Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

kaska napisał(a):
a czy stosowal ktos te srodki u suczki w ciazy (5 tydzien) ??? bez zadnych powiklan

Moja sunia jest w ciąży ,początek 5-tygodnia i jest zabezpieczona advantixem i jak narazie wszystko o.k

• 7 months later...
Posted

mam pytanie jak karmicie swoje suki szczenne: chodzi mi głównie o ilość karmy a nie o rodzaj. kiedy zwiększacie ilość karmy, o ile, i czy pod koniec ciąży nadal zwiększacie, czy może zmniejszacie ilosć karmy? moja znajoma w ostatnim tygodniu ciąży swoich suk zmniejsza im ilość karmy bo jej zdanie wtedy szczenięta tylko tyją- i potem trudniej je urodzić bo są kluchy:) oczywiście nie radykalnie, ale jednak ilość karmy jest zmniejszona.

• 2 weeks later...
Posted

Moja sunia ma zawsze wystawioną pełną miskę karmy, ale jest z natury nie jadkiem, więc otyłość jej nie grozi.. Sprawdzilo sie to tez w czasie ciąży, jadła kiedy i ile chciała. Były dni, zę nic prawie nie chciała, a potem jadła jak dzika..

Czy żółtko daje sie surowe czy gotowane? A olej zwykły np kujawski?

Co do usg to przy pierwszej ciąży u mojej suni po 30 dni nic nie wykazało, a były 4 szczeniaki ;) Poza tym sunia była jakaś bardziej "przytulna" i śpiaca, nieskora do zabawy.

Posted

Żóltko surowe, gotowane jest mniej wartościowe.
Olej kujawski (rzepakowy) jest całkiem dobry, ale polecałabym bardziej z pestek winogron, lniany - generalnie rózne oleje. No i łyżeczka tranu raz na jakis czas nie zaszkodzi. Polecany jest bardzo olej z mięśni ryb (nie tran, tran jest z wątroby dorsza) - można go kupić w kapsułkach pod nazwą efa oil czy jakoś tak.

• 3 weeks later...
Posted

Moja suka - wieczny niejadek zaczęła ostatnio pochłaniać zastraszające jak na nią ilości. Jest tydzień po kryciu, możliwe żeby już miała większy apetyt? I czy dawkować jej karmę czy może dostawać do woli? Jest z tych wiecznych chudzielców, jakby trochę przybrała to nadal nie byłaby za gruba, ale jak ją podnoszę to czuję, że już jest jakby cięższa.

Posted

*kleo* napisał(a):
Moja suka - wieczny niejadek zaczęła ostatnio pochłaniać zastraszające jak na nią ilości. Jest tydzień po kryciu, możliwe żeby już miała większy apetyt? I czy dawkować jej karmę czy może dostawać do woli? Jest z tych wiecznych chudzielców, jakby trochę przybrała to nadal nie byłaby za gruba, ale jak ją podnoszę to czuję, że już jest jakby cięższa.

Moja suka ogólnie w czasie cieczki dostawała większego apetytu i pochłaniała więcej niż zwykle. Pozwalałam na to (chociaż trzeba pamiętać żeby nie przesadzać i zalecanej dziennej dawki raczej nie przekraczać) gdyż bardzo często ok. 5 tygodnia ciąży (prawdziwej bądź urojonej) moja suka zaczynała grymasić, a nawet urządzać kilkudniowe głodówki. I z tego co wiem to sporo suk w połowie ciąży strajkuje z jedzeniem. Więc jeśli twoja suczka to chudzielec to kilka dodatkowych dekagramów :evil_lol: i tak nie powinno jej zaszkodzić a jeśli urządzi sobie głodówkę to mogą się one przydać.

Posted

tuskazet napisał(a):
Moja suka ogólnie w czasie cieczki dostawała większego apetytu i pochłaniała więcej niż zwykle. Pozwalałam na to (chociaż trzeba pamiętać żeby nie przesadzać i zalecanej dziennej dawki raczej nie przekraczać) gdyż bardzo często ok. 5 tygodnia ciąży (prawdziwej bądź urojonej) moja suka zaczynała grymasić, a nawet urządzać kilkudniowe głodówki. I z tego co wiem to sporo suk w połowie ciąży strajkuje z jedzeniem. Więc jeśli twoja suczka to chudzielec to kilka dodatkowych dekagramów :evil_lol: i tak nie powinno jej zaszkodzić a jeśli urządzi sobie głodówkę to mogą się one przydać.

Dzięki :) Tak więc pozwolę dziewczynie jeść, też słyszałam, że suki później strajkują przy misce, niech sobie zrobi mały zapas w takim razie.

• 8 months later...
Posted

Ja znowoz mam suke ktora generalnie jest strasznym zarlokiem a w ciazy nagle jest anoreksja-nie je...Szuka ciagle zarcia ,potrafi smietnik rozkopac ale to co dane do miski -niesmaczne ....Kiedys jej gotowalam lososia,cielecinke,dziki ryz do tego z warzywami a rodzina na chinskich zupkach bo gary dla suki cala kuchenke okupowaly:eviltong:.
Witaminki-ja zawsze dawalam vitavet ,na miesiac przed spodziewana cieczka kwas foliowy i wit A +E

• 3 weeks later...
Posted

Ciekawa jestem, czy stosowaliście zmienną dietę w zależności od wieku suki? Na pewno łatwiej przechodzi ciążę i poród młoda suka niż starsza. Czy w sytuacji, gdy 7-8 letnia suka spodziewa się szczeniąt dodajecie jakieś inne specyfiki przez okres trwania ciąży?

• 7 months later...
Posted

Mam pytanie odnośnie zywienia ,
Moja sunia niedawno została pokryta i w odpowiednim czasie chciałabym jej zmienić karmę . To nasze pierwsze krycie dlatego chcę się was poradzić .
Dotąd była karmiona Acaną Lamb&Apple i teraz chciałam zmienić na Acanę Puppy&Junior . Co o tym sądzicie ? Nie chciałabym zmieniac marki .