Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zauważyłam na forum, że niektórzy spotkali się z tym Panem na czeskich wystawach. Czy ktoś może podzielić się spostrzeżeniami?

Jakie psy lubi?
Na co zwraca uwagę? - wiem już, ze ząbki liczy do samych migdałków.

Posted

Aziza napisał(a):
Zauważyłam na forum, że niektórzy spotkali się z tym Panem na czeskich wystawach. Czy ktoś może podzielić się spostrzeżeniami?

Jakie psy lubi?
Na co zwraca uwagę? - wiem już, ze ząbki liczy do samych migdałków.

Ja bylam u tego sedziego i pomimo tego, ze nie wygralam to z przyjemnoscia wybiore sie jeszcze raz.
Jest bardzo dokladny, oglada, maca, porownuje. Faktycznie dentysta, ale chyba tylko, jesli ma watpliwosc co do zebow.
Nie trzeba jakos przesadnie duzo biegac, chyba, ze porownuje psy po prostej. Bardzo dokladnie maca psy wiec nawet jesli psa da sie "zrobic futrem" to raczej i tak to odkryje :-) Bardziej liczy sie dla niego anatomia niz przygotowanie do wystawy.
W mojej rasie jak chcial ocenic front zwierzat w stawce to kazal ustawic je jeden obok drugiego, raczej ma dosc nietypowe metody oceny, ale jak zaden inny sedzia potrafil dostrzec co w moim psie mogloby byc lepsze :-)
Czasami posluguje sie miarka. Tlumaczy werdykty i zna cala skale ocen :-)

Co do psow jakie lubi to odpowiem przewrotnie, ze zgodne ze wzorcem :-) Bo przeciez co innego lubi sie w jamniku a co innego w nowonunlandzie na przyklad.

Posted

Dziękuję za informacją.

P. Adlt będzie oceniał w Ostravie między innymi owczarki kaukaskie. Pytanie jak to "ręczne" ocenianie będzie wyglądało w praktyce. Mam nadzieję, że nie wylecimy z ringu gdy pies "mruknie".

• 3 weeks later...
Posted

Jesteśmy po ocenie więc kilka uwaga:
Ząbki ogląda bardzo dokładnie każdemu psu: samodzielnie lub prosi o bardzo dokładne pokazanie wystawcy.
Ogląda każdego psa dokładnie: z boku, z tyłu i z frontu.
Nie ocenia dotykiem ow. kaukaskich, ale prosi wystawcę np o wygładzenie sierści psa aby zobaczyć linię czoła czy grzbietu.
Zna sztuczki związanych z ustawianiem psa i umie pokazać, że dany pies ma w postawie swobodnej wygląd inny niż po umiejętnym ustawieniu (np "krzywy" grzbiet).
Pięknie, dokładnie i z humorem uzasadnia ocenę każdego psa i tłumaczy dlaczego ten a nie inny wygrał.