore bedzie mozna kupowac od gorali. Osobiscie nie mam jak jej pomoc, poniewaz jestem po operacji kolana

suka duza, brazowo-biala, gladka, 1 rok
[IMG]http://i49.tinypic.com/5b2x5y.jpg[/IMG]

tu jest watek psiakow z tego schroniska
[URL]http://www.dogomania.pl/forum/threads/223647-Schronisko-na-tzw-KONCU-SWIATA-masa-psow-bezskutecznie-czekajacych-na-pomoc[/URL][/QUOTE]

cos optymistycznego:)

a to nasza Beniutka w nowym domu kochana i rozpieszczana przez wszystkich domownikow i nie tylko:smile: cale szczescie bez problemu dogadala sie z druga sunia Tula. Blizne po sterylce ma straszna, nawet szwy nie byly wyciagniete. Na zadzie ma strupki, ma rowniez 15-20kg niedowagi. Aktualnie bierze antybiotyk, dostaje dobra karme i najbardziej lubi lezec przy kaloryferze. Zamieszkala praktycznie w centrum Krakowa, ale mieszka w domu z duzym ogrodem. Za przewodnika stada wybrala sobie pana i chodzi za nim krok w krok, a jak wychodzi to siedzi pod drzwiami i piszczy. Nie jest juz smutna i nie lezy w jednym miejscu, chyba w koncu zrozumiala, ze to jej dom na zawsze:smile:
[IMG]http://i45.tinypic.com/yymf4.jpg[/IMG]

[IMG]http://i48.tinypic.com/2hg8os8.jpg[/IMG]

[IMG]http://i45.tinypic.com/2dwi9gh.jpg[/IMG]

[IMG]http://i49.tinypic.com/1pba87.jpg[/IMG]

Guest Linda99
Posted

Erka czy masz jakies wiadomosci o tym Beniu ze strasznych warunkow, czy mialybyscie dla niego platny hotelik?

Posted

[quote name='Linda99']Erka czy masz jakies wiadomosci o tym Beniu ze strasznych warunkow, czy mialybyscie dla niego platny hotelik?[/QUOTE]

Hotelik by sie znalazł, ale jak na razie nie ma kto nam pomóc psa odebrać. Trzeba to zrobic z policją i dobrze by było gdyby jakas organizacja to zrobiła.
Fundacja Bernardyn nawet nie zareagowała na maila , jakiego im wysłalam, dodzwonic sie tam niestety nie mogłam, mimo wielu prób.