Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 90
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

widzę że u Was już wszystko super ?
strasznie się cieszę :multi: tym bardziej , że z początku miałaś troszkę uprzedzeń do rasy :) ale co szczególnie mnie raduje ,że jak ktoś chce , to i bullowatym się dogada.

Posted

E,tam Vectra kiedy to było:evil_lol:
Ale dziewczyna mi się zmieniła ostatnio:razz:Dorosła czy cuś.Wysmaruje jakiś wątek ale musze ją jeszcze poobserwowac.Troszkę mnie...zaniepokoiło jej zachowanie ostatnio.

Posted

lilkie napisał(a):
A z bullowatymi trzeba się dogadać!Dla własnego dobra:diabloti:

Nooooo , jeśli komuś życie miłe , to lepiej nawiązać dobry dialog :evil_lol: :evil_lol:

Posted

Przesadzam pewnie.Generalnie mam świadomość,że tak jak ona zachowuje się każdy pies ale jakoś mi nieswojo...
-Rzuca się (do drzwi lub okien)z ujadaniem wściekłym jak ktoś po korytarzu chodzi lub pod oknami hałasuje
-nie pozostaje dłużna pewnej suce(też AST),która regularnie ją próbuje zaatakować-szczeka,wyrywa się,jeży
-jak zobaczy kogoś na łące np to warczy,szczeka i jeży się-probuje pogonic ale daje sie bez problemu odwołać(nic takiego nie ma miejsca np w mieście czy gdzie jest więcej osób,tylko jeśli są to pojedyńcze osobniki w mało uczęszczanym miejscu;szczególnie wieczorem)
-jak ostatnio zobaczyła konia z samochodu to myślałam,że szybę rozwali tak się sadziła(ale to może być zrozumiałe-koni ona raczej nie zna;))
Takie niby normalne zachowania ale jakies niepodobne do mojej kluchy...
Aha,nie daje psom na siebie naskoczyć.Fajnie się bawi ale jak jakiś próbuje jej się na plecy władowac to kłapie zębiskami.
I martwię się też o jej socjalozację z psami-naprawde na palcach moge policzyc sytuacje kiedy mogła się pobawić:roll:

Posted

No i jeszcze mamy takie małe problemiki zdrowotne...
Nora chyba ma alergię,często gęsto ma czerwone spojowki-mamy kropelki ale to ciągle powraca.Ma jakby łupież,często wylizuje i podgryza łapy,które są ewidentnie zaczerwienione(kiedys cztałam o tym na dogo ale nie moge znaleźć-sierść ciemnieje między opuszkami,skora czerwona,chyba swędzi,miejscami malenkie ranki,takie strupki).Łapki jej dokladnie osuszam i ranki smaruję maścią z antybolem.Nasza wetka albo jakaś nie kumata bo właściwie żadnych konkterów nie powie...
A ja mam "sraczkę" jak cokolwiek nie tak z Norką bo ja...martwię się o nią:roll:

Posted

Lilke , co do pierwszego postu , no cóż .. normalnie PSIE zachowanie .. ona dorasta , układa się w tym psim życiu .... to tak jak z ludźmi trochę ;)
Te zachowania nazywajmy po imieniu , agresywne , trzeba kontrować .. Skoro sobie nie życzysz pewnych rzeczy , to daj jej to jasno do zrozumienia ...
Ona dorasta , jej kluchowate zachowania zmienią się dość radykalnie .. to już nie podlotek , tylko dama ;) no prawie :)

Drugi problem , może być alergia .. bullowate mają skłonności do tego ...
pyłki i takie tam bajery ... zależy gdzie spacerujesz , bo o tej porze roku , to są i opryski wszelakie , które żrą psie łapska jak diabeł ...
Lizanie łap może mieć też podłoże nerwowe , moze ale nie musi ....
Lizanie jw .. pyłki , ew jakiś nowy płyn do mycia podłóg ? na klatce schodowej w domu ...
Zmiana diety , nie wiem czy dajesz jej warzywa .. teraz nowalie to chemia w czystej postaci , uczulić potrafi obrzydliwie.

Posted

Wiesz co,większośc czynników,które wymieniłaś wykluczyłam.Spacerujemy wyłącznie w dzicz(łąki,lasy-nie po polach uprawnych) i chodzimy do miasta ofkors straszyc ludzi:diabloti:No chyba,że na płyty chodnikowe uczulona;)
Płyn od zawsze ten sam.Zresztą u mnie w pokoju gdzie przeważnie przebywa leje minimalnie właśnie przez nią.Proszek,w którym piorę NASZĄ pościel tyz ten sam:roll:
Warzyw je niewiele,właściwie wcale(royal i barf spożywa;jakies uszka wędzone ale to tez od dawna).
Podłoże nerwowe-hmmm...nie wiem.Nie wydaje mi się,że coś ją "męczy" w życiu.

