Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[']['][']
16.07.2010

żegnaj

... LUNAK ...

Kalectwo towarzyszy mu większość życia, i jest większym problemem dla ludzi niż dla niego . ..

Życie Lunaka zatoczyło tragiczne koło ... zabrany ze schroniska ponad 10 lat temu powrócił i znowu całymi dniami towarzyszą mu tylko białe ściany szpitala ...

Lunak za pierwszym razem trafił do schronika w tragicznym stanie , żle zrośniete , strzaskane przednie łapy, ale miał szczęscie ... Wypatrzyła go osoba i wrazliwym sercu na psie cierpienie, nie widząca jego kalectwa, ale wspaniła dusze tego psa .

Ponad 10 lat Lunak spędził u boku śp. P.Bożeny z Harbutowic , był jej ulubieńcem rozpieszczanym na kazdym kroku - co zresztą widac , ten pies w 100% ufa ludziom , przywyczajony, ze od człowieka moze go spotkac tylko cos dobrego ...

Niestety, tym razem nie mozna było napisac "i zyli długo i szczęsliwie " .. cięzka choroba właścielki rozdzieliła ich na zawsze ...

Lunak powrócił do schronika , przez ponad 4 miesięce jeździł na zabiegi rehabilitacyjne - aby choć częsciowo usprawnic mu łapy ..niestety bezskutecznie :shake:

Lunak nauczył się poruszac, załatwiac swoje potrzeby za pomocą tego co pozostało mu z przednich łap , nie czuje on zadnego dyskomfortu związanego z łapami .

MA ON JUZ 12- 15 LAT :-(

CZY MA ON SZANSE NA DOM ? na odrobine szczęscia ????
CZY KTOS DOSTRZEZE W NIM WSPANIAŁY CHARAKTER , a nie jego kalectwo ? ??

czy do konca zycia jedyne co bedzie widział to białe sciany ???

WÓZEK DLA LUNAKA

LUNAK NIESTETY W POLSCE WÓZKA NIE "DOSTANIE" GDYŻ NA PRZÓD SIĘ NIE ROBI. ALA ZNALAZŁA W STANACH FIRMĘ WYKONUJĄCA TAKIE WÓZKI, KOSZT NA WAGĘ LUNAKA TO OK 500 $ ..

lUNAK MA CORAZ SŁABSZE TYLNE ŁAPY .. POMÓŻMY MU ODZYSKAĆ KOMFORT ŻYCIA

WPŁATy NA WÓZEK/ DT Lunaka :
- 100 zł od p.Danuty M
- 50zł bico
- 30zł diana79
- 50zł znajoma ala p.Grażynka
-50złAMIGA
-30zł Dogo07
-40zł jola_li
-300zł Ghanima
-60zł p.Joanna
--100 zł lika1771

RAZEM : 810 ZŁ

!!!! DZIEKUJEMY !!!!

AKTUALIZACJA 1 PAŻDZIERNIKA 2009 - LUNAK POJECHAŁ DO DT dzięki ali i ketuni :loveu::multi: :
DALEJ ZBIERAMY NA WÓZEK , KONTOPODAWANE BĘDZIE NA PW :)

SZCEGÓŁY NAPISAŁA ALA W POSCIE post279

BARDZO PROSIMY O POMOC W ZBIÓRCE PIENIĘDZY NA WÓZEK DLA LUNAKA :modla::modla::modla:
MAMY TYLKO TYDZIEŃ::placz::-(:placz:

Bannerki autorstwa Asior :)

tyle zdazyłan nagrac zanim padły mi baterie

100_9316.flv video by agamika - Photobucket

• Replies 388
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja nie widziałam jak poruszał się wcześniej , to nie mam porównania, ale słyszałam ze potrafił nieźle zasuwać:evil_lol: ...chował się wolontariuszce jednej w krzakach :roll::diabloti:

:placz::placz::placz: straszne...

noo, ale najgorsze nie jest to ze bidus ma te łapeczki połamane - bo MU one nieprzeszkadzają ... ale to ze przez to kalectwo jest praktycznie skazany na dozywocie w schroniku:-(

On tak słodko sie przytula , łakomczuszek tez straszny, i jak widzi ze reka sie zbliza to mysli ze NA PEWNO z jedzeniem :lol: i robi "kłap" w powietrzu i tak zdziwiony patrzy : "halo ? dlaczego mam w buzi pusto ? "

Posted

:crazyeye: szczerze mówiąc pierwszy raz stykam sie z takim kalectwem u psa. Po obejrzeniu nawet tego krótkiego filmu jestem wstrząśnięta. Właściwie to jemu jest potrzebny tylko dobry człowiek z mozliwościami zaopiekowania sie takim pieskiem ... ale gdzie go szukać :shake:

Posted

w ta niedziele był z maluchem po kastracji , łagonym

Marysiu, to wygląda bardzo przykro , ale on sobie z tym radzi , oprócz czasem gdzieś przeniesienia (ale to raczej dla oszczędności czasu ) ,nie wymaga raczej jakiejś specjalnej opieki , po schodach pewnie by nie wszedł , ale na krawężnik np sobie całkiem nieźle radzi z wejściem , załatwia się sam (nie pod siebie ) .

Ale za to mu brak człowieka za to bardzo :-(

Posted

Dorothy napisał(a):
wiec jest w schronisku? A inne psy? Czy akceptuja go? Zazwyczaj takie zwierzaki maja przerabane z powodu swojego kalectwa wsrod psiej braci...:shake:

ostatnio misiek byl caly czas na szpitalu z 2 lagodnymi suniami,nie wiem z kim teraz jest...

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted

Wynieslismy wczoraj biedaka na słoneczko i trochę rozczesaliśmy sierść.
Na dodatek on ma podobno coś ze skórą bo łysieje w niektórych miejscach ( z tyłu na grzbiecie) i sypie się z niego tona łupiezu.
Biedny :-(
Ale chociaż chwilkę posiedzial sobie na słońcu i poprzytulał się do wszystkich.
Jest teraz ze starszą owczarkowatą przestraszona sunią.

Posted

Czy on ma problem tylko z przednimi łapami czy w tylnymi też?
Na zdjęciach tego nie widać a filmiku nie mogę zobaczyć.
Czy w jego sytuacji będzie akcja poszukiwania domu ?
Czyli jakieś ogłoszenia on ma?

Posted

[quote name='Dogo07']Czy on ma problem tylko z przednimi łapami czy w tylnymi też?
Na zdjęciach tego nie widać a filmiku nie mogę zobaczyć.
Czy w jego sytuacji będzie akcja poszukiwania domu ?
Czyli jakieś ogłoszenia on ma?

Problem z przednimi łapkami polega na tym, ze ma on dziwacznie pozrastane stare złamania :shake: , wytworzyły sie takie "miękkie połączenia "

Natomiast tylne łapki ma zdrowe, tylko ze przez ten nietypowy sposób poruszania sie ma je jakby ciągle w półzgięciu . Biorąc pod uwagę wiek Lunaka, to pewnie ma juz problemy ze stawami, ale nie wieksze niz inne psy w tym wieku .

Ogłoszen JESZCZE nie ma :oops: , ja sam nie wyrabiam ze wszystkimi :oops: ale przyjdzie kolej i na niego ,. Do gazet natomiast ja nie mam dostepu .:shake:

zuzlikowa :loveu: wielkie dzięki za podpowiedź , zaraz go tam zgłoszę !

Posted

czyli co? On ogólnie zdrowy jest (o ile patrząc na takiego psa można o tym mówić) tylko niepełnosprawny? I nie jeździ na zabiegi bo i tak nic nie dały? I jaki duży? Bo tak na oko ze zdjęć to bym mu dała nie więcej niż 10 kg.

Chociaż... wg kogoś z dogo (nie wiem czy to AgaG nie była :eviltong:) Stena miała ważyć 10 kg, a w momencie jak do mnie przyjechała miała 15 kg :evil_lol: Urosło jej się w drodze z hotelu...

Bo ja tak... a nic... ojciec mnie zabije... ale mi serducho pęka jak widzę takiego cudaka i tak dużo wolnego miejsca w moim domu...