Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

znalazlam to na Allegro:

Syn pierwszego rudego malamute'a urodzonego w Polsce. Maści brązowej - ciemna czekalada, i co bardzo rzadko spotykane - niebieskie oczy. Oddamy w dobre ręce - absolutnie nie do bloku. tel. 0609 987 417 lub 0609 585 325. Zastrzegamy sobie możliwość wycofania z aukcji. Zapraszamy do licytacji.

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=14812838

i co wy na to?

znawcy malamutow i husky :)

14812838_1

14812838_4

jak dla mnie to to jest husky, ale moze sie nie znam...

• Replies 88
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Niebieskie oko u malamuta to nie wada, to DYSKWALIFIKACJA!!!

Brązowe umaszczenie u malamuta jest baaaardzo żadkie ( brąz jest cechą recesywną więc muszą ją posiadać oboje rodzice!); podobnie jest z białym. Niestety z oboma tymi umaszczeniami wiąze się nieco gorszy typ budowy , podobny do husky, a to właśnie jest wadą!

Husky to ma być husky a malamut ma być malamutem!

Na pierwszy rzut oka! Nawet w okresie linienia nie może być najmniejszych wątpliwości, że husky to "sprinter" a malamut "ciężarowiec".

Na pewno coś jest nie tak z tym szczeniakiem :(

Ciekawe, po jakim to ojcu?

Posted

ja widzialam kiedys bialego malamuta w miocie, gdzie tylko 1 rodzic byl bialy, dlatego rodzice nie musza byc gg x gg zeby byl potomek gg, moga byc Gg x gg, albo jeszcze w dalszym pokoleniu.. (mialam to na biologi ;)

a rudego malamuta w polsce gdzies keidys widzialam, na stronie z malamucimi rodowodami Slawanki, ale adresu niestety nie pamietam juz.

niebieskie oczy fakt, niedopuszczalne.

PS. naprawde rudy kolor wiaze sie z gorsza budowa? bo pierwszy raz o tym slysze..

Posted

Rudego malamuta ma chyba w swojej hodowli Jola Sołek ( Legenda Północy ). Malamucie rudzielce są poprostu lżejszej kości, bardziej smukłe, a przynajmniej takiego widziałam w Polsce ( Nowy Targ 1997) i na klubówce w Czechach (2001?). Pewnie bierze się to stąd, że frekwencja, czyli częstotliwość występowania recesywnego genu b, jest w populacji malamutów niewielka. A co za tym idzie , aby uzyskać rude psy trzeba kojarzyć psy, które są rude, bądź są heterozygotyczne (Bb) bez względu na ich jakość hodowlaną.

Biel u husky i malamutów bierze się raczaj z szeregu alleli C jako c ze znaczkiem "ch" w układzie homozygotycznym, a nie gg. Przynajmniej tak twierdzi Pani Junikiewicz, "genetyk związkowy".

Więc oczywiście oboje rodzice wcale nie muszą być biali aby dać białe potomstwo.

Posted

allel gg dalam jako przyklad umowny ;)

no wlasnie, z heterozygotycznych tez wyjda z ujawnionym genem recesywnym. kurcze, ale ta genetyka poplatana, keidys poczytam o tym wiecej.

BTW slyszalam z plotek, ze jakis hodowca ma sprowadzic czekoladowego szczeniaka z USA, by wprowadzic do polskich hodowli "ruda" krew.

Posted

Tylko po co?

Przecież w hodowli chodzi o budowę, gatunek szaty, charakter i temperament, a nie o kolor :roll:

No, ale to już wybór hodowcy.

PS Polecam lekturę Keleta, Fiszdon "Wybrane zagadnienia z genetyki i zachowania się psów" - do kupienia w Empiku.

Posted

A może to jakieś oszustwo z tym rudym malamucikiem? Może ktoś się nie zna? Ale jak przeczytałem Wasze posty na ten temat to jestem pod wrażeniem wiedzy na temat hodowli i krzyżówek. Nie wypowiadali się amatorzy, tacy jak ja, którzy na ten temat wciąz niewiele wiedzą. Ten post jest wyrazem szacunku i podziwu dla tej wiedzy. Pozdrawiam.

Posted

Wojtas ja mowie tylko to, co nauczylam sie na biologii w Liceum ;) a genetyka swoja droga jest nawet ciekawa.

Jesli juz mowa o maskach, to ja u malamutow (u haszczakow tez) uwielbiam tzw. okulary 8) :D

choc wiele osob najbardziej chwali sobie czysta maske.

Posted

Nacie, nie znałem Cię do tej pory- Witaj. A co to znaczy czysta maska? A co to są okulary? Mój pies ma chyba okulary. W tym tygodniu, będę miał chyba zdjęcia, może potem znajdę jelenia, który mie je zeskanuje, a Wy mnie- laikowi komputerowemu powiecie jak je wysłać, to zobaczycie, czy mój pies ma maskę, czy nie?

Posted

A jak już Ci ten ...ktoś :D je zeskanuje, to masz je gdzie na serwerze umieścić ? Ono musi być na jakiejś stronie internetowej (lub serwerze), aby dać do niego odnośnik w poscie - takimi prawami rządzi się to Forum.

Jak będziesz je miał, to wyslij mi na e-maila, to ja je umieszczę na moim serwerze i powiem, co dalej robić. :D

Posted

Fotke zeby wkleic na forum musisz najpierw wyslac na serwer, apotem dopiero wkleic, proponuje wyslij do Payooka na nasza strone www.dogomaniacy.prv.pl tam sa zdjecia uczestnikow forum :)

Czysta maska u malamuta ma np. piesek Dolphine (na emblemacie). Okularki to takie ciemniejsze znaczenia pod oczami.

PS. nat to skrot od natalia 8)

Posted

Kapuję o masce, ale kompletnie nie kumam o co chodzi z tym wysyłaniem, ale dowiem się może coś w pracy. Mój ma chyba okulary, ale to Wy ocenicie. Manu na jakim serwerze?!!!! Chyba nie wiem co to jest serwer, komu mam za to zapłacić? Manu, znowu się śmiejesz ze mnie.... Ja jestem tu przedmiotem kpin i ubawu wszystkich czy co?!!! Krótko. :roll:

Posted

:lol: :lol: :lol:

No, nie mogę... :lol:

Wojtas, jestem uczulona Twój sposób pisania, jak babcię kocham...

:lol: :lol: :lol:

I bardzo Cię za to lubię..., więc nie marudź, że Ci dokuczam...

Posted

Manu, a komu za ten serwer mam wybulić? Dużo trzeba dać, zeby jakiś łaskawca umieścił moje fotki na tym magicznym forum?Znowu króko, bo będziesz mnie rugać. A na kąażdym forum muszę krótko....? :cry:

Posted

Nie, nie na każdym...! :evil:

Czy ja przypadkiem nie pisałam, że to fajnie, że jesteś gaduła ? :evil: Ech... :wallbash:

Czemu zaraz bulić, wśród dobrych ludzi jesteś... :D A tak na poważnie, to portale udostępniają za darmo serwery z kontem e-mailowym, np. o wielkości 9 MB, lub 6 MB, różnie. I ja taki jeden mam z Onetu. Serio, pomogę Ci, tylko nie gadaj nic o pieniądzach ! :x Tylko wyślij skany. :D

Posted

UWAGA! Nie na temat!!!

Wojtas, moja propozycja. Zadawaj pytania, wyrażaj swoje sądy, ale nie rób z siebie sieroty... A mam wrażenie, że tak jest.

Każdy z nas był i wielu będzie, po raz pierwszy na forum, ale...

Zresztą poczytaj, to, co napisałeś do tej pory.

Moim zdaniem lepiej to wygląda i lepiej się czyta bez takich: "ale ja jestem amatorem (pewnie chodzi o łapki przy nicku? Jeżeli chodzi o wiedzę, to się absolutnie nie przekłada!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!),

ja nic nie wiem, nie mam pojecia, wy wiecie lepiej...", itd.

Przyjmij to, proszę, za dobrą monetę.

Serdecznie pozdrawiam.

Posted

Greg, ja wiem, że Ty jesteś bardzo zasadniczy, ale my też tutaj sporo żartujemy z tym temacie...

Nie przejmuj się tak... :D Każdy ma swój styl bycia.

Posted

Ale z tematu to mysmy faktycznie zboczyli...greg mi to uświadomił dopiero... On już tak ma. :D

To ja teraz idę :sleep2: i myśleć będę jutro.

DOBRANOC !

Posted

Manu... :D

Nie jestem zasadniczy, ale czytam ten temat od poczatku.

To raz.

Dwa.

Kilka tygodni temu, w moim sąsiedztwie, pojawił się 2 letni malamut, którego dziewczyna wzięła z łańcucha!!!!

Przez dwa lata pies siedział przy budzie.

Dlatego wolę teraz czytać konkretne informacje na temat.

Oczywiście, nie przeszkadza to w pisaniu różności, ale, please, w tematach różnościowych...

Nie ma problemu, jeżeli temat schodzi na inne wątki dotyczące głównego, ale jak "idziemy po sąsiadach", to już mniej mnie cieszy!

Manu, raz jescze :D !