Basia165 Posted December 14, 2004 Posted December 14, 2004 Moja suczka ma 4 m-c i jest straszna dominatorka Gdy bawi sie z psem chce poprostu nad nim dominowac i przy tym strasznie warczy i ciagnie go za siersc Co mam robic zeby normalnie sie zachowywala a raczej zeby przestala byc taka dominatorka Pomocy :cry: Quote
coztego Posted December 15, 2004 Posted December 15, 2004 Czy sunia usiłuje zdominować także Was? Najważniejsze jest to, żebyście Wy nad nią panowali i żeby Wami nie rządziła. 8) A psy hierarchię ustalają między sobą i nie powinno się w to ingerować (o ile nie dochodzi do jakiś dramatycznych scen). Jeżeli mała gryzie dorosłego psa, a on nie ma nic przeciwko temu, to znaczy, ze dla niego mieści się to w normie szczenięcych zachowań. Jeśli uzna, że mała przegięła to da jej to do zrozumienia. Możesz ją uczyć komendy "nie gryź", żeby nie gryzła starszego kolegi, przyda się to przy różnych okazjach. 8) Quote
adam_31 Posted December 17, 2004 Posted December 17, 2004 Wiesz, dla właścicielki to lepiej, że to Twoja sunia gryzie, a nie ją gryzą. Ja przynajmniej bym tak wolał. Świętą rację ma "CoZTego", sunia nie powinna zdominować domowników. O inne pieski si nie martw. Gorzej, gdyby była małym tchórzem i nieudacznikiem i inne piesy by ją zdominowały. A jeśli jest jak jest, to spox. Pozdro Quote
Maya_Alex Posted December 17, 2004 Posted December 17, 2004 A jest w Twojej okolicy jakaś psia szkoła? Może powinnaś pomyśleć o szkoleniu? Polecam :P Quote
julita104 Posted December 18, 2004 Posted December 18, 2004 a to z kazdym psem czy z konkretnym? bo jak z jednym to tez zalezy od tamtego psa moj york dominuje nad bokserka tesciow (ktora z reguly nie jest uleglym psem, ale akurat jemu jednemu sie daje) nasz pies zabiera jej zabawki, podgryza ja, szczeka, zabiera jej zabawki, lezy w jej lozku ale oba psiaki sa oba zachwycone i szaleja z radosci jak sie spotykaja i doszlam do wnioski ze skoro aki uklad im odpowiada to ich sprawa gorzej jak taka sytuacja jest do wszystkich pow Quote
Evelina Posted December 20, 2004 Posted December 20, 2004 Jestem zdania, że zbytnie ingerowanie w psie układy to przesada i brak znajomości psiej psychiki. Psy mają potrzebę ustalenia między sobą hierarchii. Myślę, że o tym który psiak zdominuje którego nie decyduje wzrost, czy waga lecz charakterek i siła przekonywania. :wink: Basia165 Wiek 4-mce to czas kiedy pies sprawdza ile jest wart :wink: Jesli robi to tylko wobec psow to mysle, ze nie ma powodu do zmartwienia. Wiekszosc ludzi posiadajacych bardzo ulegle psy, ktore daja sie zdominowac nawet na odleglosc, odczuwa cos na ksztalt wstydu gdy wychodza z nimi na spacer :roll: , bo pies przed kazdym sie kladzie brzuchem do gory. Moja suczka, w sumie bardzo uległa wobec pobratymców, raz ich dominuje, innym razem daje się zdominować innym razem chowa się za mnie jakby prosiła o pomoc, bo z tym akurat psem nie chce mieć doczynienia. Tylko w ostatnim przypadku interweniuję na wyraźną jej prośbę. :wink: :roll: Quote
baskomaniak Posted December 21, 2004 Posted December 21, 2004 Moja suczka ma 4 m-c i jest straszna dominatorka Gdy bawi sie z psem chce poprostu nad nim dominowac i przy tym strasznie warczy i ciagnie go za siersc Co mam robic zeby normalnie sie zachowywala a raczej zeby przestala byc taka dominatorka Pomocy :cry: Jeśli wolno mi się wtrącić, to też polecałbym pozostawić pieski same sobie. Dzieciom (ludzkim) też pozwala się na więcej, dopóki nie dorosną do wieku, w którym argumenty dorosłych mogą zacząć odnosić jakiś skutek. Przyjdzie moment gdy dorosłe psy zaczną ją traktować również jako dorosłą i skończy się wchodzenie im na głowę. Wtedy przyjdzie czas, że może być potrzebna Twoja reakcja. Dobrze by było wówczas zorganizować im jakąś wspólną zabawę, oczywiście pod kontrolą, w której dominacja przejdzie na drugi plan. Jest wówczas duża szansa na "dogadanie" się zwierzaków czego efektem może być nawet wieczna przyjaźń. Wieczna, bo bezinteresowna, zjawisko rzadko występujące u ludzi. W psie nie ma również grama nienawiści, co więcej, stać go na oddanie własnego życia za wroga, który podniósł na niego rękę. Takie cechy trzeba pielęgnować. Ale postępuj rozważnie, albowiem zbyt pośpieszne czy drastyczne wkroczenie do ich świata utrudni im późniejsze porozumienie. Dla Ciebie w tej chwili zdecydowanie najważniejsza jest konsekwencja w wychowaniu suczki, aby w żaden sposób i nigdy nie dać jej odczuć, że nie masz nad nią kontroli. Twoje słowo musi być zawsze ostatnie i decydujące. A stosunki między pieskami póki co, niech się toczą własnym rytmem. Pozdrawiam. :D Quote
Recommended Posts