Jump to content
Dogomania

Saba, Kreska, Mejk i inni -STRACH PRZED I ULGA PO STERYLCE

Recommended Posts

• Replies 1.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='an3czka']I my sie zdecydowaliśmy.
28 czerwca Basco dołączy do grona męskich inaczej:lol:

Mój pies ma sierść nieco dłuższą i mu jego ptaszka nie widać, a jajeczek już nie ma, więc np. dziś jak bawiłs ie z około 5 miesięcznym szczeniakiem (samcem)to właścicielka myślała, że to sunia i że cieczkę ma , a ja nie to samiec. ;)

Posted

[quote name='KaRa_TC']A moja sunie czeka najprawdopodobniej sterylka poronna:shake:
Kara czytałam...
Współczuję Ci i trzymajcie się, będzie dobrze:glaszcze:

Posted

Co do sterylizacji-absolutnie popieram,moja sunia od dawna jest po i ma sie swietnie.
Jesli chodzi o srodki p/bolowe to (jesli sie zgubilo w poprzednich postach)-weterynarz tlumaczyl mi,ze nalezy je dawac tylko w przypadku bardzo silnego bolu.Ból jest w sumie jedynym gwarantem bezpieczenstwa,bo jak psa boli i czuje sie ogolnie dyskomfortowo,to nie biega i nie skacze-a po srodkach przeciwbolowych zacznie.No i tak bylo z moja suczka,ktora na dzien przed wyjeciem szwow postanowila wykonac skok na murek.Na szczescie juz byla pozrastana.Tak ze ,choc nie brzmi to milo-lepiej niech toche poboli.Inaczej sie nie wytlumaczy.

Posted

majka0402 napisał(a):
Jesli chodzi o srodki p/bolowe to (jesli sie zgubilo w poprzednich postach)-weterynarz tlumaczyl mi,ze nalezy je dawac tylko w przypadku bardzo silnego bolu.Ból jest w sumie jedynym gwarantem bezpieczenstwa,bo jak psa boli i czuje sie ogolnie dyskomfortowo,to nie biega i nie skacze-a po srodkach przeciwbolowych zacznie.No i tak bylo z moja suczka,ktora na dzien przed wyjeciem szwow postanowila wykonac skok na murek.Na szczescie juz byla pozrastana.Tak ze ,choc nie brzmi to milo-lepiej niech toche poboli.Inaczej sie nie wytlumaczy.
Ale można przypilnować. Czy gdyby tu chodziło o Twoje dziecko, a nie psa, rozumowałabyś tak samo - nie wytłumaczy się, więc niech go boli?

Pogląd, który przedstawiasz pochodzi sprzed pół wieku. Pomijając okrucieństwo, którym jest niepotrzebne zadawanie zwierzęciu bólu, dzisiaj już wiemy, że organizm goi się lepiej i szybciej, gdy bólu nie odczuwa. Tak więc stosujemy środki przeciwbólowe nie tylko po to, żeby zapewnić psu komfort, ale również po to, żeby pomóc mu się zagoić. A jeśli pies zbytnio bryka (a brykać raczej nie będzie po mocnych środkach przeciwbólowych, bo te otumaniają), to go pilnujemy i ograniczamy możliwości brykania. Pies prowadzony na krótkiej smyczy na murek nie wskoczy.

Ludzie, nalegajcie na środki przeciwbólowe dla swoich piesków, pilnujcie ich i nie dawajcie się zbyć argumentami, że boleć musi, bo jak go nie będzie boleć, to piesek sobie zrobi krzywdę. :roll:

Posted

coztego napisał(a):
A która gmina taka hojna i z jakiej to okazji? :razz:

Gmina Dopiewo bo dzieki fundacji, bylo wielka wywieszka w sklepie,ze wlasciciele psow z tejze gminy maja mozliwosc darmowej sterylizacji swoich psow i kotow itp itp:cool3:

Posted

Flaire napisał(a):
Ale można przypilnować. Czy gdyby tu chodziło o Twoje dziecko, a nie psa, rozumowałabyś tak samo - nie wytłumaczy się, więc niech go boli?

Pogląd, który przedstawiasz pochodzi sprzed pół wieku. Pomijając okrucieństwo, którym jest niepotrzebne zadawanie zwierzęciu bólu, dzisiaj już wiemy, że organizm goi się lepiej i szybciej, gdy bólu nie odczuwa. Tak więc stosujemy środki przeciwbólowe nie tylko po to, żeby zapewnić psu komfort, ale również po to, żeby pomóc mu się zagoić.

zgodzę się w 100% :roll: ..ani po sterylce, ani po operacji biodra..NIKT nam nawet nie wspominał, że psa ma "trochę boleć". Wręcz przeciwnie...zostaliśmy wyposażeni w środki przeciwbólowe wraz z receptą na dalsze i "instrukcją" w jakich dawkach podawać aby NIE bolało. Dawki okazywały się wystarczające, a pies po prostu spokojnie (i bez bólu) sobie zasypiał, co na pewno ułatwiało rekonwalescencję.

Posted

coztego napisał(a):
A która gmina taka hojna i z jakiej to okazji? :razz:

To nie hojność gminy. Takich w Polsce jest niewiele.
Te "darmowe" sterylki przeprowadzane są na koszt fundacji Zwierzęta i my, fundacja jest prywatna oczywiscie.

Posted

To i ja się pochwalę, że wstępnie jesteśmy umówione na sierpień na sterylkę. Dokładne dane podam później ;) Jeszcze pozostaje mi uzbierać fundusze i przekonać mojego TŻ o słuszności mojego działania:mad:

Posted

basiaap napisał(a):
To nie hojność gminy. Takich w Polsce jest niewiele.
Te "darmowe" sterylki przeprowadzane są na koszt fundacji Zwierzęta i my, fundacja jest prywatna oczywiscie.

Dokladnie o to mi chodzilo,ale liczy tez sie przychylnosc gminy do tego programu;) Tak wiec trzymajcie kciuki 3 lipca

Posted

Frotka jest malutka, więc koszt zabiegu będzie pewnie w okolicy 150-200 zł, zależy od miasta, od weterynarza, o podanych leków. To starsza sunia, więc koniecznie musisz zrobić przed zabiegiem komplet badań, łącznie z EKG, może będzie potrzebna narkoza wziewna, to trochę drożej kosztuje...

Posted

[quote name='Czarodziejka']Ale czy nie szkoda takiej staruszki ciąć?
Najpierw ją odkarm, doprowadź do "normalności", jeśli okaże się, że sunia jest zdrowa- tnij.

Może wystarczą zastrzyki antykoncepcyjne?

Boże broń!!! Zastrzyki hormonalne są bardzo niezdrowe!

Posted

Czarodziejka napisał(a):
Wczoraj adoptowałam podobno 12 letnią sucz ze schroniska. Prawdopodobnie nie jest wysterylizowana. Ile kosztuje taki zabieg?

Oburzające jak można wypuszczać ze schroniska suczkę, która dalej może rodzić szczeniaki!
Zasięgnij opinii w tym schronisku dlaczego nie wysterylizowali suczki, może istnieją jakieś przyczyny np. choroba nerek czy serca bądź niedawno przebyte szczepienia. Koniecznie upewnij się czy na pewno jej nie wysterylizowali bo z Twojej wypowiedzi wunika że na 100% pewna nie jesteś a przecież szkoda by było ciąć bezsensownie psinkę. Może też weterynarz w schronisku za drobną opłatą zabieg wykona skoro wzięłaś od nich suczkę.

Pozdrawiam.

• 2 weeks later...
Posted

:-o

Jej jakie maluśkie kreseczki, a gdzie szwy??

Pytałam dziś u mnie w lecznicy nic się nie zmieniło co do metody sterylizacji, a wet nawet odradził:mad: , mówiąc że jak nie interesują się psy suczką to nie ma potrzeby sterylizować, a jak się przypląta ropomacicze to wtedy będziemy sterylizować (no chyba że się bardzo uprę to na październik się możemy umówić - bo teraz ma cieczkę):mad: . Myślałam że mu w ucho przyrżnę jak tego słuchałam, ale właściwie moja sunia jest jego ulubienicą:evil_lol: - zakochał się w niej od pierwszego wrażenia i co się z nią pojawiałam to oczu nie mógł od niej oderwać stale pytając jak to rasa, a jak usłyszał za każdym razem że kundelek to mnie chciał zlinczować:evil_lol: . Włąściwie to mu wybaczyłam, że ulubienicy nie chce męczyć operacją i wstępnie się na październik z nim umówiłam, ale jak patrzę na te "ranki pooperacyjne" - a raczej ich brak u suniek KaRa_TCT to się teraz dopiero zaczęłam zastanawiać czy do mojej lecznicy się wybrać czy raczej szukać innej - nieznanej. Moje sunie mają po 40 w kłębie to chyba mniej niż Twoje KaRa_TCT ??? ale czy ranka zależy od wielkości (czy ktoś wie) Tzn chodzi mi o to czy im większy psiak tym mniejsza proporcjonalnie ranka. Bo u kotki to taka z 5cm była (10 lat temu) ale to była 1/2 jej brzuszka?? Powiedzcie proszę jak to wygląda u 40 cm psinki

Pozdrowionka i dużo zdrówka dla wysterylizowanych dziewczyn

Posted

Barbi napisał(a):

Jej jakie maluśkie kreseczki, a gdzie szwy??

Szwy pewnie są od środka :cool1:

się teraz dopiero zaczęłam zastanawiać czy do mojej lecznicy się wybrać czy raczej szukać innej - nieznanej.

Po tym co napisałaś o swoim wecie- ja szukałabym innego :roll: Nie nieznanej lecznicy, tylko znanej :razz: Poszukaj, choćby tu na dogomanii, czy ktoś nie polecał jakiegoś weta w Twojej okolicy, przejdź się do lecznicy, porozmawiaj, wypytaj o metodę sterylizacji, o narkozę, o wielkość cięcia itd... Poznasz lekarza, zastanowisz się...
ale czy ranka zależy od wielkości (czy ktoś wie) Tzn chodzi mi o to czy im większy psiak tym mniejsza proporcjonalnie ranka. Bo u kotki to taka z 5cm była (10 lat temu) ale to była 1/2 jej brzuszka?? Powiedzcie proszę jak to wygląda u 40 cm psinki

Moja sucz waży 25 kg, więc do najmniejszych nei należy, a rankę miała taką jak sunie Kary, tyle, że szewki miała na wierzchu :cool1: Wielkość suki nei ma tu znaczenia, liczy się metoda jaką wet operuje.

Posted

Thanks

Poszukam innej lecznicy . Nie chcę eksperymentować na moich psiakach czy już zmienili metody na nowsze czy też nie i dalej tną jak leci a jak pytałam czy coś się zmieniło w metodzie sterylki to duże oczy gość zrobił i nie wieział o co michodzi, zewnętrzną ranę szyją tradycyjnymi szwami.

Ale ja i tak jeszcze popytam w innej lecznicy u Mnie w mieście jest dużo lecznic tyle, że malutkich jednoosobowych - takie omijam bo nie mam zaufania (wiele słyszałam złych opinii o jednoosobowych gabinetach). Pod uwagę biore jedynie lecznice, uprawnione np. do wyrabiania paszportów, wykonywania USG, badań krwi itp... Ale poza moją lecznicą nie znam cholercia innej czy ktoś z tutaj obecnych może mi polecić dobry gabinet w Częstochowie (dobry tzn. taki w którym sterylizowane były w humanitarny sposób Wasze sunie i nie było jakichś przykrych niespodzianek, w stylu 1/2 brzuszka rozcięta albo szwy źle powiązane?? Moi weCi mają duże doświadczenie ale nie pogłębiają swej wiedzy w metodzach sterylizacji i boję się trafić na jakiegoś partacza.Ślijcie proszę na priv każde info, jakie obiło się o uszy o lecznicach w Częstochowie

A wogóle to jesteście super, można na Was polegać, gdyby nie Wy tobym dała ją i jeszcze drugą moją sunię w ręce rzeźników.

Pozdrawiam