Co do zachowania.Ja jakaś niezdecydowana jestem:razz:Najpierw się martwiłam,że taki ciamlok z niej a teraz marudzę.Oczywiście nie podpuszczam jej do czynienia zua;)Nie pozwalam obszczekiwac ludzi-właściwie nic się nie wydarzyło niebezpiecznego-ot takie tam jej pyskowanie...
Nie znam nikogo doświadczonego z TTB coby się ze mną spotkał i poobserwował.Żadnego szkoleniowca tez niet a nieco uziemiona jestem bo pracuję i dzieci...
O,apropo pracy to zmykam,ogarnę cos niecoś chałupę coby się nie zabić i ide pracowac-pooglądam jakieś kości zmiażdżone,tętnice,kręgosłupy...a co:evil_lol:

ps.jak wstawić filmy do galerii?

Posted

lilkie napisał(a):
ide pracowac-pooglądam jakieś kości zmiażdżone,tętnice,kręgosłupy...a co:evil_lol:

:crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :evil_lol: :evil_lol: gdzie Ty pracujesz ?

filmik musisz wrać na serwer i wstawić link :diabloti:
na youtube , wrzytę na przykład

Posted

lilkie napisał(a):
Vectra-pracuję na bloku operacyjnym dużego wojewódzkiego szpitala ortopedycznego:razz:
BARFu mam pod dostatkiem:evil_lol:
Dżołk ofkors;)

ooo a ja mam zerwane wiązania w stopie , zoperujesz mi ? :loveu: :loveu:
bo nikt nie chce , bo się nie da :roll: :diabloti:

Posted

jak w kamiennej w ortopedii to graty!! w klinie tej??

to jedna z znajlepszych w Polsce!!

Borasolem łapy , doddac warzywa , bez tego wylaza smieci , nawt miksuj czy cos widelcem dłub jak mozesz i mieszaj zz arciem , bez tego sie jałowi suka .

dałabym jej tez tran w kapsulkach , echinacea nawet jakies 2-3 serie , na immuunologa , bedzie łatwiej i wapno takie dldzieci , lepiej podac i fajnie sie wchłania.

jak macie zapalenie przestrzeni miedzy palcowych to sie bedzie ciagło.... ma tam brunatnie i ciumka??

jak sraczka , to moze lacidofil , zamienik LINEKX Forte, tanszy a dzialaie takie samo co zarło kapsulka , rozkladasz wsypujesz jak nie je całych .
albo sprazdz na zarle gotwanym , jak nie ma sraczki czegos ne trawi w suchym.
badanie na trzutke ale ale to juz ewentualnosc skrajna..

wybierzcie sie do wałbrzycha do weta, jest taki ktory nie swiruje a pogada , wyjasni , pomysli i nie zbywa , zazwsze konkrety a tez wybredna jestem jesli o wetow chodzi...

Posted

Vectra-jak to sie nie da??Przyjedź do nas na konsultację:razz:Załatwię ci termin u najlepsiejszego naszego szpecjalisty:lol:Tak jak pisze Apbt pracuje w Kamiennej Górze w Dolnośląskim Centrum Rehabilitacji.Ostatnio był u nas na szkoleniu Pan profesor co Dodę operował:evil_lol:

Apbt-rewolucji żołądkowych nie ma,koopy ok,dobrze jej na tym co je ale wprowadze jej te warzywa(można do suchej dodac jakoś zmiksowane np?)
A z łapkami to tak jak piszesz-brunatne między palcami i ciamka.Skóra zaczerwieniona prawie do łokci.I drapie sie choć pcheł nie ma-cyce sobie podrapała:roll:Wapno mówisz?Takie w syropie Calcium?Ile tego?
A z wetem-gdzie się udać?

Posted

pewnie ze do duchej dac, pocimkać jak surowych nie zre i w formie papki zje , wapno takie dla dzieci w pasztet daj i zamknij jej gembe zeby polknela.

na Podzamczu , ul .Hetmańska Janusz Puławski , poki co najlepszy wet w Wałbrzychu.

Posted

A w soboty też przyjmuje?Drogi jest?Ja się chyba wybiorę do tego Wałbrzycha ale prosze napisz mi tak łopatologicznie jak tam dojechać.Zakładając,że wysiądę na stacji pks to gdzie mam iśc na miejski i jakie numery.Mam zerową orientację w terenie:roll:Czesto się gubię:oops:
I to psie przedszkole też w sobote funkcjonuje?Może bym sie załapała?

Posted

Jeśli to nie byłby kłopot:oops:to bardzo byłabym wdzięczna:lol:
Jade dziś na 14 do szpitala i rozeznam się czy na jutro coś planują bo może będę miała dyżur pod telefonem więc nie będę mogła się ruszyć:roll:
I w przyszłą zresztą bardziej by mi pasowało,zachaczyłabym o to przedszkole.I opiekę zorganizowała dla dzieciorów;).
napisze do Ciebie na pw jak już zadecyduję.
Bardzo Ci dziękuję za szlachetną propozycję:lol: